Prima paginăActualitate

Nevăzătorii își vor striga nemulțumirile la Piatra Neamț

Dimensiune text

Aceștia solicită să primească biletele de călătorie direct la asociație și să aibă acces gratuit pe toate mijloacele de transport în comun.

 

 

Membrii Filialei Roman a Asociației Nevăzătorilor vor participa, pe 1 martie, la un miting la Piatra Neamț. Nemulțumirile persoanelor cu probleme de vedere vor fi strigate în fața Consiliului Județean și a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț.
Cele două instituții în fața cărora oamenii vor să protesteze nu au fost alese întîmplător.
Vrem ca biletele de transport pe care le solicită oamenii să ne fie trimise direct la Roman. În prezent, pentru a intra în posesia lor, reprezentanții asociației sînt nevoiți să facă drumuri la Piatra Neamț, la Direcția Generală de Asistență Socială, o dată pentru depunerea cererilor și pe urmă pentru a ridica biletele. Asta înseamnă că beneficiarii acestor bilete de călătorie trebuie, la rîndul lor, să vină de două ori la asociație. Sînt multe persoane singure, iar handicapul nu le permite să facă aceste drumuri pînă la asociație, mai ales dacă sînt din mediul rural. În plus, fiecare asociație din țară, indiferent de mărimea orașului, primește la ea «acasă» aceste bilete, nu și la noi, la Roman„, a spus Gelu Gherasim, președintele Filialei Roman a Asociației Nevăzătorilor.

O altă revendicare o constituie accesul pe transportul interurban. „Vrem ca nevăzătorii să aibă acces gratuit pe toate mijloacele de transport auto interurban„, a spus președintele Asociației Nevăzătorilor din Roman.

Peste 2.623 de nevăzători nemțeni

 

Filiala Județeană Neamț a Asociației Nevăzătorilor din România are în evidență 2.623 de persoane, inclusiv din mediul rural, dintre care 1.090 sînt cu handicap grav, 1.255 de persoane cu handicap accentuat și 278 cu handicap mediu. Din numărul total de membri, 63 sînt copii cu diverse grade de handicap. În realitate, numărul nevăzătorilor, spune președintele asociației, este mult mai mare. Faptul că ei nu s-au înscris în asociație este o opțiune personală, deși ignoră faptul că ar putea beneficia de numeroase drepturi și gratuități, cum ar fi: scutiri de impozit pe clădiri și curte, acces gratuit pe transport auto și CFR, acces la școlarizare și la asistență medicală gratuită. „Copiii nevăzători pot beneficia de intervenții chirurgicale gratuite, pentru care Asociația Nevăzătorilor din România are alocate fonduri în acest sens. În ceea ce privește accesul la școlarizare, copiii pot frecventa cursurile unor școli speciale de la Tîrgu Frumos, Cluj sau Arad„, a spus Gelu Gherasim, președintele asociației.

Asociația Nevăzătorilor din Roman dispune de CD-uri audio și cărți tipărite în Braille, ce pot fi citite în regim de împrumut. Asociația dispune și de produse destinate persoanelor lipsite de vedere: bastoane pentru orientare și ceasuri audio.
Aceste produse pot fi comercializate de noi, iar în unele situații, cînd persoana nu și-a putut permite, le-am acordat gratuit. Atît bastoanele pentru orientare, cît și ceasurile audio pot fi achiziționate la un preț de 55 de lei„, a mai spus președintele Asociației Nevăzătorilor din Roman.

COMENTARII

WORDPRESS: 0