Prima paginăRural

Noul păstor de suflete din Parohia Negrești a intrat în pîine

Dimensiune text

Preotul Dumitru Marian Dabija a fost instalat de protopopul Florin Aurel Țuscanu în Parohia Negrești.

 

 

Sîmbătă, 10 martie, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a instalat în Parohia Negrești un nou preot.
În locul preotului Ciprian Bumbu, care a păstorit timp de patru ani sufletele celor două sate din Parohia Negrești – Căușeni (comuna Boghicea) și Negrești (comuna Bîra) -, autoritatea superioară bisericească l-a numit pe proaspătul preot Dumitru Marian Dabija.
Acesta a fost hirotonit ca preot pe 4 martie, în Duminica Ortodoxiei, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.

Așezarea unui nou preot paroh pentru locuitorii din Parohia Negrești își are temei în grija față de credincioși a PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pentru a nu fi lipsiți de slujbele și de vizita preotului în Postul Paștelui, un vechi obicei păstrat în satele Romanului.

 

Proaspătul preot a primit trei cadouri cu valoare simbolică

 

La slujba de instalare a preotului Dumitru Marian Dabija, în vîrstă de 27 de ani, a participat preotul Florin Aurel Țuscanu, protopop la Protoeria Roman. Acesta a dat citire deciziei de numire semnată de ierarh și a prezentat, în cadrul unei ceremonii restrînse, la care au participat cîțiva localnici, un cuvînt introductiv de prezentare a tînărului preot. Potrivit unei vechi tradiții, preotul Florin Aurel Țuscanu a oferit preotului Duminitru Marian Dabija trei obiecte cu valoare simbolică. „Am oferit cheia bisericii, pentru că preotul este administratorul «Casei Domnului» și cel care deține inventarul și gestiunea parohiei. Un alt obiect oferit tînărului preot este liturghierul, cartea de cult care cuprinde rînduiala cîtorva slujbe, și o cruce cu care să binecuvînteze și să sfințească «poporul», dar și pentru a-și purta bine «crucea» ce i-a fost rînduită„, a spus preotul Florin Aurel Țuscanu.

 

„Îmi doresc să fiu aproape de credincioși”

 

După ce a fost instalat în parohie, preotul Dabija a rostit un cuvînt de mulțumire adresat ierarhului care l-a hirotonit și i-a încredințat misiunea de „păstor duhovnicesc”, făcînd, în același timp, și un angajament public prin care a promis că își va îndeplini cu demnitate misiunea primită. „Sîmbătă a fost pentru mine o zi plină de emoție. Am fost primit bine de localnici. Îmi doresc să fiu aproape de ei, în sensul că îi asigur de sprijinul meu. După ce voi finaliza casa parohială de la Negrești, voi putea fi zilnic lîngă de ei. În afara casei parohiale de la Negrești, intenționez să finalizez și casa praznicală de la Căușeni”, a spus proaspătul preot. Dacă sîmbătă a fost, pentru preotul Dabija, o zi încărcată de emoția primei întîlniri cu parohia, duminică a trebuit să țină prima slujbă. „A fost o zi mai relaxată. Știam ce am de făcut și emoțiile s-au risipit„, a spus noul preot.

Preotul Dumitru Marian Dabija are de păstorit, la prima sa misiune preoțească, aproape 150 de familii din satele Negrești și Căușeni.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0