Prima paginăNeamt

O bătrână din Gâdinți revendică Cetatea lui Ștefan cel Mare

Dimensiune text

Didina Aionesei susține că strămoșii ei au locuit în zona cetății timp de sute de ani. Ea a revendicat Cetatea de la Gâdinți și a cultivat, anul trecut, porumb în preajma sitului arheologic. Poliția a verificat zona și a dat o atenționare autorităților locale.

 

Foto: Cetatea de la Gâdinți – curtea interioară

 

Autoritățile locale din comuna Gâdinți stau cu ochii pe Didina Aionesei, în vârstă de 77 de ani, bătrâna care, în urmă cu șase ani, a revendicat, nici mai mult, nici mai puțin decât Cetatea Nouă a Romanului, ctitorită de Ștefan cel Mare. Anul trecut, Didina Aionesei a cultivat o suprafață de teren în imediata vecinătate a  zonei în care găsesc ruinele Cetății de la Gâdinți, monument istoric unicat, construit din piatră, în perioada 1466 – 1483, de Ștefan cel Mare.

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț, printr-un compartiment specializat care se ocupă de protecția monumentelor, a verificat zona anul trecut și a dat o atenționare autorităților locale de la Gâdinți. „Ne-au spus că suntem pasibili de amendă, dacă familia Aionesei nu înțelege că este interzis să se cultive terenurile din zona Cetății. Le-am explicat că noi suntem în litigiu cu Didina Aionesei, de mulți ani, pe probleme de fond funciar, și că orice discuție cu această familie este în zadar”, a declarat Vasile Băbuță, primarul comunei Gâdinți.

Direcția pentru Cultură Neamț cunoaște situația de la Gâdinți, dar este mai îngăduitoare. „Fiind vorba despre culturi neperene, se poate cultiva acolo, zona reprezentând un sit cercetat. Totuși, orice intervenție lângă Cetate se face numai cu acordul Primăriei Gâdinți, cu condiția ca autoritățile locale să acorde o atenție deosebită, fiind vorba de un sit”, spune Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcției pentru Cultură Neamț.

 

Ani de procese pentru terenul de lângă Cetate

 

cetate Gadinti 1703Didina Aionesei a susținut, sus și tare: „Strămoșii mei au locuit în zona cetății timp de sute de ani”. Nicio instanță nu a ținut seama de cererea bizară a Didinei Aionesei. „Sunt toți mână în mână cu toate instituțiile statului, nu am câștigat niciun proces până acum”, explica Didina Aionesei, în urmă cu câțiva ani.

Procesele s-au ținut lanț după 1990. Pe vremea când satul Gâdinți aparținea de comuna Sagna, primele victime în procesele Didinei Aionesei au fost Gheorghe Iacob, primarul comunei Sagna, secretara primăriei, Teodora Lungu, care se afla în comisia locală de fond funciar, și fostul președinte al CAP, Constantin Carnariu. Femeia îi acuza pe toți trei că au deposedat-o de aproape patru hectare de teren și de două imobile. După înființarea comunei Gâdinți, în „boxa acuzaților” au intrat Vasile Băbuță, primarul comunei Gâdinți, și Silvia Crăciun, secretara primăriei, acuzați pentru „furt” de teren, respectiv pentru rea credință.

Pretențiile funciare ale familiei Aionesei nu au corespondent în realitate, spune primarul Băbuță. Didina Aionesei are în proprietate 25 de ari de la tatăl ei, Constantin Deliu, și vrea ca cele aproape cinci hectare care apațin celor doi moștenitori din partea familiei soțului să revină acestuia. „De ani de zile stau prin tribunale în procesele intentate de familia Aionesei. Deși judecătorii au spus că femeia bate câmpii, aceste procese par să țină mult și bine”, spune primarul Băbuță.

Procesele familiei Aionesei s-au judecat la Roman, Piatra Neamț și Bacău, dar au ajuns și în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde femeia a încercat să facă greva foamei, și la Parchetul General al României, toate fără un rezultat pozitiv pentru reclamantă.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 10
 • Silvia 8 ani

  Chiar trebuie sa publicati toate aberatiile ? Aionesei Didina este o procesomana maniaca fara discernamant. Pe amplasamentul Cetatii nu au existat case niciodata , femeia aceasta nu are dici un document in sustinerea pretentiilor sale. Face tot felul de afirmatii defaimatoare la adresa autoritatilor locale, probabil datorita problemelor de sanatate si a lipsei de ocupatie. Nu mai publicati materiale fara sa le verificati ! Aduceti atingere imaginii unor persoane care temporar poarta „povara” unor functii publice fara sa aiba nicio vina reala fata de pretentiile doamnei Aionesei Didina . In calitate de secretar al comunei Gadinti incepand din anul 2004 am incercat sa-mi fac datoria in mod onest si constiincios insa nu am reusit decat sa intretin ura d-nei Aionesei Didina care are nevoie de un tap ispasitor pentru toate neimplinirile sale. Sustine ca as fi deposedat-o te terenuri agricole si doua case pe care le-am vandut sau le stapanesc , declar pe proprie raspundere ca toate titlurile de proprietate sunt emise anterior reinfiintarii comunei Gadinti, respectiv anul 2004. In plus nu detin nicio proprietate pe raza comunei Gadinti si nici nu folosesc sub nicio forma teren agricol. Cu stima Silvia Craciun – secretar al comunei Gadinti.

  • hotilor 8 ani

   Nu sunt aberații stimată ! Toată comuna știe că femeia e din neam de cheaburi , neam ce a deținut terenul din zona cetății . Nu e singura care a rămas fără anumite bucăți de pământ . Primăria și biserica au tot luat teren oamenilor , fără voia lor . Bătrânii au fost amăgiți cu gura , cu filozofie ieftină , și acum se trezesc fără acte și fără terenuri . Totul s-a întâmplat pe vremea când la c.a.p a fost Carnariu și tind să cred că se întâmplă și azi . Halal țara , halal administrație !

   • Agriculturist 8 ani

    Țara e pârloagă și „săracii oameni” cărora le-au fost luate terenurile le vor înapoi.

    Să cultivăm păpușoi în istorie! Săracii oameni n-au pământ!

    • mealten? 8 ani

     Atât timp cât tu locuiești în oraș , la bloc , nu ai să știi niciodată ce înseamnă o bucată de pământ în extravilan , fie ea moștenită sau cumpărată . Mai ales pentru bătrâni ! Atât timp cât plătesc impozit pe pământul acela , e decizia mea dacă o las ,sau nu , pârloagă . Tu știi că , toate costurile necesare lucrării unei culturi cu ‘papușoi’ depășesc cu mult valoarea cantității recoltate în toamnă ? Asta , chiar dacă vremea ține cu tine ! Să nu mai zic de seceta de anul trecut . Și totuși , întrebi tu, de ce să te mai chinui degeaba ,dacă nu iese profit ? Păi vezi tu , viața la țara e bazată în mare parte pe pârloaga din câmp și animalele ce la ai în curte . Se întrețin una pe alta; > nu există ‘pârloagă’ > nu au animalele ce mânca > nu ai tu ce mânca .

     Dacă primarul și popa au $$$ și utilaje . și nu le mai ajunge pământul , e ok să se ‘extindă’ cum vor ei ? Tu dacă nu-ți mai ‘folosești’ nevasta ,e ok să vină altcineva să ți-o ‘foloseasca’ ?

     Chestia asta a devenit știre , doar pentru că disputa are la mijloc un ‘monument istoric’. În rest , fenomenul continuă , nestingherit .

   • Silvia 8 ani

    Eu am scris comentariul in nume personal, din acest motiv l-am si semnat si raspund pentru afirmatiile facute cu dovezi nu cu vorbe. Nu am promis niciodata nimanui nimic !

  • ionescu 8 ani

   poata ca batrana nu are dreptate, dar pentru cuvintele „procesomana maniaca” spuse in public de catre un lucrator al statului roman la adresa altui cetatean roman, doamna ar trebuie sa plece din primarie.

 • miky 8 ani

  Este plauzibil dar si oana mizil era nepoata lui Stefan cel Mare.

 • Cozma 8 ani

  Poftim, doamna secretara? Poate respectiva batrana o fi o procesomana dar ce se intampla cu pamanturile oamenilor batrani la Gadinti frizeaza penalul. „Autoritatile locale” sa-si caute bine barna din ochi pentru ca nu sunt straine de „arendarile” de pamanturi fara contracte, fara ca macar proprietarii sa stie. Rascanescu cultiva pamanturi care nu sunt ale lui cu buna colaborare a cinstitelor autoritati locale. Asta nu va ofenseaza? Iata un subiect bun de articol.

 • GADINCEANUL 8 ani

  DOAMNA SECRETARA SILVIA CAND A-TI AJUNS LA PRIMARIA GADINTI ERATI DE PARTEA LOCUITORILOR COMUNEI GADINTI DAR, ACUM NU STIU CU CE V-A PRINS DE NAS DOMNUL PRIMAR, CA FACETI EXACT CA EL. SA SPUNA DOMNUL PRIMAR CUM A VANDUT O PARCELA DE PAMANT UNUI BATRAN DIN GADINTI CU SUMA DE 300 DE MILIOANE LEI VECHI SI A MODIFICAT CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE SPUNDANDU-I CA L-A VANDUT CU 30 DE MILIOANE LEI VECHI.ACESTA AR PUTEA FI UN SUBIECT DE PRESA, SI NU ESTE SINGURUL.

 • Culmea 8 ani

  Alui Gheorghe nu stie ce vorbeste!
  De unde a scos ca situl este cercetat? Dupa cateva sondaje facute de Lucica Chitescu?! A vazut vreodata planul sapaturilor ca sa-si dea cu pararea? Numeri acele sondaje pe degetele de la mana si tot Chitescu arata in raportul de sapatura ca cercetarea in cetate e departe de a fi finalizata.
  Nu i-ar strica directorului de la cultura sa reciteasca OG 43/2000 (daca are timp desigur, intre doua serate de catrene foarte gustoase)