Prima paginăActualitate

Nemții de la stația de epurare Roman au intrat la DNA

Dimensiune text

Passavant Roediger, firmă care trebuia să termine lucrările la staţia de epurare în septembrie 2014, este implicată într-un scandal cu fonduri europene. Reprezentantul firmei germane în România a fost reţinut de DNA Alba-Iulia. Simona Mariana Luther (foto) promitea lucrări de calitate în cadrul Proiectului Major derulat de ApaServ. Nerealizarea contractului poate avea ca efect pierderea finanţării europene. Într-un proiect similar, derulat în Prahova, firma a preluat în cesiune un contract fără acordul beneficiarului. 

Numele firmei Passavant Roediger este implicat într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în care este vorba despre fraudarea fondurilor europene. Firma Passavant Roediger este cea care se ocupă de lucrările de modernizare şi extindere la staţia de epurare de la Roman, lucrare care a pus multe probleme şi care are un grad de realizare mult mai mic decât ar fi trebuit, conform contractului semnat în noiembrie 2012.

În noiembrie 2012, la Primăria municipiului Roman a fost semnat contractul de lucrări nr. 6 din Proiectul Major „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamţ”, cel referitor la lucrările de la staţia de epurare. „Suntem bucuroşi că vom avea un angajator cu o reputaţie deosebită între companiile care gestionează managementul apei. Reprezint o companie germană cu tradiţie, avem o reputaţie foarte bună în România şi în lume, lucrăm în Orientul Mijlociu, Africa, China, Europa şi am terminat cu succes contracte grele, executate la timp. Suntem o companie care execută lucrările la standarde de calitate, respectând cerinţele din contract. Ne vom întâlni peste 22 de luni în aceeaşi formaţie, pentru a semna certificarea de final a lucrărilor. Vom apela la forţă de muncă locală, pentru că ştim că România are specialişti foarte bine pregătiţi în domeniul construcţiilor. Cu siguranţă, nu vom dezamăgi în ce priveşte calitatea lucrărilor”, spunea, pe 28 noiembrie 2012, Simona Mariana Luther, reprezentantul firmei Passavant Roediger.

Acum, Simona Mariana Luther, reprezentant legal al SC Passavant Roediger Romania SRL, a fost reţinută pentru 24 de ore, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de omisiune de a furniza cu ştiinţă datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri europene, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri.

Procurorii DNA Alba-Iulia au descoperit că firma Passavant Roediger a preluat, prin cesiune, 97% din valoarea unui contract de lucrări derulat cu fonduri europene, în cadrul Proiectului Major „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Prahova”. Doar că cesiunea s-a făcut fără acordul beneficiarului contractului, SC Hidro Prahova.

„SC Cast SRL a încheiat, la data de 25 noiembrie 2013, un contract ascuns cu SC Passavant Roediger Romania SRL, prin care Asocierea de firme cesiona un procentaj de 97% din contractul semnat cu SC Hidro Prahova, ignorând astfel soluţia de respingere (n.red. – Hidro Prahova a respins retragerea unei firme libaneze din asocierea care a câştigat contractul)”, spun procurorii.

Proiectul a fost atribuit de Hidro Prahova în 2012, adică în aceeaşi perioadă în care Passavant semna contractul pentru staţia de epurare de la Roman.

„Pe parcursul anului 2013, reprezentanţii firmei libaneze au încercat să cesioneze 49% din partea lor de contract celor de la SC Cast SRL, soluţie neacceptată însă de către SC Hidro Prahova SA Ploieşti. La fel, s-a încercat cesionarea a 94,98% din contract către SC Passavant Roediger România SRL, soluţie de asemenea neacceptată”, se arată în documentul DNA.

În aceeaşi perioadă în care Passavant primea un contract ascuns de la câştigătorii licitaţiei de la Prahova, reprezentanţii ApaServ se plângeau că lucările la staţia de epurare bat pasul pe loc şi că situaţia tinde să fie periculoasă, nerealizarea contractului putând avea ca efect pierderea finanţării europene. Situaţia era similară şi la Prahova, acolo unde „până în luna noiembrie 2013, Asocierea desemnată câştigătoare nu a efectuat nicio lucrare”.

Abia la 31 decembrie 2014, SC Hidro Prahova SA Ploieşti a acceptat cesionarea, de către societatea libaneză, a procentului de 49% din întreaga lucrare către societatea Passavant Roediger Romania SRL. Coincidenţă, în aceeaşi perioadă, reprezentanţii ApaServ spuneau că firma Passavant a găsit un investitor şi că se apucă de lucru.

Din informaţiile prezentate de procurori, Passavant a încasat, în cadrul contractului ascuns, peste 7.000.000 de lei din bani europeni. Banii i-ar fi primit de la Cast SRL, la o zi după ce firma Cast SRL i-a primit de la beneficiarul contractului. Din cei 7.474.407,23 lei primiţi în cont, Passavant a returnat, ulterior, aproape 600.000 de lei către Cast SRL.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Antena 3 6 ani

    A început AVALANŞA!!!!