Oameni de afaceri trimiși în judecată de DNA pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene

HomeActualitate

Oameni de afaceri trimiși în judecată de DNA pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene

 

justitie judecatorProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Bacău au dispus, în cursul lunii decembrie 2016, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Valentin H., Viorel M. și Mihai N., administratori ai unor societăți comerciale din județul Neamț, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt. În perioada 2006 – 2007, inculpații Valentin H., Viorel M. și Mihai N., în calitate de administratori ai unor societăți comerciale din județul Neamț, au implementat câte un proiect denumit „Investiții pentru îmbunătățirea prelucrării primare a lemnului – utilaje pentru gaterarea buștenilor, tocarea și brichetarea deșeurilor” finanțat prin fonduri SAPARD.

Conform DNA, cei trei inculpați au folosit cu rea credință documente și declarații false, inexacte, ce au fost depuse la Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 855.607 lei, fonduri nerambursabile SAPARD, pentru fiecare proiect în parte.

Cele trei proiecte au fost identice, iar procedura de evaluare a ofertelor pentru achiziționarea liniei tehnologice pentru gaterarea buștenilor a fost pur formală, selecția ofertelor fiind aparentă. Astfel, cei trei beneficiari au depus la Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) oferte de la aceleași societăți din Italia (5 oferte) și România (o ofertă), iar invitațiile de participare la procedura și ofertele primite sunt identice. Inculpatul Valentin H. s-a ocupat efectiv de procedura de achiziție – solicitarea și primirea de oferte – atât pentru societatea a cărui administrator era cât și în numele celorlalți doi beneficiari, menționează DNA.

„În cauză, Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), în prezent Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva inculpaților cu sumele reținute ca prejudiciu, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislația în vigoare, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data efectuării plății integrale a debitului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț”, precizează un comunicat al DNA.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • am si eu o intrebare.de ce in presa centrala se da numele complet al infractorilor de tot soiul si in presa locala se dau numai initiale ?
    cred ca publicarea numelor complete ar fi o lectie civica dura pentru cei care incalca legea.

    • Legea nu permite acest lucru, decât atunci când infractorii sunt judecați și există o hotărâre judecătorească definitivă în acest sens. Până atunci, ei beneficiază de prezumția de nevinovăție. Aveți dreptate, oamenii ar trebui să știe cine și ce a făcut, dar judecătorii stabilesc dacă există sau nu o culpă, mai ales că, în multe din dosarele din aceste zile, au fost acuzații cu privire la faptul că cercetările nu s-au făcut după litera legii sau nu au existat probe la dosar.