Prima paginăPolitica

[VIDEO] Numai diriguitorii Romanului nu au protestat pentru că nu vom avea autostradă

[VIDEO] Numai diriguitorii Romanului nu au protestat pentru că nu vom avea autostradă

În acest final de săptămână, la nivelul regiunii Moldova a avut loc un protest al celor care își doresc înfăptuirea Autostrăzii Unirii – A8, care ar trebui să lege estul țării de vest. În ultimii zece ani, de când se tot promite această investiție, toți politicienii au declarat că își doresc această investiție. La protestul din acest weekend, diriguitorii din Neamț nu au mișcat nici măcar un deget. Conform presei naționale, județul Neamț a lipsit de la protest, conform organizatorilor – Piatra Neamț a dat un semnal. În Roman nu a (mai) fost nimic care să conteze.

În urmă cu doi ani, o campanie inițiată de un agent economic din Suceava a repus pe podium importanța creării unei autostrăzi în zona Moldovei – campania – șîeu (video, aici). În același timp, la nivel național, s-a creat un nou imbold de a conștientiza autoritățile că această investiție este importantă, nu doar pentru agenții economici, dar și pentru cetățeni.

În 2018, inclusiv deputatul Iulian Bulai se afla împreună cu mișcarea societății civile – plecată din Iași – și striga, la Tîrgu Neamț, alături de șoferi de tir și motocicliști, parte ai asociației Împreună pentru A8, nevoia pentru  a avea o autostradă. Ulterior, acest fapt s-a reiterat. În acest weekend, când USR este la guvernare, aplombul a fost mult diminuat. Adică a lipsit, pentru că atunci când ești la „butoane” nu prea mai auzi vocea rațiunii sau a națiunii.

În 2019, la nivelul Moldovei s-a creat un prim protest de amploare. Administrația locală romașcană de la acea vreme, tot una PNL, ca cea de acum, dar care acum e la Guvernare, a semnat o hârtie prin care sprijinea orice demers, de bun simț, pentru realizarea autostrăzii. Mai mult, firme de transport importante au fost încurajate să își spună oful. Aproximativ cinci firme de talie regională, de mare transport, din zona Romanului, și vreo 20-30 de persoane fizice cu mașini personale au făcut vâlvă în ziua protestului, unii mergând până la București, unde, reamintim, nu au fost primiți (în primele secunde ale clipului apare iar deputatul USR Iulian Bulai).

Acum, pe lângă cei din USR care sunt tăcuți, nimeni din PNL nu mai vorbește despre autostradă și nici măcar despre protest. Dacă îi luăm pe parlamentarii din Roman – Laurențiu Leoreanu și Eugen Țapu – subiectul protestului lipsește. Nici primarul Leonard Achiriloaei nu își bate capul cu această investiție, e prins cu „greaua moștenire” și cu faptul că urmează, peste doi ani, alegeri, iar autostrada nu are de ce să fie treaba Romanului, ci a celor de la București.

În martie 2019, cu sprijinul agenților economici importanți din Roman, fără nicio intervenție politică, s-a creat pentru țară un clip, o voce care sublinia de ce avem nevoie de autostradă. La doi ani după aceste filmări, acești agenți economici au aceleași așteptări, iar la butoane sunt alți oameni, dar tot politicieni care nu vor face niciodată ce trebuie.

 

De ce nimeni de la USR sau PNL nu a vorbit despre acest protest? Pentru că ei sunt la guvernare și știu că nu se vor rupe munții, la propriu, niciodată pentru a scoate Moldova din sărăcie, așa cum nici cei de la PSD nu au făcut nimic în acest sens. Și, cel mai probabil, nici următorii guvernanți,  pentru că de vrut poate vor, dar nimeni nu va fi de acord cu această cheltuială. Măcar acum să apreciem că sunt sinceri și ne spun că nu se va face, mai ales că știm că nu se poate, că nu se vrea.

 

 

 

 

 

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • MARE L 6 luni

  Daca il urmariti pe Iulian Bulai….si sigur il urmariti …puteti vedea ca posteaza saptamanal in legatura cu subiectul legat de situatia autostrazilor din Moldova……….sau cand a-ti scris articolul va-ti facut ca nu vedeti???

 • Dorin 6 luni

  posteaza pe site-ul de la muzeul din Tamaseni si aceste nu este urmarit decat de USR-isti

 • Radu 6 luni

  Acum când au fost licitate tronsoanele de autostradă dintre Târgu Mureș-Iași și Ploiești-Iași, lumea iese la proteste. De ce în perioada PSD-ului, când constrtuirea autostrăzilor a fost blocată, nu a protestat nimeni!?