Prima paginăSanatate

Nouă cazuri noi de gripă în Neamț, în ultima săptămână

Nouă cazuri noi de gripă în Neamț, în ultima săptămână

Dimensiune text

 

Noi cazuri de gripă au fost înregistrate, săptămâna trecută, pe teritoriul județului, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

Astfel, în săptămâna de supraveghere epidemiologică 13 – 19 ianuarie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute semnalate în județul Neamț a fost de 1.488, cu 39 de internări, marcând o tendință de creștere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (1.096 cazuri, cu 38 de bolnavi internați). Numărul de pneumonii raportate, în creștere, a fost de 464, cu un număr de 119 internări (faţă de 278, cu 61 internări, săptămâna precedentă).

În acest interval, s-au înregistrat alte nouă cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț, două cazuri la grupa de vârstă 15 – 49 ani, trei cazuri la grupa de vârstă 50 – 64 ani și patru cazuri la grupa de vârstă peste 65 ani, raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț (patru cazuri din Piatra Neamț și cinci cazuri din zona rurală arondată).

Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecții respiratorii acute și pneumonie se înregistrează la grupele de vârstă de până la un an, 2 – 4 ani şi peste 65 ani. De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 20 de cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț.

În actualul sezon epidemic, până la data de 19 ianuarie au fost vaccinate antigripal în județ 41.344 de persoane (477 de persoane vaccinate în intervalul 13 – 19 ianuarie) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății. Stocul de vaccin antigripal la această data în DSP Neamț este de 753 de doze, iar la medicii de familie din județ este de 813 doze. Nu s-au recoltat probe pentru cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă.

Specialiștii în sănătate publică fac un nou apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

– consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
– izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
– evitarea aglomeraţiilor;
– evitarea contactului cu persoanele bolnave;
– păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
– respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
– spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
– creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
– aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
– îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
– evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
– purtarea echipamentului de protecție adecvat (măşti, mânuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
– triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
– continuarea vaccinării antigripale.

„Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariţiei simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect”, mai transmit reprezentanții DSP Neamț.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0