Prima paginăActualitateRoman

O săptămână de sărbătoare pentru romaşcani

Dimensiune text

Zilele municipiului Roman au reprezentat momente de recunoaștere a valorilor romașcane, de cultură, divertisment şi de pioşenie. Aproximativ 30 de evenimente s-au desfăşurat în Roman, în aer liber, în unităţile de învăţământ sau în alte locuri din oraş. Bugetul aprobat de consilierii locali pentru această manifestare a fost de 100.000 de lei, dar suma a fost depăşită din cauza multitudinii manifestărilor. Rezultatul a fost un program variat, pentru toate gusturile şi care a fost apreciat de romaşcanii de toate vârstele.

A cincea ediţie a Zilelor municipiului Roman a însemnat o săptămână de evenimente dedicate romaşcanilor, fie că a fost vorba despre manifestări religioase, culturale sau de petrecere a timpului liber.

Startul acestei sărbători a fost dat joi, 15 mai, la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, cu simpozionul Ecoscience. Anul acesta, simpozionul a avut şi o componentă internaţională, fiind înscrişi cu lucrări şi elevi şi profesori din Norvegia, Germania, Turcia şi Letonia. La eveniment au fost prezenţi inspectorii şcolari Mircea Corlăţeanu, Romeo Roman şi Ilie Țedli, Doina Cârlig, reprezentantă a Agenţiei de Protecţia Mediului Neamţ, şi Alexandra Chiţimuş, din partea Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, care au făcut parte şi din juriul care a evaluat lucrările înscrise.

În deschiderea manifestării, profesoara Mioara Stoia, directorul Colegiului Tehnic „Petru Poni”, a acordat un Trofeu de excelenţă Primăriei Roman, reprezentată la întâlnire de inspectorul Irina Scorţanu, pentru implicarea activă în toate campaniile de educaţie ecologică a romaşcanilor. Simpozionul a debutat cu un spectacol şi o paradă a costumelor realizate din materiale ecologice, prezentate de copiii de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 6 „Petru Poni”, şi a continuat cu lucrările pe secţiuni. Prima secţiune s-a adresat atât elevilor, cât şi profesorilor şi a reunit, sub denumirea „Viitorul Terrei – pledoarie pentru educaţia ecologică”, referate şi lucrări ştiinţifice, eseuri, filme, prezentări în power-point şi exemple de bune practici. Cea de-a doua secţiune a fost reprezentată de o expoziţie de lucrări realizate din materiale reciclabile.

zile 14 - troitaÎn aceeaşi zi, la ora 11.00, a fost sfinţită troiţa de lângă Biserica „Sfinţii Voievozi”, în prezenţa unui număr mare de romaşcani. Slujba de sfinţire a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de peste 20 de preoţi. Printre cei care au participat la eveniment s-au aflat ctitorii troiţei, Vasile Balcan, directorul SC Marsat SA  Roman, soţia sa Nuşa şi fiica Andreea, Lucian Micu, viceprimarul municipiului Roman, reprezentanţi ai autorităţilor locale, Iulia Havrici Tomşa, consilier local, preot Ionel Gherasimescu, vicar-administrativ în cadrul Arhiepiscopiei, preot doctor Dragoş Alexandru Munteanu, protopop de Roman, Leonard Achiriloaei, director economic al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. Monumentul include o cruce, lângă care sunt reprezentaţi cei doi ctitori ai lăcaşului de cult: Ștefan Tomşa Voievod şi Vasile Cantacuzino.

După-amiază a fost oficiată o slujbă de vecernie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, iar la ora 17.00, Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” din Roman a găzduit conferinţa intitulată „Episcop Melchisedec Ștefănescu – păstor şi liturghisitor”, susţinută de profesor universitar doctor Alexandru M. Ioniţă, de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, cu ocazia împlinirii a 122 de ani de la moartea episcopului Melchisedec. La eveniment au participat PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Ionel Gherasimescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei, preot doctor Dragoş Alexandru Munteanu, protopop de Roman, preot profesor Gheorghe Smerea, directorul Liceului Teologic Ortodox, preoţi din Protopopiatul Roman, cadre didactice, elevi seminarişti, oameni de cultură. Comunicarea a fost urmată de lansarea volumului „Cuvinte vii”, din colecţia „Opera Omnia” – Melchisedec Ștefănescu.

zile 13 - seara celibidacheUltima manifestare a serii a avut loc la Casa de Cultură, unde peste 400 de romaşcani au ascultat partituri celebre din muzica clasică, în cadrul evenimentului organizat în memoria celebrului dirijor şi compozitor Sergiu Celibidache. Seara „Sergiu Celibidache” a început la Casa de Cultură cu momente artistice muzicale susţinute de Școala de Artă care poartă numele faimosului dirijor născut la Roman. După reprezentanţiile îndelung aplaudate ale tinerilor artişti, pe scenă au urcat membrii orchestrei de cameră şi ai corului Schola Cantorum Muşatină ale Academei „Petru Tocănel”.


Demonstraţii de karting şi concert de muzică populară

zile 12Vineri, 17 mai, au fost deschise târgurile din Piaţa „Roman-Vodă”, după care Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, s-a grăbit să ajungă la procesiunea, deja tradiţională, care a pornit de la Catedrala Arhiepiscopală. De acolo, preoţi şi credincioşi au mers cu icoane către Centrul Social Episcop Melchisedec, unde a avut loc o slujbă de pomenire a episcopului Melchisedec Ștefănescu, în faţa capelei unde este înmormântat marele ierarh şi cărturar.

În acelaşi timp, la sediul Bibliotecii Municipale se desfăşura concursul de cunoştinţe generale „Speranţă pentru mâine”. La amiază, la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” a avut loc a patra ediţie a Simpozionului „Educaţia în mileniul III – Astronomia, Astrologia, Religia”. La eveniment au fost prezenţi, în calitate de invitaţi speciali, scriitorul Gheorghe Andrei Neagu, redactor şef al revistei „Oglinda literară”, fost elev al Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, şi Andrei Dorian Gheorghe, consilier cultural SARM – International Olympicosmopoetriada. Lucrările au fost deschise de un scurt moment artistic, pregătit de elevii de la clasele I şi a II-a de la „Roman-Vodă”. În cadrul celei de-a doua secţiuni au fost prezentate ultimele două volume aparţinând profesorului Tit Tihon: „Canada văzută de aproape” şi „Despre astre, cer şi univers. Poveţele universului”.

zile 16

La ora 14.00, în Piaţa „Roman-Vodă” au putut fi admiraţi copii care mânuiesc cu multă pricepere volanul, în cadrul unei demonstraţii susţinute de cursanţi de la cercul de karting din cadrul Clubului Copiilor Roman. Seara a fost dedicată iubitorilor de folclor. Pe scena amenjată în aer liber au evoluat grupul folcloric „Muguraşii”, ansamblul Moldova, alături de soliştii orchestrei Moldova – Ana Dragu, Diana Constantin, Ciprian Borş, Nina Zamă, Daniel Enache şi Mihaela Cipriana Balaşcă. Invitaţii speciali ai serii au fost îndrăgita cântăreaţă de muzică populară Irina Loghin şi interpretul Petrică Mâţu Stoian, care au urcat pe scenă după ora 21.00.

zile 09Pepe şi Proconsul, invitaţi la Zilele Romanului

Sâmbătă, 17 mai, la ora 10.00 s-a desfăşurat crosul municipiului Roman. Câştigătoare a ieşit echipa Liceului cu Program Sportiv, urmată pe podium de echipa de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” şi de cea de la Colegiul Tehnic „Miron Costin”. La ora 15.00 a avut loc parada costumelor de epocă şi prezentarea scenetelor istorice, fiecare perticipant primind o diplomă şi un premiu în bani. Seara, începând cu ora 17.00, tinerele talente locale au fost cele care au ocupat scena din Piaţa „Roman-Vodă”. Au cântat şi au dansat în faţa romaşcanilor 66 de solişti şi formaţii, inclusiv invitaţi din alte oraşe.

Duminică, 18 mai, în Casa Fălcoianu a avut loc simpozionul „Dascăli romaşcani de altădată” şi vernisajul expoziţiei temporare cu aceeaşi tematică. Seara a avut loc cel mai aşteptat spectacol, pe scenă urcând Pepe şi trupa Proconsul. Mai întâi, începând cu ora 19.00, pe scena amplasată în Piaţă „Roman-Vodă” au urcat membrii trupei romaşcane Jackpot Band, care au interpretat cover-uri ale unora dintre cele mai cunoscute melodii, atât din repertoriul naţional, cât şi internaţional. Apoi, între recitalul lui Pepe şi cel al trupei Proconsul, primarul oraşului, Laurenţiu Dan Leoreanu, a urcat pe scenă şi a transmis un mesaj de „La mulţi ani”. „Atâta lume e aici, parcă e Revelionul! Dar e normal să fie aşa, pentru că sunt zilele municipiului şi asta trebuie să se audă de la Siret până în Tibet! Vă urez mulţi ani, sănătate, vă felicit pentru atitudinea dumneavoastră solidară, care arată că suntem o mare familie, o comunitate de respectat şi care îi respectă pe ceilalţi. Asta e forţa Romanului! Vă mulţumesc pentru că întotdeauna v-am simţit alături şi vă promit că şi de acum înainte vom face numai lucruri bune împreună. Vă salut, vă respect şi vă iubesc!”, a transmis primarul Leoreanu.

Excelenţa a fost premiată cu ocazia Zilelor Romanului

zile 02Luni, 19 mai, în Parcul Municipal s-a deschis Orăşelul Copiilor. Ca şi în anii trecuţi, a VII-a ediţie a avut loc datorită parteneriatului dintre Asociaţia „Exploratori pentru Viitor”, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea şi Primăria Roman. Proiectul îşi propune să formeze şi să dezvolte, în rândul celor mici, atitudini sociale şi civice faţă de instituţiile şi stilul de viaţă al oraşului în care aceştia locuiesc. Printre activităţile recreative din cadrul „Orăşelului Copiilor” s-au numărat standurile precum: Serviciul de Paşapoarte, Librăria, Palatul Telefoanelor, Școala, Grădiniţa, Clubul Copiilor, Spitalul, Banca, Biserica, Poşta, Stadionul, Piaţa, Ambulanţa, Pompierii, Jandarmeria, Poliţia, Primăria sau Observatorul Astronomic. Tot luni, Holul Primăriei Roman a găzduit expoziţia de caricatură „Sub lupă” şi premierea câştigătorilor concursului naţional „Crucea în imaginaţia copiilor”.

Începând cu ora 11.00, primarul municipiului Roman a înmânat premii în bani celor mai buni elevi ai Romanului şi profesorilor care i-au pregătit, la Gala Excelenţei în Educaţie. Cei care au primit recunoştinţa administraţiei locale, aplauze, felicitări şi premii în bani sunt elevi de şcoală general şi liceu care au obţinut premii la faza judeţeană şi naţională a olimpiadelor şcolare şi la concursurile regionale, naţionale şi internaţionale. Primăria Roman a premiat 230 de elevi şi 135 de profesori coordonatori.

Marţi, 20 mai, au fost premiaţi romaşcani sau persoane din alte localităţi, care s-au implicat în dezvoltarea oraşului. Gala Excelenţei Romaşcane a avut loc la Casa Caroly. Au fost oferite premii pe zece categorii. La secţiunea Seniori ai excelenţei, au fost premiaţi profesorul pensionar Janetta Haret Stoican, profesorul doctor Vasile Ursachi – fostul director al Muzeului de Istorie – şi doctorul Cristea Pârliţeanu – fost şef al secţiei de Medicină Internă a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. La secţiunea Culte, au primit distincţii preotul doctor Dragoş Munteanu – protopop de Roman, preotul Alois Moraru – parohul bisericii romano-catolice „Fericitul Ieremia Valahul” din Roman şi preotul Constantin Dascălu – parohul bisericii de rit vechi „Sfânta Treime”. La secţiunea Cultură, Primăria a acordat premii de excelenţă profesorului Constantin Adamovici, sculptorului romaşcan Florin Zaharescu şi profesorului Cristinel Ionel Prisacaru, de la Clubul Copiilor Roman. La capitolul Învăţământ au fost premiaţi profesorul Ioan Paloşanu, de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, profesorul Petru Sandu, directorul Liceului cu Program Sportiv (LPS) Roman, şi profesorul Marian Ursărescu, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”.

Pentru categoria Sănătate, medicul chirurg pediatru Ovidiu Buţiurcă, medicul oncolog Maria Robu şi medicul primar de la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Roman Dan Polizov au fost cei aleşi de către administraţia locală pentru a fi premiaţi pentru meritele lor deosebite. La secţiunea Administraţie Publică, au fost acordate premii de excelenţă inginerului Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamţ, inginerului Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, şi profesorului doctor Viorel Stan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ.

Alina Mihaela Iucha, coordonatorul Centrului Delfinul Roman, preotul Cătălin Creţu, asistent social al Protopopiatului Roman, şi preotul Mihăiţă Popovici au primit distincţii în cadrul secţiunii Social. Din mediul de afaceri romaşcan au fost premiaţi directorii firmelor Smirodava, Getica 95 şi TRW Airbag Systems Roman. La secţiunea Sport au primit premii de excelenţă profesorul Ioan Isciuc şi profesorul Iulian Corugă, de la Clubul Atletic Roman, şi profesorul Emilian Floroiu, din cadrul LPS Roman. Ultima categorie premiată, dar nu mai puţin lipsită de importanţă, a fost a mass-media locale. Au primit premii, pentru activitatea lor, Adriana Irina Lupu – TopAll TV, Constantin Călimac – Monitorul de Neamţ şi Roman şi CNS TV.

Seara de marţi a fost dedicată unui eveniment cultural. Cercul Militar din Roman a găzduit conferinţa intitulată „Mircea Vulcănescu, contemporanul nostru”, care a fost susţinută de scriitorul şi criticul literar băcăuan Petre Isachi. Evenimentul a fost organizat de Societatea Culturală „Clepsidra”, Primăria Roman şi Academia „Petru Tocănel”, din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. În deschiderea evenimentului, Dan Pompiliu, solist al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, a interpretat la trompetă un fragment muzical. Acest moment a fost urmat de cinstirea şi omagierea personalităţilor lunii mai, în cadrul proiectului „Trecut-au anii… Veni-vor vremuri…”, derulat, de la începutul acestui an, de Academia „Petru Tocănel” în colaborare cu Societatea Culturală „Clepsidra”. Invitaţii manifestării au fost scriitorii şi criticii literari băcăuani Petre Isachi şi Cornelia Ichim-Pompiliu. Conferinţa a fost urmată de lansarea cărţilor „Repetiţie generală cu apocalipsă”, de Cornelia Ichim-Pompiliu, apărută la Editura „Docucenter” din Bacău, în anul 2013, şi „Despre mine şi Dalila”, de Petre Isachi, apărută la Editura „Valman” din Bacău, în anul 2013. În cadrul evenimentului au fost lansate numerele 6 şi 7 ale Revistei „Clepsidra”, cel din urmă dedicat exclusiv identităţii culturale romaşcane la împlinirea a 622 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Roman. Ambele numere au fost editate şi tipărite cu sprijinul Primăriei Municipiului Roman.

Miercuri au fost sărbătoriţi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, patronii municipiului Roman, motiv pentru care în toate bisericile din oraş au fost oficiate slujbe. Zilele municipiului Roman s-au încheiat joi, 22 mai, cu spectacolul „Veselia nu-i în criză”, susţinut de actori consacraţi precum Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Vasile Muraru, Valentina Fătu sau Cristina Stamate.

„A cincea ediţie a Zilelor municipiului Roman reprezintă, ca întotdeauna, o dovadă a conectării «marii familii romaşcane» la emoţiile şi trăirile specifice unei sărbători deosebite, la amploarea şi diversitatea tuturor activităţilor şi evenimentelor dedicate cu dragoste unei de Dumnezeu binecuvântate comunităţi, în care spiritul unic muşatin ocroteşte şi veghează la certa afirmare europeană a urbei noastre dragi – municipiul Roman. La mulţi ani, romaşcani de pretutindeni!”, a fost urarea adresată de primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, cu ocazia Zilelor municipiului Roman.

COMENTARII

WORDPRESS: 0