Prima paginăEconomie

O nouă sesiune de proiecte pentru exploatațiile agricole

Dimensiune text

Această sesiune se derulează în perioada 25 iunie – 31 iulie. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de maximum 125.000 de euro.

 

 

Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) lansează o nouă sesiune de depunere a cererilor de finanțare pentru Măsura 121 – „Modernizarea exploatațiilor agricole”, adresată celor care vor să dezvolte fermele agricole. Suma totală alocată pentru această sesiune, care se derulează în perioada 25 iunie – 31 iulie, este de 50 de milioane de euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va putea depăși 125.000 de euro. Procentele de cofinanțare nerambursabilă, precum și criteriile generale de accesare a sprijinului financiar, sunt cele specifice investițiilor prin Măsura 121.

În ceea ce privește dimensiunea economică a fermei, aceasta trebuie să fie cuprinsă între minim 2 și maxim 50 UDE (unități de dimensiune economică). Valoarea unei UDE este de 1.200 de euro.

Este vorba de ferme de producție vegetală, ferme de creștere a animalelor, dar și de ferme mixte. De exemplu, la o fermă mixtă de bovine cu bază furajeră, pentru o dimensiune minimă de 2 UDE, familia ar trebui să dețină 3,5 hectare de teren cultivat cu grâu, orz, porumb, fânețe și plante de nutreț, precum și trei capete de vaci cu lapte.

Tipurile de investiții pentru care vor fi disponibile proiecte tip sunt: ferme de legume în câmp (maximum două hectare) și în spații protejate (maximum 1.000 de metri pătrați), livezi de pomi și arbuști fructiferi (maximum cinci hectare), ferme de vaci de lapte (maximum 20 de capete), ferme de creștere și îngrășare porcine (maximum 100 de capete) și ferme de găini ouătoare (maximum 4.000 de capete).

Pentru a veni în sprijinul solicitanților de fonduri europene nerambursabile, a fost emisă Ordonanța de Urgență 43/2013, prin care proiectele declarate eligibile vor beneficia de o garantare de 80% a sumelor pentru cofinanțare, prin instituții finanțatoare. Totodată, de la bugetul statului se va facilita acordarea de microcredite de până la 75.000 euro, pe o perioadă de maximum zece ani, tot pentru asigurarea cofinanțării.

Pentru a putea beneficia de fondurile puse la dispoziție, fermierii trebuie să respecte condițiile de accesare și să se încadreze în criteriile de selecție ale măsurii de modernizare a exploatațiilor agricole menționate în Ghidul solicitantului, disponibil pe site-ul APDRP. Pot depune proiecte atât persoane fizice (cu condiția autorizării înaintea semnării contractului de finanțare), cât și persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale sau alte tipuri de beneficiari eligibili. Această oportunitate de finanțare este disponibilă și prin grupurile de acțiune locală (GAL) care implementează la nivel teritorial Măsura 121.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0