Prima paginăSanatate

Numărul infecțiilor respiratorii, în creștere în județul Neamț

Numărul infecțiilor respiratorii, în creștere în județul Neamț

Dimensiune text

 

 

În săptămâna 31 decembrie – 6 ianuarie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 1.067 în județul Neamț, cu 60 de internări, marcând o tendință de creștere față de cel înregistrat săptămâna trecută, când au fost semnalate 481 de cazuri, cu 18 de bolnavi internați, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

În acest interval, numărul cazurilor de pneumonii raportate a fost de 209, cu 53 de internări, față de cele 232 de cazuri, cu 97 de internări, din săptămâna trecută. Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecțiile respiratorii acute se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă de până la 1 an.

Săptămâna anterioară, în Neamț s-au înregistrat un caz clinic compatibil cu diagnosticul de gripă, la o femeie de 24 de ani, din Piatra Neamț, nevaccinată antigripal. Conform DSP Neamț, în acest sezon de supraveghere epidemiologică, în Neamț s-au raportat două cazuri de gripă.

Până la data de 6 ianuarie, au fost vaccinate antigripal 32.361 de persoane din grupele de risc de pe teritoriul județului, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. La această dată, în județ mai există în stoc 2.439 de doze de vaccin gripal, din care 492 la nivelul DSP Neamț și 1.947 doze în teritoriu. Nu s-a recoltat nicio probă pentru cazuri clinice compatibile cu gripa.

Vaccinarea antigripală este recomandată grupelor de populație care pot transmite gripa, cât și persoanelor cu risc crescut de a face complicații datorate gripei – persoane cu vârsta de peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli cardiovasculare și respiratorii, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide. Vaccinul gripal distribuit în acest an conține antigenele necesare pentru prevenirea infecției cu virusul AH1N1 pdm09, AH3N2 și B. Campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie, în spitale și unități medico-sociale.

„Recomandăm populației ca, în această perioadă cu fluctuații frecvente de temperatură, să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei, care constau în: evitarea aglomeraţiilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută, folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare, spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume), aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare), îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului, evitarea staţionării în frig timp îndelungat. Recomandăm populației să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului de familie”, precizează specialiștii DSP Neamț.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0