Prima paginăNeamt

Nemțenii se dau în vînt după energie verde

Dimensiune text

38 de turbine eoliene ar putea asigura județului energie ecologică.

 

În ultimii ani, energia verde a devenit o realitate. Atît la nivelul întregii țării, cît și pentru fiecare regiune în parte. În zona Romanului, energia verde a fost printre cele mai promovate, dar, din păcate, lucrurile se complică. Conform datelor furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Neamț, pînă în momentul de față au fost depuse trei cereri pentru parcuri eoliene care ar putea furniza energie electrică, dar birocrația ne împiedică.

 

Energie cît ai bate din aripi

 

Conform APM Neamț, în momentul de față există trei cereri pentru parcuri eoliene, din care două au obținut avize pentru continuarea lucrărilor. În total, 38 de turbine ar trebui să producă energie în Neamț, dar, din păcate, totul ține de birocrație. Din datele furnizate de APM Neamț, s-a eliberat acord de mediu pentru un parc în Dulcești, cu opt turbine, dar investiția nu este începută. Pentru cinci turbine la Făurei, titularul s-a împotmolot în obținerea Planului Urbanistic Zonal. În ceea ce privește a treia solicitare, la Borca, pentru un parc de 25 de turbine, investiția e începută, obținîndu-se doar autorizația de construcție.

Pentru a beneficia de o astfel afacere, în primul rînd, trebuie să identificați terenul care are potențial eolian. Acest lucru se realizează numai cu o firmă agreată. Din ce în ce mai exploatată datorită faptului că este o sursă curată și rentabilă de energie electrică, energia eoliană are, totuși, și minusuri. Accesul dificil la curenți de aer suficient de puternici sau perioada lungă de timp în care este recuperată investiția îi sperie pe antreprenorii care vor să-și lanseze o afacere în domeniu. Dacă terenul îndeplinește toate cerințele, atunci începe chinul: nu mai puțin de 85 de avize și certificate din partea diferitelor instituții, pe care trebuie să le obțineți pentru a avea „liber” la energia vîntului.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0