Prima paginăActualitateNeamt

Nemțenii sunt buni la agricultură

Dimensiune text

Judeţul Neamţ este pe locul doi pe ţară la producţia de floarea-soarelui, pe locul patru la producţia de porumb şi pe locul şase la cea de sfeclă de zahăr.

Suntem printre primii la numărul de locuri de cazare turistică, dar mai avem mult de recuperat, faţă de alte judeţe, la capitole precum activitatea economică, justiţie şi stare infracţională. Aşa reiese dintr-un raport al Direcţiei Judeţene de Statistică Neamţ, care a prezentat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de joi, 27 august, locul judeţului Neamţ în economia naţională. Cu o populaţie rezidentă de peste 460.000 de persoane, judeţul Neamţ se află pe locul 15 în ierarhia judeţelor şi deţine 2,6% din populaţia României.

Resursele de muncă sunt, în judeţul Neamţ, de peste 360.000 de persoane, reprezentând 2,6% din totalul naţional al resurselor de muncă şi plasând judeţul pe locul 15 în ierarhia judeţelor. Rata de ocupare a resurselor este de 51,9% (puţin peste cea la nivel regional – 49,6%), dar destul de mică în comparaţie cu celelalte judeţe – locul 34 în ierarhia naţională. În ceea ce priveşte câştigurile salariale, judeţul Neamţ ocupă poziţia 36 în clasamentul judeţelor la câştigul mediu salarial net, respectiv poziţia 35 la câştigul mediu salarial nominal brut.

Buni la producţie, slabi la dotări

Neamţul este al 18-lea judeţ ca suprafaţă şi deţine 1,9% din suprafaţa agricolă naţională şi 3,9% din suprafaţa ocupată cu păduri şi vegetaţie forestieră. Suntem pe locul doi pe ţară la producţia de floarea-soarelui, pe locul patru la producţia de porumb şi pe locul şase la cea de sfeclă de zahăr. Parcul de tractoare şi maşini agricole din judeţul Neamţ este relativ slab, dezvoltat comparativ cu celelalte judeţe: locul 39 la tractoare agricole, locul 20 la semănători mecanice şi locul 26 la combine.

La producţia de struguri, judeţul Neamţ produce peste 3.200 tone, reprezentând doar 0,3% din totalul producţiei naţionale (locul 30 în ţară), în timp ce producţia de fructe este de 1,5% din producţia naţională (locul 24 în ţară). În ceea ce priveşte creşterea animalelor, judeţul Neamţ are 71.664 de bovine, reprezentând 3,5% din numărul total de bovine (locul 5 în topul judeţelor).

Judeţul Neamţ deţine 4% din suprafaţa fondului forestier naţional şi este al doilea judeţ din ţară la volumul de lemn recoltat (s-au exploatat în Neamţ peste 6,8% din volumul total naţional).

Nemţenii nu au parte de multe activităţi culturale. Activitatea unităţilor culturale a fost restrânsă, comparativ cu alte judeţe (locul 37 la numărul de spectacole şi locul 39 la număr de spectatori). În schimb, recuperăm la turism. În judeţul Neamţ există peste 200 unităţi de cazare turistică, reprezentând 3,5% din totalul naţional şi plasând judeţul în primele opt judeţe. În ceea ce priveşte numărul de turişti cazaţi, judeţul se situa în clasamentul judeţelor pe locul 14, cu un număr total de 70.776 de turişti.

Activitatea economică ne plasează la mijlocul clasamentului

În judeţului Neamţ există peste 8.000 întreprinderi active (locul 21 pe ţară). Cele mai multe dintre acestea activează în domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul sau repararea autovehiculelor şi motocicletelor, urmate de domeniul industriei prelucrătoare.

Unităţile locale active din Neamţ realizează o cifră de afaceri totală de peste 11 miliarde de lei, reprezentând 1% din cifra de afaceri realizată la nivel naţional şi plasând judeţul pe locul 25 în topul judeţelor. Efectivul de personal al unităţilor locale active (peste 60.000 de persoane) plasează judeţul pe locul 24 în ierarhia judeţelor. Cei mai mulţi angajaţi activează în: industria prelucrătoare (peste 21.000 de persoane) şi comerţ (peste 14.000 de persoane).

COMENTARII

WORDPRESS: 0