Prima paginăActualitate

O romaşcană sărbătoreşte Ziua Naţională a României în San Francisco

Dimensiune text

Julia Dunbar, o americancă născută la Roman, sărbătoreşte în fiecare an, pe 1 Decembrie, Ziua Naţională a României şi aniversarea căsătoriei.

 

 

La mii de kilometri de România, în San Francisco, într-o familie de americani, în ziua de 1 Decembrie este mereu sărbătoare. Este ziua României şi aniversarea căsătoriei. Iulia Dunbar (Cuibari) s-a născut româncă, la Roman, şi a rămas la fel în suflet deşi, de foarte mulţi ani, paşaportul ei are sigla Statelor Unite ale Americii. „M-am măritat în Italia, unde lucram atunci şi unde mi-am cunoscut soţul, un american de origine irlandeză. Mi-am dorit să mă căsătoresc de Ziua României. A fost foarte greu să planific asta, pentru că ziua era ocupată, dar am reuşit, în cele din urmă, să-i conving pe cei de la Primărie. Pentru mine, asta a însemnat patriotism. Astfel, sărbătoresc în fiecare an şi ziua căsătoriei, şi Ziua Naţională a României”, a spus Iulia Dunbar.

Iulia Dunbar a absolvit Colegiul Naţional „Roman-Vodă” şi cursurile Facultăţii de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice. Oportunitatea de a pleca peste hotare a apărut în 1991, când a câştigat o bursă de studii de şase luni la Universitatea „Luigi Bocconi”, din Milano. După încheierea bursei, datorită rezultatelor foarte bune, s-a numărat printre cei 60 de admişi (din 1.600 de candidaţi) pentru un master în domeniul afacerilor, la aceeaşi universitate. După masterat a lucrat ca responsabil de marketing şi export la firma Taiver, din Milano, serviciu care i-a oferit posibilitatea de a călători în aproape toate ţările din lume. Într-una din aceste călătorii şi-a cunoscut soţul, care lucra atunci în Europa. Din 1996, s-au stabilit în Statele Unite. În 2002, a renunţat la o slujbă de invidiat, cea de şef al departamentului de vânzări a filialei Arkansas a binecunoscutei firme Pirelli, pentru a-şi îndeplini un vis: acela de a fi avocat în Statele Unite. A absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul University of Arkansas din Fayetteville şi, apoi, a fost admisă în barou.

Iulia Dunbar se consideră o româncă împlinită în ţara tuturor posibilităţilor. Și, în acelaşi timp, o americancă ce a lăsat o bucăţică din suflet la mii de kilometri depărtare şi pentru care a-ţi iubi ţara este un sentiment format din fapte mărunte. „Pentru mine, patriotism înseamnă să ţin legătura cu prietenii şi să votez chiar dacă sunt aici. Pentru mine, patriotism înseamnă ca, atunci când merg la operă, să aleg o seară în care prim solist este o româncă, şi nu o solistă americană. Tot aşa cum mi s-a părut firesc ca amândoi copiii mei, născuţi în Statele Unite, să înveţe româneşte, să mănânce mâncare românească, să meargă în vacanţă în România, să-mi cunoască rudele, locul în care am crescut, locul în care am mers la şcoală, pentru că de acolo vine jumătate din familie şi jumătate din valorile lor. La noi în casă ţinem toate tradiţiile de Crăciun, de Paşte, de Moş Nicolae aşa cum le-am învăţat acasă, la părinţii mei”, spune Iulia Dunbar.

 

Lecţia americană

 

În anii petrecuţi în Statele Unite, Iulia a învăţat să-i cunoască şi să-i aprecieze pe americani. „Pentru ei, a fi patriot înseamnă să-i ajuţi pe ceilalţi, să-ţi ajuţi ţara cu lucruri care sunt la îndemâna ta. Pentru soţul meu, american, a fi patriot înseamnă să-şi facă societatea să meargă tot mai bine şi aşa să ajute economia. Aici toţi se ajută între ei, mai ales la necazuri, iar acest lucru îl învaţă de mici. Noi suntem voluntari la Rotary International, care donează bani pentru eradicarea poliomielitei. Copiii mei au ajutat la vânzarea porumbului ca să facă bani pe care să-i doneze, apoi, şcolilor care au nevoie. Marco, în vârstă acum de 14 ani, a fost voluntar la cantina săracilor. Toţi copiii fac 20 de ore de voluntariat în fiecare trimestru. Anul trecut, a ars o casă din apropierea şcolii copiilor. Toată lumea a sărit să-i ajute. Noi am donat cina de Crăciun şi asta m-a făcut să mă simt foarte bine atunci când am pus mâncarea mea pe masă. Astea sunt doar câteva exemple. Este incredibil să vezi cât de mult iubesc ţara asta americanii. Pentru mine, ca americancă, faptul de a spune «Pledge of the Legion» cu mâna pe inimă este foarte impresionant. Aşa cum mă emoţionează să-l aud pe preşedintele american spunând «God bless America» la sfârşitul oricărui discurs”, a mai spus Iulia.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 5
 • Radio Erevan 9 ani

  Romașcană sau romașcancă? Cum se zice / scrie corect, Cosette, cand ne referim la persoane?

 • ala micu 9 ani

  Eu sarbatoresc ziua nationala acasa. Nu am fugit de acasa , apoi sa ma dau mare nationalist. Am spus !

  • Iulia Dunbar 9 ani

   bine ca sarbatoresti si sa fii sanatoasa si fericita Ala
   🙂

   Iulia

 • CARMEN 9 ani

  o adevarata lectie de patriotism povestita din suflet – noi cei care traim in tara suntem prea influentati de disputele politice si de cancanurile de la tv si uitam de multe ori esentialul
  bravo tie , tine-o tot asa

 • Mac 9 ani

  Jos Palaria!!!!!!!!!!!!