Prima paginăEducatie

Naveta profesorilor se plătește din bugetul local

Dimensiune text

Normele pentru decontarea navetei profesorilor au fost adoptate de Guvern. Decontarea navetei va fi obligatorie. Până acum, recuperarea sumelor cheltuite cu transportul se făcea, de multe ori, în instanţă.

Guvernul a aprobat, săptămâna aceasta, normele metodologice privind decontarea cheltuielilor cadrelor didactice şi ale personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat pentru naveta la şi de la locul de muncă. Decontarea cheltuielilor pentru navetă la şi de la locul de muncă este destinată cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar care nu dispun de locuinţă în localitatea unde au postul.

Potrivit actului normativ, naveta beneficiarilor poate fi efectuată cu mijloace de transport ale operatorilor de transport autorizaţi – transport în comun: microbuze, autobuze, tren, ambarcaţiune sau autoturism proprietate personală ori deţinut legal. „Transportul beneficiarilor cu mijloacele de transport ce aparţin unităţii de învăţământ sau autorităţii administraţiei publice locale se va efectua gratuit, conform programului şi pe rutele stabilite prin hotărâre a autorităţii deliberative, precum şi cu respectarea programului unităţii de învăţământ. De asemenea, cadrele didactice au obligaţia să prezinte, lunar, instituţiei de învăţământ în care îşi desfăşoară activitatea, documentele justificative pentru decont, însoţite de cererea tipizată pentru decontarea lunară a navetei. Decontarea cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă se face integral, în luna următoare depunerii documentelor justificative”, se arată într-un comunicat al Guvernului României.

Analizarea şi verificarea legalităţii solicitărilor va cădea, de acum, în sarcina consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Tot în consiliul de administraţie se vor aproba, lunar, cererile solicitanţilor şi se va fundamenta necesarul lunar de finanţare, individual şi pentru toate cadrele didactice din unitatea de învăţământ. Directorul unităţii de învăţământ va transmite necesarul de finanţat, sub formă de solicitare, primarului, respectiv preşedintelui consiliului judeţean, după caz, în termen de cinci zile lucrătoare de la încheierea lunii pentru care se face fundamentarea, în vederea deschiderii de credite pentru efectuarea plăţilor.

Precizările din actul normativ adoptat de Guvern vin după ce foarte multe primării au refuzat, sub diverse pretexte, să achite aceste sume, chiar şi sub ameninţarea Ministerului Finanţelor de blocare a conturilor administraţiilor locale care nu respectă prevederile legale. Ultima motivaţie a fost că nu există normele care să stabilească modul în care se calculează sumele decontate, argument care nu mai poate fi folosit odată ce au fost aprobate noile reglementări. Finanţarea acestor cheltuieli se asigură din veniturile proprii ale bugetelor locale şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

În luna ianuarie, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Învăţământ Neamţ a recuperat în instanţă decontarea cheltuielilor de navetă pentru 89 de dascăli de la mai multe unităţi de învăţământ din judeţ. Sumele obţinute reprezintă cheltuielile datorate pentru perioada 2011 – 2013, la care se adaugă dobânda legală aferentă perioadei în care dascălii „au creditat” bugetul local.

Pe lista fericiţilor sunt 18 profesori şi învăţători de la Școala „Vlad Dănulescu” din Pânceşti- suma cuvenită lor fiind de 18.158 de lei, la care se va adăuga şi dobânda-, un profesor de la Școala „Sergiu Celibidache”, care are de primit 2.245 de lei, 11 profesori şi învăţători de la Școala Poienari, care au de primit 2.624 de lei, un profesor de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, trei profesori navetişti de la Școala nr. 3 Piatra Neamţ, 12 profesori navetişti de la Liceul Economic Piatra Neamţ, nouă de la Școala 2 Piatra Neamţ şi 34 de navetişti de la Școala Pângăraţi. Pe rol mai sunt, pe aceeaşi speţă, 200 de dosare.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • cd 6 ani

    Se deconteaza si celor care merg toti intr-o masina personala? a unui singur cadru didactic? sau numai persoanei careia apartine masina?