O gravidă din Roman a murit într-un spital din Iași

HomeSanatate

O gravidă din Roman a murit într-un spital din Iași

 

 

Lipsa de informare și de comunicare face din nou victime. De data aceasta este vorba despre medicii din Spitalul Municipal de Urgență Roman (SMUR), acuzați de un alt medic de faptul că nu au îngrijit corespunzător o gravidă tânără care, ulterior, a decedat la un spital din Iași.

Știrea inițială care a făcut înconjurul Internetului a fost: „O femeie din Roman în vârstă de 27 de ani, însărcinată în 21 de săptămâni, a murit la Spitalul de Boli Infecţioase «Sfânta Paraschiva» din Iaşi, după ce a fost plimbată printre spitale”, informație preluată în mediul virtual, deși aceasta prezenta doar varianta purtătorului de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Paraschiva din Iaşi, medicul Mihnea Hurmuzache.

Conform Agerpres, medicul ieșean a declarat că pacienta a venit întâi pe 5 ianuarie la Spital, pentru că se simțea rău, dar a fost trimisă acasă cu recomandarea de a urma un tratament simptomatic. „Starea s-a deteriorat în cursul zilei de 8 ianuarie, luni. Ieri (marţi – n.red.) medicii au crezut că e nevoie de un transfer la un spital din Iaşi din cauza sarcinii. Tânăra a fost trimisă la 16.30. Înainte cei de la Roman au decis să o intubeze deoarece avea o insuficienţă respiratorie. Pacienta a fost dusă la Maternitatea «Elena Doamna» (din Iaşi n. red.). Deoarece de la vârsta de un an şi jumătate suferea de distrofie musculară, a fost direcţionată la Spitalul de Neurochirurgie pentru efectuarea unor investigaţii medicale imagistice. Nu erau modificări mari. Pentru că aveau o suspiciune de diagnostic de meningoencefalită au trimis-o la Spitalul de Boli Infecţioase. Când a ajuns la noi, femeia era deja în stop cardio-respirator. Timp de o oră s-a încercat resuscitarea. La 21.30 a fost consemnat decesul”, a declarat jurnaliştilor medicul Mihnea Hurmuzache, conform Știrilor ProTV. (http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/o-gravida-a-murit-dupa-ce-a-fost-plimbata-intre-patru-spitale.html).

Medicii de la Spitalul Municipal de Urgență Roman îl contrazic pe medicul ieșean. Reprezentanții Spitalul Municipal de Urgență Roman spun că pacienta a venit într-adevăr pe 5 ianuarie la spital, unde, din cauza sarcinii și a distrofiei musculare Duchenne cu care era diagnosticată, s-a prezentat pentru analizele periodice.

„Pe 8 ianuarie, pacienta s-a prezentat la Spital la 10.56, fiind văzută de medicul curant Ana Apetrei, cea care o avea în evidență pentru sarcină. Pacienta, însărcinată în 21 de săptămâni, acuza cefalee și vărsături. Odată ajunsă în Spital, vărsăturile nu s-au mai manifestat. I s-au făcut investigațiile și s-a ajuns la concluzia că sarcina decurge normal, fătul este viabil. I s-a efectuat un tratament pentru cefalee, perfuzie pentru hidratare și ecografie pentru sarcină. Pentru faptul că acuza durere de cap, a fost chemat neurologul, care a identificat faptul că are o rigiditate moderată la ceafă, motiv pentru care s-a recomandat un RMN, însă, din cauza unei tije metalice pe coloana vertebrală, acesta nu se putea face. I s-a administrat dextametazonă pentru a-i ceda cefaleea și aceasta s-a redus în intensitate. Pacienta a fost internată, medicul curant dorind să o țină sub observație. Pe 9 ianuarie, cefalee era tot scăzută în intensitate, dar a fost chemat medicul infecționist pentru că se menținea ridigiditatea la ceafă. Pacienta nu avea febră, era conștientă și cooperantă. Medicul infecționist i-a recomandat un CT la craniu. La mijlocul zilei, medicul curant a sunat la maternitatea «Elena Doamna» din Iași, unde a prezentat cazul medicilor ieșeni, cu recomandarea să fie preluată de ei, aceștia fiind de acord dacă pacienta vine cu diagnosticul de după consult și rezultatele CT-ului. În jur de ora 15.30, pacienta a plecat, conștientă, cu Ambulanță prevăzută cu medic la Iași. De la Roman, gravida a plecat fără ca starea ei de sănătate să implice intubare, lucru ce poate fi confirmat și de echipajul de pe Ambulanță și de medicul anestezist și de medicul curant. Medicii de la Spitalul Municipal de Urgență Roman i-au acordat toată atenția, mai ales că patologia asociată cu distrofia musculară de tip Duchenne poate determina complicații și invers. Familia nu a depus nicio plângere la noi”, au precizat reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență Roman.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 9
  • Cornelia 7 ani ago

    La spitalul din Roman esti omorat cu zile! O spun din proprie experienta. Am fost tinuta 2 zile in stare de inconstienta cu diagnostic „lipsa de calciu”, desi aveam accident vascular cerebral. Ar fi trebuit sa fiu moarta! Asa nu-i mai puteam acuza de incompetenta.

  • lucia 7 ani ago

    Gravidele sunt tratate numai dupa bani..consultatii numai la cabinetele particulare, analize facute doar la anumite centre unde recomanda medicii (se iau comisioane in functie de cati pacienti trimite doctorul la centrul de analize)…daca e fara plata cumva consultatia medicul nici nu prea sta de vorba cu tine…ori in afara tarii gravidele sunt respectate si fara bani…la noi totul e cu bani..cum sa creasca natalitatea cand esti mancat de bani? si mai vor si salarii mari cei din sanatate…

    • efectivul 7 ani ago

      tu daca ai putea face bani ,pe meseria ta,nu ai face?asa sunt legile,ei nu fac nimic ilegal,daca stai bine si te gandesti.

      • Dan 7 ani ago

        Si moral?

        • LUCIA 7 ani ago

          Moral nu i interseaza nimic…si EFECTIVULUI ii apun ca atunci cand e vorba de viata omului ar trebui sa te mai uiti si la DUMNEZEU ..nu doar la bani..ai viata unui om pe mainile tale..

  • mama omida 7 ani ago

    primul responsabil din lista de vinovati este „specialistu” lu Peste de la Roman,care a „descoperit” o infectie urinara !!! restul a decurs „normal” pentru Romania …aproape normal, ca de obicei se moare intre primele 2,3 spitale..fata asta voia sa traiasca ,a tinut la 4 !

    • Probabil Anonim 7 ani ago

      Iar se bagă în seamă „viermele cu păr”. Du-te in India (de unde îți privine nația) și dă-ți acolo cu părerea!

  • vlad 7 ani ago

    cei din spitalul Roman stiu ce fel de om este medicul curant si cate eforturi a facut pentru ca impactul sa nu se produca dar totusi medicul nu e Dumnezeu. Medicul curant e bine pregatit profesional si nu merita sa fie jignita de oameni care nu o cunosc sau de unii care o cunosc si doar sunt frustrati ca desi e tanara nu ajung la nivelul ei de pregatire profesionala.

    • Pregătirea profesională a unui medic nu se măsoară în diplome și hârtii ce acreditează o formă de studiu, ci în rezultatele muncii săvârșite în urma hârtiilor acumulate. A mândri pe cineva prin ridicarea în slăvi cu pregătirea profesională este un act de prostie. Fiecare are pregătire profesională în domeniul său, căci nu toți trebuim a fi medici, însă nu umblăm lăudăroși cu jalba-n proțam. Credeți că ceea ce face un zidar, un electrician, un mecanic auto, un contabil, avocat sau orice alt plătitor de taxe, poate face un medic. Vă răspund tot eu: NU, pentru că fiecare este bun în meseria sa, iar când gresește este normal să primească mustruluială, indiferent de situație. Oare medicul când duce mașina la reparat într-un service auto nu are pretenția la profesionalism din partea mecanicului? Nu are reproș asupra lui când vede lucru de mântuială? Nu reacționeză la greșelile celorlalți cetățeni ce nu își fac cu responsabilitate atributul funcțional atunci când medicul interacționează în problemele personale ale dumnelui cu ei? Și atunci de ce se simt lezați când li se atrage atenția că au greșit? Sau se aplică numai într-un sens regula dialogului transformat în monolog? Mediciii ar trebui coborâți de pe pedestalul grandomaniei, acolo unde s-au urcat singuri și fără a fi urcați de către noi, arătându-le modestia umană ce le lipsește cu voie. Sau, ca și formă de corecție, când scot capul în societate să fie tratați de către noi precum ne tratează ei: cu indiferență. Pâinea să li se vândă cu 30 lei în loc de 2 lei, benzina cu 50 lei litru în loc de 5 lei, electricitatea 40 lei kw, apa 30 lei mc, gazele triplu, etc, etc… și celelalte servicii, în speță cele gratuite, să fie puse sub plată, poate vor realiza văzând ce înseamnă să ai dreptul la ceva, dar să nu fii luat în seamă și să fii pus să plătești ceea ce nu era normal și firesc a fi.