Prima paginăSocial

Noi modalități de parcare a autoturismelor în Roman. Parcările publice vor fi marcate cu albastru

Noi modalități de parcare a autoturismelor în Roman. Parcările publice vor fi marcate cu albastru

Dimensiune text

 

 

După ce, timp de o lună, municipalitatea a avut în dezbatere publică regulamentul privind regimul juridic al parcărilor din oraș, în ședința de joi, 27 septembrie, a Consiliului Local, urmează să se dea și votul pentru modificările propuse. Modificările privesc în special parcările publice de pe străzile modernizare în 2014 prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU), dar și modalitatea de utilizare a parcării din Pietonalul Ștefan cel Mare.

Conform expunerii de motive a proiectului de hotărâre, în acest moment se impune completarea primului regulament, existent încă din 2012, cu reglementarea regimului juridic al zonelor care au fost reabilitate prin finanțări nerambursabile și care au fost exploatate până în acest moment în regim de post implementare. Până acum, aceste zone nu puteau fi generatoare de venit. Cum aceasta perioadă a expirat, se impune includerea zonelor respective în regimul de parcări publice cu plată.

„Pentru a înlătura eventualele nemulțumiri ale utilizatorilor care locuiesc în imediata vecinătate a acestor parcări publice cu plată, se impune reglementarea unor facilități pentru aceștia, care să asigure un echilibru în utilizarea acestor locuri de parcare. În acest sens, se impune completarea Regulamentului privind regimul juridic, întreţinerea şi exploatarea locurilor de parcare de pe raza Municipiului Roman, cu reglementări care să vizeze dreptul ca persoanele fizice sau juridice din proximitatea acestor parcări publice cu plată, să poată beneficia de abonamente de tip riveran, eliberate de către Serviciul Administrare Parcări şi Semnalizare Rutieră, din cadrul Direcţiei Servicii Edilitare. Astfel, se va completa și modifica art. 13 din Regulament, în sensul introducerii unui abonament anual tip Riveran, al cărui preț să fie echitabil pentru utilizatori”, se arată în expunerea de motive înaintată consilierilor locali.

Conform noului regulament supus dezbaterii în ședința de joi a Consiliului Local, parcările publice cu plată sunt acele spații semnalizate și marcate corespunzător, prin marcaj de culoare albastră și indicatoare rutiere, pentru care se percep tarife de parcare. Programul de funcționare al parcărilor publice cu plată este între orele 08.00 – 18.00 de luni până vineri, de la 08.00 – 14.00 sâmbăta și duminica în intervalul 08 – 14.00, dar doar în zona piețelor. În afara intervalului orar menționat aceste parcări au regim de parcări publice fără plată. În Roman sunt amenajate 12 parcări publice cu plată.

„Staționarea în parcările publice cu plată este permisă numai cu plata unui tarif orar, zilnic, a unui abonament lunar sau în baza unui abonament tip Riveran semestrial sau anual, pentru persoane fizice sau juridice. Încasarea tarifului orar și zilnic se face de către distribuitoarele de tichete, montate în parcări, iar abonamentele lunare cât și cele tip Riveran semestriale sau anuale vor fi emise de către Serviciul Administrare Parcări și Semnalizare Rutieră din cadrul Direcției Servicii Edilitare a Municipiului Roman. Abonamentul tip Riveran se achită anticipat pentru perioade de un semestru sau un an, fie proporțional, pentru perioada rămasă până la sfârșitul semestrului sau a anului. Pe formularul abonamentului tip Riveran se va înscrie strada sau indicativul parcării publice cu plată unde poate fi utilizat, numărul de înmatriculare al autoturismului, perioada de valabilitate şi termenul «Riveran»”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Conform regulamentului ce va fi supus dezbaterii în ședința de Consiliu Local, tariful de bază pentru un loc de parcare de reședință este de 120 de lei pe an, tariful pe oră pentru parcările publice este de 1 lei, tariful zilnic pentru parcarea cu plată este de 5 lei pe zi, tariful orar de parcare în Pietonal este de 5 lei pe oră, abonamentul lunar pentru parcarea în Pietonal este de 200 de lei, abonamentul lunar pentru parcările publice cu plată este de 40 lei, iar abonamentul tip Riveran este de 60 lei – semestrial sau de 120 de lei – anual.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • NE - MULTUMITU" 2 ani

    De unde se pot lua aceste abonamente , cine stie ?????