HomeRoman

O săptămână de sărbătoare pentru municipiul Roman

În perioada 15-21 mai, manifestările dedicate de Primăria Roman Zilelor Municipiului au ca mesaj sentimentul unic al apartenenţei la o comunitate locală.

 

Foto: Trupa Iris va concerta la Roman duminică, 19 mai 

 

Romaşcanii vor sărbători, în perioada 15 – 21 mai, a patra ediţie a Zilelor Municipiului Roman. În această perioadă, Piaţa „Roman-Vodă” va găzdui terase de alimentaţie publică cu muzică ambientală, Târgul Meşterilor Populari, Târgul de produse tradiţionale şi expoziţie de flori.

Pentru acest eveniment, Primăria municipiului Roman va aloca suma de 80.000 de lei. Oaspeţii municipiului vor fi din oraşul Ștefan Vodă, Republica Moldova, delegaţia urmând să stea la Roman de pe 16 până pe 20 mai.

 

Programul Zilelor municipiului Roman

 

Miercuri, 15 mai, încep Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”. De la ora 18.00, la seminarul „Sfântul Gheorghe” vor avea loc un simpozion cu tema „Episcopul Melchisedec Ștefănescu, ctitor al studiilor de cultură veche românească”, susţinut de profesorul universitar Dan Zamfirescu, un vernisaj cu expoziţie de carte, imagini şi materiale documentare, premierea câştigătorilor la Concursul naţional „Episcopul Melchisedec Ștefănescu, personalitate emblematică a spiritualităţii şi culturii româneşti”, ediţia a XIII-a, lansarea cărţii „Biografii – de Ep. Melchisedec Ștefănescu”, scrisă de arhimandritul Pimen Costea, şi un concert de muzică sacră, susţinut de Corul Seminarului Teologic Roman.

Joi, 16 mai, este Ziua Recunoştinţei valorilor romaşcane. La Catedrala Arhiepiscopală Roman, începând cu ora 9.00 se va face slujba Sfintei Liturghii, oficiată de IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, împreună cu un sobor de preoţi. Va urma o procesiune de la Catedrala Arhiepiscopală până la capela din Parcul Melchisedec. Acolo vor avea loc o slujbă de pomenire, depuneri de coroane şi alocuţiuni. În aceeaşi zi, la ora 10.00 se vor inaugura Târgul meşterilor populari şi Târgul de produse tradiţionale, iar începând cu ora 11.00, la restaurantul Bradul se va desfăşura Gala Excelenţei Romaşcane, în cadrul căreia vor fi premiaţi şi cetăţenii de onoare. Tot joi va avea loc Cupa municipiului Roman la tenis de câmp, iar delegaţia din Republica Moldova va vizita Parcul Municipal, Muzeul de ştiinţe ale Naturii şi Casa Vânătorului.

Vineri, 17 mai , este Ziua diplomaţiei romaşcane. În sala de consiliu a Primăriei Roman, la ora 10.00, se vor semna documente de colaborare cu delegaţia din oraşul Ștefan Vodă, Republica Moldova. Debutul colaborării va fi marcat prin momente artistice, susţinute de interpreţi de la Școala de Artă „Sergiu Celibidache”. Seara, începând cu ora 19.00, va avea loc un concert folcloric. În deschidere va cânta Diandra Bancu, câştigătoarea Marelui Premiu la Festivalul „Doruri Muşatine” 2012. Invitata specială a serii, Adriana Ochişan, vine din Republica Moldova, iar pe scenă vor mai evolua Ansamblul Moldova şi soliştii orchestrei Moldova: Nelu Hongu, Nina Zeamă, Daniel Enache, Diana Constantin, Ana Dragu, Ștefan Enăşel şi Mihaela Cipriana Balaşca. În încheiere va evolua Ion Paladi, tot din Republica Moldova. Pe scenă vor membrii Ansamblului „Cununa Moldovei” Roman.

Sâmbătă, 18 mai, delegaţia străină va vizita Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Biserica Armenească şi Institutul Franciscan. Tot sâmbătă va avea loc un spectacol în care vor evolua tinere speranţe din municipiul Roman – solişti şi formaţii artistice de la şcolile şi liceele romaşcane, trupa de teatru GONG, trupa Lucky Dance, trupa Do-Mi-Dance şi trupa Dance Art.

Duminică, 19 mai, începând cu ora 9.00, la Catedrala Arhiepiscopală Roman va avea loc Sfânta Liturghie arhierească. De la ora 16.00, la Muzeul de Artă se va desfăşura concursul naţional „Crucea în imaginaţia copiilor”, ediţia a II-a, ai cărui coordonatori sunt directorul Clubului Copiilor Roman, Magdalena Gheorghiţă, şi profesoara Monica Carp. În aceeaşi seară, la ora 19.00, va începe un spectacol de muzică uşoară. În deschidere va cânta câştigătorul concursului organizat în cadrul spectacolului de talente locale din data de 18 mai. Apoi, vor încânta publicul Sylvie, Trupa Daggu Project şi formaţia Iris.

Luni, 20 mai, este Ziua tineretului romaşcan. La ora 9.00 va avea loc „Crosul municipiului Roman”, iar la Clubul Sportiv BAO Roman va fi o demonstraţie Qwan Ki Do. La ora 9.30, în Parcul Municipal Roman se va organiza Orăşelul Copiilor. La ora 11.30 se va desfăşura Gala excelenţei în educaţie, în sala mare a Primăriei. În cadrul galei vor fi premiaţi elevii şi profesorii coordonatori care au obţinut rezultate meritorii la faza finală a olimpiadelor şi concursurilor naţionale şi internaţionale. Tot atunci vor fi oferite şi premiile celor care s-au înscris la concursurile: „Pentru un municipiu curat trebuie să ne dăm mâna – Curăţenia de primăvară începe cu noi pentru noi!”, „Dor de poezie” (Colegiul Tehnic „Petru Poni”, coordonator profesor Alexandru Cramer) şi „Formaţi la Școala lui Isus” (Academia „Petru Tocănel”, coordonator preot Eugen Răchiteanu). La ora 15.00 va fi un concurs de scenete istorice între licee, precedat de o paradă a costumelor de epocă.

Luni, la Casa de Cultură va începe, de la ora 18.00, seara „Sergiu Celibidache”, cu momente artistice muzicale susţinute de elevi şi profesori ai Școlii de Artă „Sergiu Celibidache” din Roman, orchestra de cameră şi corul „Schola Cantorum Muşatină”

ale Academiei Petru Tocănel. La ora 20.00, Teatrul Municipal „Dan Alecsandrescu” va prezenta piesa „Doctor fără voie” – adaptare după Molière.

Marţi, 21 mai, este Ziua patronilor spirituali ai municipiului Roman, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. La biserica din Piaţa Republicii, care poartă hramul celor doi sfinţi, va avea loc Sfânta Liturghie, iar Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului va organiza manifestări cu prilejul anului omagial dedicat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

„Fie ca a patra ediţie 2013 a Zilelor municipiului Roman să reprezinte cu adevărat o sărbătoare pentru romaşcani, un pas important pe care cetatea noastră muşatină îl îndreaptă către afirmarea pe plan regional, naţional şi internaţional, consolidând principial politica locală externă, astfel încât marea familie romaşcană să trăiască în comuniune. Ca de fiecare dată, acest sentiment unic al apartenenţei la o comunitate locală are la bază ambiţia, entuziasmul şi încrederea în marile valori europene. Fie ca bunul Dumnezeu să ocrotească Romanul şi romaşcanii!”, urează tuturor romaşcanilor, cu ocazia zilelor oraşului, primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Jean Valjean 12 ani ago

    Va intreb, domnule primar, iar o sa avem parte de lalaieli si bis-uri in miez de noapte noi, care trebuie sa fim pe la orele 7-8 la servici sa fim cu zambetul pe buze, sa dormim cu geamurile deschise si sa auzim lalaieli pana dupa mijlocul noptii, si a doa zi sa fim cu zambetul pe buze?

    • User 12 ani ago

      E plina tara asta de nemultumiti ca tine. Cand se face ceva, da de ce se face asa si nu pe dincolo. Daca ai fi vazut si tu o tara, doua mai civilizate decat a noastra ai fi observat ca in centru se dau toate „petrecerile”, nu pe Islazului. Tu vrei sa stai in centru sa fie liniste ca-n padure. I-ati nene casa in balcescu, langa verdeata, si stai acolo nestingherit de muzica si voie buna.
      Du-te in Brasov, in Piata Sfatului si ia exemplu. Noi de ce avem Piata Roman Musat? Ca sa facem zilele orasului la Gadinti?
      Sa dea domnul sa tina trei si trei nopti fara incetare „lalaiala”, poate se muta naibii toti frustratii din centru.