Prima paginăActualitateRural

O nouă şansă pentru podul de la Ion Creangă

Dimensiune text

Deputatul Ioan Munteanu i-a convins pe colegii din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice să voteze un amendament care ar salva podul de la Ion Creangă. CJ Neamţ are alocaţi aproximativ 180.000 de lei pentru lucrări la podul de la Ion Creangă. 

Deputatul Ioan Munteanu mai face o încercare de rezolvare a situaţiei podului de la Ion Creangă. Secretar al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Camerei Deputaţilor, parlamentarul a formulat un amendament la Legea nr. 192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora. Modificarea propusă ar da voie ca anumite suprafeţe ce aparţin Romsilva să fie date în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ pentru o perioadă determinată de timp. „Vrem ca cele aproape 16 hectare de teren din zona podului Ion Creangă să poată fi trecute, temporar, în administrarea Consiliului Judeţean, pentru se face lucrările de consolidare la pod. Administrarea ar fi în sarcina CJ Neamţ pe perioada investiţiei. Mai urmează votul în plen şi sper ca rezultatul să fie la fel ca cel  din comisie, fiindcă de patru ani se tot reportează sumele”, a afirmat Ioan Munteanu, deputatul Colegiului 5.

Posibil final pentru 15 ani de demersuri

Deputatul Ioan Munteanu

Deputatul Ioan Munteanu

Podul de la Ion Creangă a beneficiat de lucrări de reabilitare la începutul anilor 2000, dar mai multe greşeli tehnice şi inundaţiile care au fost în zonă au dus, în final, la o slabă rezistenţă a podului.

CJ Neamţ trebuie să defrişeze o suprafaţă de aproape 16 hectare, care conţine vegetaţie ce împiedică scurgerea optimă a apei în zona podului de la Ion Creangă. Din această cauză, Siretul a provocat, în timp, numeroase distrugeri în satele situate de-a lungul râului şi a afectat podul rutier care face legătura între satul Cotu Vameş şi localităţile de pe celălalt mal, cum ar fi Ion Creangă, Recea, Valea Ursului sau Oniceni. CJ Neamţ a alocat de mai multe ori sume considerabile pentru reparaţii la pod, dar lucrările s-au dovedit ineficiente. Soluţia defrişării şi a îndiguirii malului a fost aprobată ca fiind cea mai bună, în condiţiile în care proiectul prevedea şi o împădurire, ca o protecţie suplimentară a localităţilor situate pe malul stîng al Siretului.

Primele demersuri pentru o înţelegere între CJ Neamţ şi Romsilva au avut loc în 2008, după inundaţiile din vara acelui an, dar cele două instituţii nu s-au înţeles. Deputatul Marius Neculai a încercat să rezolve problema printr-o iniţiativă legislativă care avea ca scop un transfer de teren, în urma căruia malul râului Siret putea fi întărit. Legea nu a fost, însă, promulgată de preşedintele Băsescu. În luna martie 2012, președintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii privind scoaterea din fondul forestier naţional a unor terenuri aflate în proprietatea publică a statului şi transmiterea acestora din administrarea Direcţiei Silvice Neamţ, în administrarea CJ Neamţ, motivând că acest lucru ar fi oportun numai cu condiţia compensării cu alte terenuri echivalente, respectându-se prevederile legale în vigoare. Legea nepromulgată şi-a reluat cursul procedural, dar, în noiembrie 2013, a primit aviz nefavorabil de la Guvernul României. După acest eşec, s-a pus în discuţie iniţierea unui proiect de hotărâre de Guverrn, dar nici acest demers nu s-a finalizat, deşi, în ianuarie 2014, ministrul Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga a solicitat o documentaţie completă de la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, tocmai pentru a se întocmi un proiect de hotărâre.

CJ Neamţ are alocaţi aproximativ 180.000 de lei pentru lucrări la podul de la Ion Creangă.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0