HomeEducatie

Naveta dascălilor a ajuns o povară pentru primării

Neplata navetei îi determină pe debutanți să părăsească sistemul de învățământ.

 

 

Pentru unii dintre oamenii de la catedră, articolul de lege care prevede decontarea cheltuielilor de transport nu-i ajută să ajungă în școlile unde își desfășoară activitatea didactică decât dacă bagă mâna în propriul buzunar. Dacă sunt debutanți, sunt riscuri mari să părăsească sistemul de învățământ. Paradoxal, la repartizarea unui post în învățământ, dascălii erau în stare să meargă și pe jos până în cele mai îndepărtate sate numai să aibă unde munci. Supărarea a venit când primăriile au anunțat – din lipsă de fonduri, spun reprezentanții acestora – că nu mai plătesc naveta. Cu toate acestea, nemulțumirea celor nevoiți să cheltuiască între 100 și 240 de lei din salariu este justificată.

Decontarea navetei cadrelor didactice din învățământul preuniversitar este, în multe comune, o problemă din care au izbucnit numeroase conflicte între școli și primării, unele duse și în instanță. Dacă unele primării au găsit resursele financiare pentru cheltuielile de transport ale dascălilor, altele au scăpat de această povară de câțiva ani.

 

Decontarea navetei, prioritate pentru unele consilii locale

 

Dascălii din comuna Boghicea au toate motivele să vină la școală. „Nu am întrerupt niciodată decontarea cheltuielilor cu transportul dascălilor. Am găsit înțelegere la consilieri. Nimeni nu s-a opus atunci când s-a pus problema acordării sumelor aferente”, a precizat profesoarul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Pentru decontarea navetei dascălilor, autoritățile locale de la Boghicea au găsit întotdeauna soluții de finanțare. „La nivelul comunei se încasează anual 90-95% din taxe și impozite, inclusiv din contractele de arendă. Ca urmare, nu se pune problema stopării finanțării transportului dascălilor”, explică primarul comunei Boghicea.

În plus, unii dintre profesorii care predau în școlile din comună au ore în două și chiar patru școli, deci cheltuielile cu transportul nu reprezintă o gaură mare în buget.

Și în comuna Bozieni, dascălii sunt sprijiniți de Consiliul Local. „Suma pentru naveta profesorilor a fost prinsă în buget. Până în luna iunie, dascălii au asigurate cheltuielile cu transportul. Este de datoria noastră să facem acest gest pentru oamenii școlilor. În joc este educația copiilor noștri și consider că dascălii fac un efort să ajungă în comună, având în vedere distanța față de oraș”, a precizat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

 

Crește numărul comunelor care nu plătesc naveta dascălilor

 

Printre școlile care nu mai decontează naveta dascălilor se numără cele din comuna Bîra, Valea Ursului și Ion Creangă.

În comuna Bîra, naveta s-a decontat până în anul 2008. Pentru perioada 2008 – 2009, banii au fost recuperați în instanță. De atunci, dascălilor nu li s-a mai plătit naveta, care a ajuns la 120 de lei pe lună. „Este greu să scoți bani din buzunar, dar ne-am ales această profesie din pasiune și nu renunțăm”, spune profesoara Mariana Tăbâltoc, directorul Școlii Gimnaziale „Antonie Mureșianu” din Bîra.

Nici dascălii din comuna Ion Creangă nu mai primesc, din toamnă, bani pentru navetă. „Nu putem depăși fondul de salarii. Până la data la care s-a revenit la salariile de dinainte de tăierile făcute drept măsură anticriză, am putut plăti și naveta cadrelor didactice. Acum, fondul de salarii nu ne mai permite”, a explicat Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Mulți dintre dascălii care lucrează în învățământ sunt tineri. Dacă au neșansa să lucreze în școli unde nu se decontează naveta, banii care le rămân în buzunar sunt în jurul a 5-600 lei.

Decontarea cheltuielilor cu naveta dascălilor este reglementată prin Legea nr. 128/1997 privind statutul personalului didactic cu modificările și completările ulterioare.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 4
 • cristi 9 ani ago

  Nu se deconteaza naveta nici in comuna Stanita unde abonamentul costa 180 lei.

 • CRISAN 9 ani ago

  decontare naveta???ce o fi aia???La scoala Stanita nu se deconteaza de foarte mult timp.Minciuni,promisiuni…..suntem satui .Interesul poarta fesul!!!

 • ioana 9 ani ago

  la boghicea deconteaza la dascali dar la personalul de la primarie ba.

 • aneta 9 ani ago

  In toata comuna Stanita, li se deconteaza naveta numai dascalilor preferati de conducere.