Prima paginăActualitate

Nu mai puțin de 22 de incendii de vegetație uscată, în acest weekend

Nu mai puțin de 22 de incendii de vegetație uscată, în acest weekend

Dimensiune text

 

 

În acest weekend, pompierii militari nemțeni, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 22 de arderi de vegetație uscată, care au afectat o suprafață de aproximativ 65 de hectare.

Arderile de vegetaţie uscată şi litieră s-au produs în localităţile: Valea Seacă – comuna Bălţăteşti, Ţuţcanii din Vale – comuna Bahna, Dumbrava Deal – comuna Săvineşti, Roman – strada Nicolae Bălcescu, Crăieşti – comuna Bozieni, Crăcăoani, Piatra Neamţ (3), comuna Săvineşti – strada Chimiei, Mastacăn – comuna Borleşti, Unghi – comuna Dragomireşti, Başta – comuna Secuieni, Hoiseşti – comuna Mărgineni, Brăşăuţi – comuna Dumbrava Roşie, Girov, Doljeşti, Bahna Mare – comuna Bârgăoani, Roman, Rotunda – comuna Doljeşti, Dăneşti – comuna Girov, Filipeşti – județul Bacău.

Au fost şi situaţii când arderile de vegetaţie s-au propagat şi la construcţii. Sâmbătă, 9 martie, în urma unui incendiu de vegetație uscată în localitatea Mastacăn, comuna Borleşti, flăcările s-au propagat la o anexă gospodărească, unde au ars aproximativ două tone de fân şi anexa realizată din lemn.

Cauza probabilă de producere a acestor incendii a fost ,,foc deschis în spaţii deschise sau fumatul în locuri nepermise”.

„Reamintim cetățenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei. Protejaţi viaţa, bunurile şi mediul înconjurător! Anual, mii de incendii de vegetaţie distrug bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi! Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurile și deșeurile menajare conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești. Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului”, afirmă reprezentanții ISU Neamț.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
  • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz, etc).

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0