Organizația Neamț a PSD a alcătuit lista cu cei care vor reprezenta partidul la alegerile parlamentare de la finele acestui an. Niciun romașcan nu se află pe locurile eligibile, dar în schimb au fost aduși politicieni din alte județe. Actualul deputat Oana Bulai nu mai figurează pe lista de candidați de la Neamț. Nici președintele PSD Roman, Lucian Micu, nu este pe listă. Doar doi romașcani se regăsesc pe listă, dar nu pe locuri eligibile. Este vorba de Ionuț Ciocoiu, care ocupă locul patru pe lista pentru Senat, și Iulia Havrici Tomșa, care ocupă locul opt pe lista pentru Camera Deputaților.
Un romașcan pe lista de la Senat, pe penultimul loc
Conform unui comunicat de presă, vineri, 4 octombrie, în cadrul ședinței Consiliului Politic Județean, la propunerea președintelui Daniel Vasilică Harpa, lista de candidați ai PSD Neamț la alegerile parlamentare a fost aprobată cu unanimitate de voturi.
vor candida, în ordine, următorii: Adrian- Răducu Păduraru (47 de ani, de profesie economist, actual vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț), Bogdan Dumitru Țifui (35 de ani, economist, primarul comunei Farcașa), Raluca Radu (37 de ani, medic primar diabetolog și consilier județean ales), Ionuț Ciocoiu (46 de ani, profesor, în prezent inspector școlar general ISJ Neamț) și Liviu Vasile Lungu (43 de ani, profesor limba română/ franceză).
Un romașcan pe lista pentru Camera Deputaților, pe locul 8 din 10
̦, primele trei locuri, considerate eligibile, sunt ocupate de: Ciprian Șerban (38 de ani, economist de profesie, actual deputat PSD Neamț și lider de Grup al PSD în Camera Deputaților), Paul Claudiu Cotârleț (36 de ani, profesor doctor, actual consilier parlamentar la Senatul României) și Andreea Anca Sandu (39 de ani, jurist, director Fundatia pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului- FACIAS). Următorii pe listă sunt: Daniel Vasiliu Macovei (45 de ani, jurist de profesie, în prezent Secretar General la Federația GAL-urilor din România), Daniela David (47 de ani, de profesie economist, este inspector superior ITM Neamț), Vlad Grigorean (36 de ani, inginer constructor și jurist de profesie, în prezent practician in insolvență/ evaluări bunuri), Liviu Florescu- Purcariu (42 de ani, jurist, avocat), Iulia Havrici Tomșa (62 de ani, de profesie economist, director economic), Diana Mercaș (29 de ani, profesor învățământ preșcolar) și Cristian Mihalcea (52 de ani, inginer de profesie, șef stație CFR).
Concluzii plauzibile
În prezent, PSD are un mandat de senator și trei de deputați. Răzvan Cuc este senator PSD, dar nu se mai regăsește pe listă. La deputați, PSD are în prezent trei deputați: Ciprian Șerban, Remus Munteanu și Oana Bulai. Doar primul se mai regăsește pe listă și deschide lista.
În județul Neamț sunt trei locuri de senator și opt de deputați.
Conform calculelor matematice și politice, PSD ar avea șanse reale să ia un loc de senator și măcar trei locuri în Camera Deputaților. Calculele se fac judecând de ceea ce se va întâmpla în primul tur al alegerilor prezidențiale, care este fix cu o săptămână de cel pentru parlamentare. În acest moment, potrivit sondajelor, cele mai mari șanse să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale îl are candidatul PSD Marcel Ciolacu, de aceea și șansele PSD să obțină un scor bun la Parlamentare este mai mare.
Următorul partid mare, PNL, ar avea șanse credibile, pentru un loc de senator – primul loc pe listă aparține lui Eugen Țapu Nazare, și unul-două locuri pentru Camera Deputaților, respectiv Adrian Ciobanu (actual subprefect) și Adelina Lazăr, soția fostului președinte PNL Neamț – George Lazăr. Scorul PNL de la parlamentare al PNL depinde de candidatul Nicolae Ciucă, dacă acesta va intra sau nu în turul doi de la prezidențiale. Dacă acesta nu va reuși, sunt șanse ca electoratul PNL să se îndrepte către alte opțiuni: USR, AUR, SOS sau candidații susținători ai lui Mircea Geoană, aici unde îl regăsim pe romașcanul Alin Antochi.
Spunem că, după ce se împart locurile către PSD și PNL, mai rămân un loc liber la Senat și trei la Camera Deputaților. AUR ar avea cele mai mari șanse să obțină un loc de senator, mai ales dacă George Simion intră în turul doi la prezidențiale și măcar unul sau chiar doi deputați.
USR, cu Elena Lasconi candidat la prezidențiale, ar avea șanse la un loc de deputat, pe care l-ar putea ocupa, pentru al treilea mandat, Iulian Bulai, din Tămășeni.
Ar mai rămâne un loc pentru SOS, doar dacă partidul va trece de pragul de 5% pe țară, sau, eventual, pentru candidatul care-l susține pe Mircea Geoană. Sau pentru ambii, multe calcule depind de primul tur la prezidențiale, care este programat pe 24 noiembrie. Pe 1 decembrie, românii merg la vot pentru a alege componența Parlamentului. O săptămână mai târziu, pe 8 decembrie, este programat cel de-al doilea scrutin pentru alegerea Președintelui României.
Comentarii