HomeReligie

Nașterea Sfântului Ioan

Credincioșii ortodocși sărbătoresc la data de 24 iunie Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cel din urmă prooroc al Vechiului Testament, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos.

 

 

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost ea însăși o minune, prevestită în profețiile Vechiului Testament de proorocul Isaia. Sărbătoarea nașterii sale a fost celebrată de creștini cu mare fast, începând cu secolul al IV-lea. Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai mare profet al Vechiului Testament, face trecerea spre Noul Testament, care-l vestește pe Mântuitorul cel Înviat. Născut în localitatea Ein-Kerem, situată în apropiere de Ierusalim, proorocul Ioan este fiul Elisabetei, verișoara Fecioarei Maria și al preotului Zaharia. Cei doi s-au rugat la Dumnezeu, ani de-a rândul, să le binecuvânteze viața cu un fiu. Într-o zi, pe când mulțimea venită la Templu se ruga afară, iar preotul Zaharia trebuia să tămâieze, lângă altar a apărut Arhanghelul Gavriil. Acesta i-a adus preotului minunata veste că va avea un fiu. „Nu te teme, Zaharia, pentru că rugăciunea ta a fost ascultată și Elisabeta , femeia ta, va naște un fiu și-l vei numi Ioan, și vei avea mare bucurie, și mulți se vor bucura, căci el va fi mare înaintea lui Dumnezeu și se va umple de duhul sfânt încă din pântecele maicii sale”. Preotul Zaharia n-a crezut aceste vorbe (Luca 1,20), invocând faptul că și el, și nevasta sa erau bătrâni (Luca 1,18). Drept pedeapsă pentru necredința lui, Arhanghelul Gavriil i-a mărturisit preotului Zaharia că va rămâne mut până când se va împlini vestirea sa, iar Elisabeta va aduce pe lume pruncul cel așteptat. În calendarul ortodox, ziua de naștere a Sfântului Ioan Botezătorul este cinstită într-o zi specială, asemănătoare datei de Naștere a Mântuitorului Iisus și a Maicii Domnului, Fecioara Maria. În schimb, pentru toți sfinții, ziua de prăznuire este orânduită la data trecerii lor la viața veșnică. În predicile sale, Ioan, predicatorul-ascet, se adresa mulțimilor îndemnând la pocăință. Deasemenea, Ioan Botezătorul este proorocul care a spus în fața lumii că Iisus este adevăratul Mesia, marele trimis al lui Dumnezeu. Model de credință și de puritate, Ioan Botezătorul nu l-a scutit nici pe regele Irod Antipa de criticile sale, acuzat de adulter cu Irodiada, soția fratelui său vitreg, Filip. Pentru această critică aspră, Irodiada s-a răzbunat crunt și i-a grăbit moartea.

 

Tradiții pentru spor și sănătate de Sânziene


Deși este asociată sărbătorii de pomenire a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în unele zone geografice și sub denumirea de Drăgaică, își are originea într-un străvechi cult solar. În credința populară, sânzâienele erau preotese ale soarelui, divinități nocturne, ascunse prin pădurile neumblate de om. Ele aduc oamenilor bucurii, spor în munca lor, alungând spiritele rele. Potrivit tradiției, sâzâienele plutesc în aer, dansează și cântă în noaptea de 23 spre 24 iunie. În ajunul sărbătorii de Sânziene, tinerele care cred că magia acestei nopți le împlinește dorințele își pun sub pernă un buchet de sânziene, iar a doua zi merg la un magician să le descifreze visul. În această zi se culeg plantele de leac, binecuvântate cu puteri tămăduitoare. În dimineața de sânzâiene, fetele și femeile împletesc coronițe din 9 fire de grâu și nouă fire de sânzâiene, pe care le aruncă apoi pe casă. Când coronița rămâne agățată pe acoperiș e semn de belșug. În popor se spune că atunci când plouă de sânziene e semn că va ploua încă 40 de zile. Deasemenea, cucul care a cântat începând de la Buna Vestire amuțește după această sărbătoare.

Comentarii

WORDPRESS: 0