Din cauza lipsei de personal din spital, pacienţii ajung să aştepte chiar şi până la zece ore pentru a intra la o consultaţie de urgență. Conducerea spitalului face apel la răbdare şi înţelegere.
Marţi, 27 ianuarie, a fost o zi extrem de aglomerată la Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. Medicul de urgență Crenguţa Enea, a avut de rezolvat 65 de cazuri numai în primele ore ale dimineţii, iar spre după-amiază, în sala de aşteptare erau mai mult de zece persoane care aveau nevoie de o consultaţie de urgență. Din cauza faptului că personalul este insuficient și nu face faţă tuturor solicitărilor într-un timp scurt, pacienţii îşi pierd răbdarea foarte uşor şi nu înţeleg că nu se intră la consultaţie după regula „primul venit, primul servit”, ci în funcţie de gravitatea cazului. După-amiaza, în jurul orei 17.00, un apel telefonic la Ziarul de Roman anunța criza de la CPU. Era iminentă declanșarea unui scandal, semn că durerea și multele ore de așteptare întinseseră la maximum răbdarea pacienţilor.
Printre cei aflaţi în sala de aşteptare se afla şi Gabriel Nanu, un tânăr care s-a lovit la piciorul drept în timpul unui antrenament de fotbal, pe parcursul zilei de luni. El era nemulţumit de faptul că venise la ora 8.30 dimineaţa la spital, dar nici până la acea oră nu fusese consultat.
„Când am venit dimineaţă aici, mai puteam să calc pe picior. Acum nu mă mai pot sprijini pe el. Am încercat de mai multe ori să intru la medic, dar de fiecare dată am fost dat afară. Am mers şi la Radiologie, dar de acolo am fost trimis înapoi la Urgenţe, ca să mi se facă o foaie de internare şi cu aceea să merg înapoi la Radiologie. Era aşa de greu să îmi dea o hârtie? Asta e bătaie de joc! Nici nu se uită la noi, ne lasă să aşteptăm ca nişte câini în ploaie. Suntem trataţi ca nişte gunoaie”, a spus tânărul.
Suferinţa îi face mai puțin toleranți pe pacienţii cărora li se explică procedura: este nevoie de o consultaţie în prealabil, de analize efectuate în CPU, iar toate astea se fac după ce medicul de urgență a rezolvat un caz mai grav, ce presupune și risc, nu doar durere.
„Pacientul respectiv s-a lovit ieri şi a venit astăzi (n.r. marţi) la Urgenţe. Nu desconsiderăm pe nimeni, dar nici nu putem compara acest caz cu o hemoragie digestivă superioară, o plagă hemoragică cu interesare vasculară şi nervoasă, sau cu 40 de pacienţi care au fost aduşi numai în cursul dimineţii cu Ambulanţa şi care, conform normelor noastre, reprezintă prioritate, pentru că cei mai mulţi dintre ei au fost încadraţi în codul galben sau roşu de urgenţă”, a declarat medicul Oana Onu, directorul medical al Spitalului Roman. Suferința tânărului cu piciorul lovit părea să fie la fel de mare ca și a unui bărbat din Doljeşti, în vârstă de 60 de ani, care venise tot de la primele ore ale dimineţii la spital, cu o luxaţie la un umăr, dar nu fusese văzut, nici după opt ore de aşteptare, de vreun medic.
Lipsa de răbdare a pacienţilor față în față cu lipsa de personal a spitalului
Dreptatea pare să fie de partea pacienţilor, îndreptățiți să ceara asistență medicală de urgență tocmai la… Compartiment pentru Urgenţe și nu să aștepte un consult 8-10 ore. Te aştepţi să stai multe ore la medicul de familie sau la un medic specialist, care asigură consultaţii mai amănunţite. La Urgenţe, după cum spune şi numele, te aştepţi să fii văzut de medic imediat, să ţi se pună un diagnostic şi să ţi se administreze un tratament de urgenţă, care să îţi amelioreze durerea, de oricare natură ar fi ea, ori să fii stabilizat, apoi să fii preluat, după caz, de un medic specialist.
Scenariul, ideal, suferă modificări după numărul de solicitări, starea pacienților transportați cu ambulanța-și care au prioritate, de cele mai multe ori, față de cei care s-au prezentat la CPU cu ”forțe” proprii. Problema cea mai mare de la Spitalul Roman, care modifică radical raporturile medic-pacient, este lipsa de personal. Dacă ar fi mai mulţi medici, în acelaşi timp, de serviciu, s-ar reduce considerabil timpul de aşteptare a pacienţilor. Dar, fiind un singur medic, acestuia îi este fizic imposibil să analizeze zeci de cazuri în fiecare zi, într-un timp foarte scurt.
„Trebuie să menţionăm că avem în secţie, la ora actuală, un singur medic, doi asistenţi şi doi infirmieri, care trebuie să răspundă cu promptitudine la toate solicitările, unele dintre ele foarte grave. Aşa cum se ştie, cele mai grave necesită un timp mai îndelungat pentru rezolvarea lor. Nu poţi să ţii un bolnav care este adus în stare foarte gravă doar câteva minute în CPU. Acestuia i se fac analize de bază, sunt chemaţi medici interdisciplinari, care încearcă să descopere problema şi să ia cea mai bună şi rapidă decizie pentru a-i salva viaţa. În condiţiile acestea, pot trece minute bune până când poţi vedea un alt pacient”, susţine medicul Oana Onu.
Urgenţele sunt clasificate în funcţie de coduri
Cazurile care se prezintă la CPU Roman sunt clasificate în funcţie de coduri de urgenţă. Algoritmul de clasificare a codurilor este următorul: cod roşu – situaţie de gravitate maximă, care impune consultarea imediată a pacientului, care necesită intervenţie urgentă salvatoare de viaţă; cod galben – prevede ca pacientul să fie consultat în maximum zece minute; cod verde – prevede ca pacientul să fie consultat în maximum 30 de minute; cod albastru – prevede ca pacientul să fie consultat în maximum 60 de minute şi cod alb – prevede ca pacientul să fie consultat în maximum 120 de minute.
Aceşti timpi nu pot fi respectaţi, în condiţiile în care vin mai multe cazuri deodată şi este un singur medic care trebuie să se ocupe de toate. În plus, şi stabilirea acestor coduri este dificilă, din cauza lipsei de personal.
Deşi, în 2014, a fost amenajat un spaţiu special la intrarea în CPU, acolo unde o asistentă putea să stabilească, la nivelul ei de competență, gravitatea unui caz şi timpul pe care îl mai poate aştepta pacientul până să fie consultat, acel birou este mai mereu liber, deoarece nu sunt asistenţi suficienţi nici pentru activitatea din CPU și, cu atât mai puţin, pentru a tria pacienţii.
Nu toţi cei aduşi cu Ambulanţa au prioritate
Marţi, la ora 17.00, aştepta la CPU şi o femeie în vârstă, Sofia Rusu, din Bozienii de Jos, care fusese adusă cu Ambulanţa în jurul orei 14.00. Îi crescuse tensiunea, ameţea şi, de aceea, s-a gândit să cheme o Ambulanţă şi să meargă la spital. În momentul în care a ajuns, personalul de pe Ambulanţă a explicat medicului din CPU că nu este vorba despre un caz foarte grav şi că pacienta mai poate aştepta. Ea a fost invitată să se aşeze pe un scaun şi să îşi aştepte rândul. „Stau aici de atâtea ore. Nu am mâncat nimic şi nici nu mai am cu ce să merg acasă. Doar nu am venit la spital pentru că nu aveam ce face acasă. Dacă nu te bagă în seamă nici când vii cu Ambulanţa, atunci când?”, a spus femeia, plină de supărare.
În realitate, nu toate cazurile care sunt aduse cu Ambulanţa la spital reprezintă o maximă urgenţă. De exemplu, aştepta de patru ore la CPU şi un bărbat în vârstă de 83 de ani, din Văleni, care fusese adus cu salvarea fiindcă nu s-a simţit foarte bine, ştiind că are probleme cu inima. Însă acesta avea la el şi o trimitere de la medicul de familie, către medicul specialist cardiolog. Conform acesteia, el trebuia să meargă mai întâi la un medic cardiolog, şi nu la CPU.
Niciun pacient nu pleacă acasă neconsultat
Indiferent de timpul pe care trebuie să îl aştepte, niciun pacient nu rămâne neconsultat, oferă asigurări medicii de la CPU. Rugămintea cadrelor medicale din spital, condiție a eficienței și a unei relații civilizate, este ca pacienţii să înţeleagă că vor intra, mai întâi, cei aflaţi în stare extrem de gravă.
„Doamna doctor Crenguţa Enea, care a fost de serviciu marţi, începând cu ora 8.00 dimineaţa, a avut 55 de prezentări până la orele după-amiezii şi a preluat alte zece cazuri care au rămas din garda de luni noapte. Printre cazurile mai grave au fost o plagă hemoragică cu interesare vasculară şi nervoasă la pumn, care a necesitat o atenţie deosebită, pentru că hemoragia nu a putut fi oprită foarte uşor, motiv pentru care s-a decis ca pacientul să fie transferat la Iaşi, la Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie; un caz de hemoragie digestivă superioară; multiple cazuri de angină pectorală agravată; un caz cu fibrilaţie atrială cu ritm rapid şi mai multe colici apendiculare la copii, care reprezintă o maximă urgenţă. Am discutat cu doamna doctor şi ne-a confirmat că toţi pacienţii care aşteaptă vor fi văzuţi, în ordinea gravităţii diagnosticului. Rugăm pacienţii, încă o dată, pe această cale, să aibă răbdare şi să dea dovadă de înţelegere”, a transmis directorul medical al spitalului.
Comentarii