O nouă creșă ar putea fi construită în Roman, în cartierul Favorit

HomeSocial

O nouă creșă ar putea fi construită în Roman, în cartierul Favorit

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat joi, 26 august, aprobarea programului de construcție a 138 de creșe noi în municipiile din România, cu finanțare asigurată de Minister, din bugetul propriu. Pe lista localităților eligibile publicată de Minister se află și municipiile Roman și Piatra Neamț, care pot depune, în următoarele 60 de zile, documentațiile preliminare – pentru construcția unei creșe pentru municipiul Roman și pentru două creșe în Piatra Neamț.

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a declarat în conferința de presă de vineri, 27 august, că acest program este unul de interes pentru municipiul Roman, mai ales în condițiile în care finanțarea creșelor a fost modificată recent, cheltuielile de funcționare urmând a fi suportate de la bugetul de stat, prin intermediul inspectoratelor școlare.

„Nu avem în acest moment stabilită o zonă pentru construcția unei creșe. Noi am avut gândită o zonă pentru o grădiniță, în proximitatea ștrandului, în cartierul Favorit. Cred că în această zonă poate fi gândită și amplasarea unei creșe, pentru că este o zonă densă, cu mult tineret, dar vom analiza exact. S-a modificat săptămâna trecută și legislația privind finanțarea creșelor, ele urmând să fie trecute pentru finanțare la bugetul de stat, prin intermediul inspectoratelor școlare, iar atunci este altă perspectivă privind activitățile și dezvoltarea creșelor în municipii și în alte localități. Noi am discutat acest aspecte și, în condițiile unei astfel de finanțări și de la bugetul de stat pentru cheltuielile de funcționare, atunci devine interesantă și pentru administrația publică o astfel de investiție. Pentru că, dacă toate aceste cheltuieli de funcționare ar reveni doar pe bugetul local, asta înseamnă angajați, cheltuieli suplimentare pentru bugetul local și trebuie să ai și resurse pentru a susține o astfel de instituție”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Program pentru 138 de creșe noi, la nivel național

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat joi aprobarea primelor 138 de creșe noi, moderne, la nivel național. Conform ordinului de ministru, în fiecare municipiu din fiecare județ poate fi construită o creșă, dar urmează să fie aprobate și alte cereri, iar astfel se vor putea construi creșe și în orașele mai mici și, unde se justifică, și în mediul rural.

Ministrul a precizat că există doar 386 de creșe acum, în România, iar nevoia de a construi creșe noi este evidentă, de aceea, în prima fază, a fost aprobată construirea unei creșe în fiecare municipiu din țară și a două clădiri de creșe în municipiile care au peste 100.000 de locuitori.

„În total există 47 de cereri aprobate, cu documentația completă depusă. Dintre acestea, sunt patru județe (Covasna, Galați, Satu-Mare și Sibiu) unde fiecare municipiu a depus cerere și a adus documentația necesară. Urmează ca, pentru celelalte 91 de finanțări aprobate, autoritățile locale să trimită, în termen de 60 de zile, documentația necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcție a creșelor”, a subliniat Cseke Attila.

Ordinul de ministru permite construcția unor creșe noi în 102 municipii din toată țara și cele șase sectoare ale Capitalei, dacă autoritățile locale depun, și pentru cele 91 de proiecte aprobate, cerere completă în acest sens, incluzând terenul disponibil pentru construcție și justificarea numărului de copii pe baza indicilor de natalitate. „Dezvoltarea rețelei de creșe trebuie să fie demarată unitar, în toată țara, de aceea am aprobat una sau două creșe construite pentru fiecare municipiu, în funcție de numărul locuitorilor. În urma ordinului emis astăzi, poate fi demarată procedura, acolo unde autoritățile locale sunt partenere în acest proiect”, a spus ministrul.

Lista aprobată poate fi consultată pe pagina Ministerului Dezvoltării, iar finanțarea necesară este asigurată de minister, din bugetul propriu, urmând să se finanțeze alte 110 creșe eficiente energetic prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ministrul a evidențiat că autoritățile locale pot depune în continuare cereri: „Încurajez autoritățile locale să depună cereri și să completeze cererile depuse cu documentația necesară pentru a putea fi construite creșele necesare în toată țara”, a spus Cseke Attila.

Pe baza ordinului de ministru se vor putea semna, la începutul anului viitor, primele contracte cu constructorii, iar astfel se va putea începe construcția primelor creșe din programul național de construire de creșe, mai arată comunicatul Ministerului Dezvoltării.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0