HomeSocial

O elevă de liceu vrea să schimbe lumea

Anca Șoiman (foto) se implică în activitățile clubului „Impact”, care au drept scop implicarea tinerilor în schimbarea societății.

 

 

Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susține performanța școlară și interesul tinerilor pentru o carieră de succes, prin acordarea a șase burse școlare al căror cuantum este de 15.000 de lei pentru fiecare an școlar, începînd cu luna martie 2012. Bursele lunare, pe perioada completării studiilor,  sînt condiționate de menținerea sau depășirea performanțelor  școlare ce-i recomandă pe bursieri ca viitori specialiști ce vor contribui la prosperitatea și renumele comunității.

Anca Nicoleta Șoiman este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic „Petru Poni” și consideră că, deși este încă elevă, poate schimba lumea. „Cred că asta este cea mai mare provocare a unui adolescent: să conștientizeze că fiecare poate schimba ceva în jurul său. Nu e vorba de vorbe mari, de fapte mari sau gesturi de eroism. E suficient să nu fim nepăsători la ceea ce se întîmplă lîngă noi și să ne implicăm„, a spus Anca.

De doi ani este membră a Clubului „Impact” din școală și tot de atunci învață și experimentează schimbarea. „Am participat la foarte multe activități de voluntariat, la proiecte dedicate comunității. După ce treci de cîteva ori prin astfel de experiențe,  altfel îți vezi rolul în societate și începi să-i determini și pe alții să facă asta. Indiferent de ceea ce voi face în continuare, de meseria pe care o voi avea, neapărat voi continua să mă lupt să schimb lumea în care trăiesc într-o lume mai bună„, a mărturisit Anca Șoiman.

Dacă este să analizăm munca ei după rezultate, Anca Șoiman este o elevă foarte bună, care a încheiat anul trecut școlar cu media 9,70, iar primul semestru din clasa a XI-a cu 9,75. Are deja pentru acest an trei calificări la faza județeană a olimpiadelor școlare, la geografie, la limba română și la discipline de specialitate și speră să încheie măcar unul dintre concursuri cu o performanță bună, iar pentru viitor își dorește o carieră în domeniul economic. În timpul care îi mai rămîne, Anca dă frîu liber firii sale de artistă: e pasionată de bijuteriile hand-made și creează cu multă plăcere brățări, cercei, broșe și orice altceva îi mai trece prin cap pentru ea și pentru prietenele ei. Intenționează chiar să deschidă o expoziție, întîi în cadrul clubului „Impact”. Un alt hobby al său, care a rămas însă neîmplinit, îl reprezintă călătoriile. „Mi-aș dori ca măcar odată să fiu printre cei care povestesc despre cum a fost și nu printre cei care ascultă„, a spus Anca Șoiman.

Nu a văzut niciodată marea și nici muntele, singurele ieșiri de care a avut parte fiind cele cîteva excursii organizate în cadrul clubului „Impact”. „Știu că deocamdată este foarte greu, pentru că doar tatăl meu lucrează și mai am o soră studentă la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, secția «Controlul și expertiza produselor alimentare». Dar nu mă pot abține să nu visez și să nu sper că într-o zi voi reuși„, a spus Anca Șoiman.

Comentarii

WORDPRESS: 0