O nouă ediție a Nopții Muzeelor la Sate, la Muzeul Colectivizării din Tămășeni

HomeCultural

O nouă ediție a Nopții Muzeelor la Sate, la Muzeul Colectivizării din Tămășeni

Două muzee din județul Neamț participă la cea de-a doua ediție a evenimentul național „Noaptea Muzeelor la Sate”, care se va desfășura sâmbătă, 31 august, în peste 128 de localități, din 31 de județe ale României. Unic în Europa, proiectul organizat și derulat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România pune în valoare patrimoniul cultural rural românesc, prin aducerea laolaltă, prin prezentarea și prin promovarea a peste 136 de obiective muzeale, evenimente și programe educative și culturale din România, disponibile gratuit vizitatorilor din a doua parte a zilei de 31 august, până spre miezul nopții, informează organizatorii.

Detaliile despre desfășurarea acestei ediții și programul de pe 31 august pot fi consultate pe website-ul www.noapteamuzeelor-la-sate.ro, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale locale implicate, înscrise în proiect.

„Sâmbătă, vizitatorii sunt invitați să se conecteze cu atmosfera de sărbătoare a satelor și comunelor României și să descopere colecții muzeale etnografice inedite, case memoriale, centre culturale sătești, lăzi de zestre și poduri spectaculoase din gospodăriilor țărănești, muzee parohiale, șezători, arhive, ritualuri și istorii fascinante, mori, chilii de zâne, mausolee, castele, biserici fortificate, trasee fabuloase de case albastre și semne ale meșterilor zugravi, muzee ale învățătorului, copiilor, mineritului, chihlimbarului sau ale viei și vinului, servicii de pompieri, fierării și multe alte surprize. Așa cum ne-am obișnuit și la evenimentul internațional Noaptea Muzeelor, fratele mai mic, local și rural Noaptea Muzeelor la Sate invită publicul cu acces gratuit în toate obiectivele înscrise”, este invitația lansată de organizatorii.

Din județul Neamț, participă la acest proiect Muzeul Satului Ceahlău, care poate fi vizitat sâmbătă între orele 14-21, și Muzeul Colectivizării din România din comuna Tămășeni, care poate fi vizitat sâmbătă între orele 18-22 (orele anunţate pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).

„Cu ocazia Nopții Muzeelor la Sate, ediția a doua, poți vizita primul muzeu dedicat colectivizării din România. Inaugurat în anul 2020, Muzeul Colectivizării din România pornește de la viața unui om, mai exact de la povestea lui Ioachim, pentru a vorbi despre un întreg fenomen economic, politic și social cu efectele căruia ne confruntăm și astăzi, 70 de ani mai târziu, și după 30 de ani de la căderea regimului comunist în România. În acest muzeu povestim colectivizarea în felul în care te-ar interesa să o descoperi sau așa cum alții au trăit-o. Muzeul Colectivizării este mai mult decât primul muzeu dedicat procesului de trecere la agricultura cooperativizată din România. Este povestea a milioane de oameni. El poate fi și povestea ta. Momentan, pentru public avem amenajate și tematizate mai multe camere din cele două case care compun muzeul, precum: Cote, Casă, Pâinea, Rezistența, Pământ etc”, arată reprezentanții Muzeul Colectivizării din România din comuna Tămășeni.

Ca și la prima ediție, Noaptea Muzeelor la Sate include o serie de proiecte punctuale de recuperare a patrimoniului uitat, de sporire a gradului de alfabetizare și de expunere la cultură și la patrimoniu a copiilor și a tinerilor din comunitățile rurale. Este un demers de arheologie culturală, care, în fiecare ediție, scoate la lumină valori inestimabile ale României puțin văzute, dar foarte valoroase, mai arată organizatorii proiectului.

Comentarii

WORDPRESS: 0