Prima paginăSocial

Noi măsuri luate de autoritățile din Neamț, în contextul coronavirusului

Noi măsuri luate de autoritățile din Neamț, în contextul coronavirusului

Dimensiune text

 

În data de 12 martie, la Piatra Neamț au avut loc  întâlniri de informare cu primarii unităților administrativ-teritoriale din județul Neamț, la care au participat și persoanele care coordonează la nivel local Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, dar și cu medicii de familie din mediul urban. La aceste reuniuni au participat șefii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, Direcției de Sănătate Publică Neamț, dar și președintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, informează Prefectura Neamț.

Aceste întâlniri operative au fost convocate de către prefectul județului Neamț, George Lazăr în scopul pregătirii primarilor cu privire la aspecte ce țin de buna gestionare a situațiilor ce influențează sănătatea publică și pentru asigurarea măsurilor ce se impun în contextul coronavirusului COVID-19.

„Am rugat primarii din județ să aibă în vedere limitarea accesului publicului în spațiile instituțiilor, să asigure măsurile de igienă și dezinfecție ce se impun și în rândul unităților școlare. Spațiile de școlarizare trebuie în mod obligatoriu dezinfectate cu firme autorizate, pentru ca, atunci când se vor relua cursurile, să nu existe riscuri. Am solicitat primarilor și șefilor poliției județului, cât și reprezentanților Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, să monitorizeze și să raporteze cazuri de persoane care se întorc în localitățile lor, în special cele din Italia, și suplimentar să aibă într-o zonă de observație persoanele care se află în autoizolare la domiciliu”, a declarat prefectul George Lazăr.

Acesta a mai adăugat că, de asemenea, pentru persoanele aflat în autoizolare cu dificultăți în a-și asigura hrana și apa potabilă, a insistat ca acestea să fie sprijinite de primari și de către consiliile locale, asigurând cele necesare din bugetul local, conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, prefectul transmițând că aceste cheltuieli vor putea fi decontate de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, prin intermediul Ministerului Sănătății.

„Totodată am discutat cu medicii de familie și i-am rugat ca în activitatea pe care o desfășoară să realizeze discuții frecvente, zilnice, cu pacienții pe care îi au în autoizolare, pe de o parte pentru a verifica starea de sănătate a acestora și pentru a le oferi indicații și sfaturi medicale corecte. Este important ca toți factorii, cadre medicale, să ofere susținere și suport de specialitate populației și să vină, astfel, în ajutorul celor de la Direcția de Sănătate Publică Neamț. Am solicitat tuturor celor prezenți, primari, medici de familie, reprezentanți ai  Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, să îndemne populația la calm și să respecte protocoalele în vigoare, perioada și zona de autoizolare sau, respectiv, de carantinare. Le mulțumesc personal, și în numele instituției pe care o reprezint, tuturor factorilor colaborativi în gestionarea prezentei situații, pentru implicarea și deschiderea de care dau dovadă”, a declarat prefectul județului Neamț, George Lazăr.

Prefectura Neamț a ma informat cu acest prilej că în cursul zilei de miercuri s-au aplicat șase amenzi contravenționale de către Direcția de Sănătate Publică Neamț. Cinci amenzi au fost acordate în sumă de 20.000 lei fiecare, iar una dintre acestea de 10.000 lei, aplicate pentru șase persoane din județul Neamț, care nu au respectat protocolul de carantinare sau autoizolare.

La nivelul instituției s-a decis astăzi și completarea măsurilor impuse în această perioadă, ce vor fi transmise printr-o nouă hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, ca, începând cu ziua de 13 martie până la 31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire, suspendarea activităților de tip bazar, obor sau târguri, acestea urmând a fi închise de către autoritățile publice locale. Primarii unităților adminstrativ-teritoriale au fost consultați cu privire la acest aspect și toți cei prezenți au susținut oportunitatea acestei măsuri.

Joi, 12 martie, la ora 15.30, ora transmiterii comunicatului de presă al Prefecturii Neamț, în județ erau 41 de persoane în carantină și 461 de persoane aflate în autoizolare, iar la acest moment nu există niciun caz confirmat în Neamț de infectare cu COVID-19.

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0