Prima paginăEducatie

Oaspeți din Germania, Italia şi Polonia, la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”

Dimensiune text

Pe lângă aspecte legate de creditele profesionale, proiectul urmăreşte şi un schimb de experienţă legat de pregătirea elevilor cu sprijinul unor agenţi economici.

Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman a lansat, luni, 2 noiembrie, proiectul european Erasmus+ intitulat „Learning outcomes validation according to ECVET” („Validarea rezultatelor învăţării conform ECVET”. Coordonatorul proiectului este Instituti di Instruzione Superiore Aldini Valeriani – Sirani din Bologna (Italia). Din acest proiect mai fac parte instituţii de învăţământ din Germania (Georg-von-Langen-Schule, BBS Holzminden şi Kaufmännische Schulen 1, Villingen-Schwenningen), Polonia (Zespół Administracyjno-Ekonomicznych din Orlowska) şi România (Liceul Tehnologic „Vasile Sav”). Echipele din proiect au aflat, în cadrul întâlnirii, aspecte legate de municipiul Roman, informaţii generale despre învăţământul profesional şi tehnic din ţara noastră şi din judeţul Neamţ, precum şi aspecte legate de cadrul metodologic al sistemului ECVET. Profesorii liceului care au uşurat comunicarea au fost: Olivia Ciocan (engleză), Elena Iordache (italiană) şi Adriana Petrovici (franceză).

liceu 2Proiectul are drept scop formarea cadrelor didactice cu experienţă în proiectarea şi utilizarea unităţilor de învăţare de a evalua, în conformitate cu principiile ECVET (Sistemul European de Credite Transferabile pentru Formarea Profesională – n.r.), rezultatele învăţării conţinuturilor unităţilor corelate cu acumulările elevilor, dobândite pe parcursul stagiilor desfăşurate în companiile locale. Recomandările ECVET sunt ca o unitate de învăţare să fie una dintre componentele de calificare şi constă într-un set coerent de cunoştinţe, aptitudini şi competenţe care pot fi evaluate şi validate. ECVET promovează mobilitatea transnaţională şi accesul la învăţarea pe tot parcursul vieţii şi contribuie la dezvoltarea şi extinderea cooperării europene în domeniul educaţiei şi formării.

„Este prima întâlnire de proiect. Liceul nostru este partener în cadrul acestui proiect, care se referă la creditele profesionale obţinute de elevi pe parcursul anilor de studii. Proiectul se desfăşoară în perioada 1 – 7 noiembrie şi avem ca parteneri în proiect şcoli din Germania, Polonia şi Italia, ultima ţară fiind şi coordonatoarea de proiect. Pe lângă creditele profesionale, proiectul urmăreşte şi un schimb de experienţă legat de pregătirea elevilor cu sprijinul unor agenţi economici. Totodată, proiectul include activităţi culturale în care prezentăm oaspeţilor frumuseţile judeţul nostru”, a spus profesorul Dan Zaharia, directorul Liceului Tehnologic „Vasile Sav”.

Activităţile reuniunii de proiect vor cuprinde schimburi de informaţii despre aplicarea ECVET în sistemele educaţionale ale ţărilor partenere, vizite la agenţi economici, întâlniri cu reprezentanţii comunităţii locale – Primăria Roman, instituţii de cultură şi de învăţământ din Roman şi Piatra Neamţ, Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi. În cadrul acestor activităţi va avea loc o vizită vizită la agenţi economici din oraş, precum UMARO SA, excursii la principalele obiective turistice şi la instituţii de învăţământ din judeţul Neamţ (Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamţ), vizitarea unor obiective culturale din Iaşi şi un atelier cu tema: „Idei pentru iniţierea unor viitoare proiecte de colaborare între şcoli tehnice sau clasice din România şi Italia, în cadrul programului ERASMUS+”. Pe parcursul săptămânii se vor organiza mese rotunde, activităţi demonstrative la clasă şi dezbateri pe teme de specialitate.

COMENTARII

WORDPRESS: 0