Prima paginăCulturalTimp liber

Oamenii de cultură romaşcani se întâlnesc la Slănic Moldova

Iosif Haidu

Pictorul Iosif Haidu

Artistul plastic Iosif Haidu, profesor la Școala de Arte „Sergiu Celibidache” din Roman, pregăteşte o nouă expoziţie personală, pe care doreşte să o deschidă în toamna acestui an. Pentru realizarea acestei expoziţii, pictorul Haidu s-a retras, aşa cum o face în fiecare vară, începând din 2001, la casa de vacanţă din oraşul Slănic Moldova. „Am găsit o casă în centrul oraşului Slănic Moldova, cu vreo 12 ani în urmă, care mi s-a părut potrivită pentru a-mi amenaja un miniatelier de lucru. Este o zonă frumoasă, iar peisajul este spectaculos, mai cu seamă toamna”, spune pictorul Iosif Haidu.

În această casă, pictorul romaşcan a realizat multe dintre lucrările pe care le-a prezentat în cadrul unor expoziţii personale şi de grup. De câţiva ani, îşi doreşte să organizeze la Slănic Moldova o tabără de vară în care maeştrii penelului din Moldova să schimbe idei şi sentimente pe pânză. „În fiecare fac o cerere către Primăria Bacău, pentru organizarea unei tabere de vară pe care aş vrea să o permanentizez, dar nu am primit niciun răspuns. Finanţarea manifestărilor artistice şi culturale nu reprezintă o prioritate pentru nimeni, mai cu seamă în aceste vremuri”, spune profesorul Iosif Haidu. haidu2

Pentru expoziţia din toamnă, pictorul Iosif Haidu mizează pe 25 – 35 de lucrări noi, realizate în formule figurative. „Arta nu este un ascunziş misterios la care să existe doar o singură cale de acces”, explică profesorul Iosif Haidu. Exigent, plasticianul a vrut să deschidă această expoziţie încă de anul trecut, dar a fost contrîns să amâne. „Nu am putut înlătura obstacolele legate de partea financiară”, explică profesorul Haidu.

Legat printr-o prietenie profundă cu Liviu Dănceanu, compozitor, dirijor şi publicist, pictorul Haidu colaborează de ani buni cu muzicianul romaşcan şi pe plan artistic. „Liviu Dănceanu are şi el reşedinţa de vară în Slănic Moldova, aşa încât petrecem mult timp împreună. Ne leagă o prietenie de mai bine de zece ani. Am participat împreună la manifestări artistice. Mi-am adus aportul la realizarea graficii unor cărţi scrise de prietenul meu Dănceanu, iar această colaborare continuă”, spune profesorul Haidu.

haidu3Pictorul Iosif Haidu, în vârstă de 61 de ani, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1982, an în care a deschis la Vaslui prima expoziţie personală. A participat la peste 20 de expoziţii personale şi la mai mult de 30 de expoziţii de grup. Pentru cei 30 de activitate pedagogică şi 25 de ani de activitate expoziţională organizată în ţară şi în străinătate, artistul plastic Iosif Haidu a fost răsplătit de autorităţile nemţene, în 2009, cu „Premiul pentru arta plastică”.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0