Numărul adopțiilor, în creștere în 2020

HomeSocial

Numărul adopțiilor, în creștere în 2020

 

Numărul copiilor adoptați și numărul celor declarați de instanțele judecătorești drept adoptabili a crescut ușor în 2020 comparativ cu anul anterior. Astfel, potrivit datelor statistice centralizate de Biroul Adopții, Post-adopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie au obținut atestatul de familie adoptatoare 32 de familii sau persoane și au fost declarați adoptabili 32 de copii, informează DGASPC Neamț.

Dintre aceștia, 25 au fost efectiv adoptați, instanța consfințind acest lucru. Dintre copiii care au ajuns în familii anul acesta, 2 făceau parte din categoria copiilor considerați greu adoptabili. În aceeași perioadă a anului trecut au fost atestate 32 de familii, au fost declarați adoptabili 26 de copii, iar pentru 21 adopția s-a finalizat prin decizia instanțelor judecătorești.

La nivel național există o bază de date cu copiii greu adoptabili care de ani de zile așteaptă să fie luați în familie, dar pe care nu îi dorește nimeni. Lista cu acești copii poate fi consultată de familiile atestate la sediul DGASPC Neamț. La data de 30 septembrie, în Registrul Național pentru Adopții figurau la categoria „greu adoptabili” 32 de copii din județul Neamț. „Aceștia au fost declarați adoptabili de mulți ani, dar nu au fost doriți de nici o familie, nici din județ și nici din țară. Principalele motive care i-au inclus pe copii pe această listă sunt afecțiunile medicale cu care au fost diagnosticați, etnia, vârsta, faptul că fac parte din grupe de frați sau nu s-a identificat nicio familie potrivită pentru adopție ori familia găsită a renunțat la adopție”, arată reprezentanții DGASPC Neamț.

Potrivit legii, nu pot adopta familiile sau persoanele care au avut condamnări pentru infracţiuni comise împotriva persoanei, pentru consum ilicit de droguri sau persoanele care au probleme psihice. De asemenea, nu pot depune o cerere la DGASPC în acest sens persoanele care în ultimele șase luni nu au locuit efectiv și continuu pe teritoriul României, care au copii ocrotiți în sistemul de protecţie sau care au fost decăzute din drepturile părinteşti.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0