Prima paginăEducatie

Muzeul din „beciul” școlii

Dimensiune text

Școala „Otilia Cazimir”, din satul Cotu Vameș, adăpostește o colecție muzeală de etnografie. Interesul pentru colecția muzeală de la Cotu Vameș a determinat conducerea școlii să inițieze un proiect de amenajare a unui muzeu în localitatea unde a trăit poeta Otilia Cazimir.

 

 

Școala din satul Cotu Vameș, comuna Horia, localitatea nemțeană unde a trăit poeta Alexandra Gavrilescu, sau Otilia Cazimir, cum au numit-o literații vremii, deține în subsolul clădirii o colecție muzeală, singura din zona Roman care poate fi văzută de vizitatori și pe site-ul CIMEC (Institutul de Memorie Culturală).

Colecția muzeală găzduită de școala din satul Cotu Vameș a apărut grație subproiectului „Meșteșuguri, între tradiție și profit”, din cadrul Programului pentru Învățământul Rural. „Regulamentul proiectului prevedea amenajarea unei săli speciale pentru înființarea unui muzeu. Prin intermediul acestui proiect s-a achiziționat o mașină de cusut, cu care au fost confecționate 20 de costume populare pentru băieți și fete. S-a creat, atunci, o atmosferă deosebită. Am început să urzim catrințele împreună cu elevii. Coordonatoarea proiectului a fost învățătoarea Mirela Muraru, cea care s-a ocupat îndeaproape de crearea costumelor populare„, a spus Maria Palade, directoarea Școlii „Otilia Cazimir” din satul Cotu Vameș.

Oamenii din sat au dat o mână de ajutor la reușita proiectului. Au împrumutat școala cu piese vechi din gospodăria populară, de la costume populare, la stative și vârtelnițe.

Proiectul s-a derulat doi ani, timp în care școala a înființat și o formație de dansuri populare, „Coteanca”, câștigătoare a mai multor premii județene și zonale.

 

Colecție muzeală promovată de CIMEC 

 

După finalizarea proiectului, activitățile în cadrul muzeului școlii au continuat, dar entuziasmul dascălilor a mai scăzut în intensitate. „La prezentarea finală a proiectului  am sugerat celor care ne-au împrumutat obiectele să le doneze școlii, în vederea amenajării unui muzeu al satului, având în vedere că, în 2008, s-au împlinit 600 de ani de la atestarea documentară a satului Cotu Vameș și 150 de ani de la înființarea școlii. Oamenii au răspuns pozitiv acestei propuneri, aducând costume populare și obiecte vechi din gospodărie„, a spus directoarea școlii.

În anul 2010, Inspectoratul Școlar Județean Neamț a propus includerea Școlii „Otilia Cazimir”, din localitatea Cotu Vameș, într-un program cultural intitulat „Colecțiile muzeale rurale- între realitate și aspirații”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, dar interesul dascălilor din școală pentru acest proiect a fost scăzut. Programul, destinat protejării și promovării patrimoniului muzeal, s-a adresat dascălilor sau persoanelor din comunitatea rurală care au activități în cadrul colecțiilor muzeale locale.

 

Muzeul „Otilia Cazimir”, un proiect pe hârtie

 

Deși colecția muzeală nu este amenajată după toate rigorile, muzeul școlii a fost vizitat de turiști din țară care au venit special să o vadă. „Profesorul universitar Ioan Cloșcă, fiu al satului, ne-a donat un costum popular foarte vechi și a scris monografia satului. Am avut turiști din Arad, care au ținut să vadă această colecție muzeală și locul unde a trăit poeta Otilia Cazimir„, a spus directoarea Maria Palade.

În colecția muzeală există costume populare, icoane vechi, piese de ceramică, obiecte de uz gospodăresc din lemn, carpete pictate de pictorul care a lucrat la biserica veche a satului. „Inițial, am vrut să construim o casă exact ca cea în care a trăit poeta Otilia Cazimir. Avem o pictură a casei în care a trăit poeta, o casă tradițională, cu chiler și prispă. În curtea școlii noastre există, încă, locuința unuia dintre directorii școlii din Cotu Vameș. Reabilitarea acestui imobil, cu scopul de a-l preschimba în muzeu, și redimensionarea imobilului  ar însemna o mai bună punere în valoare a colecției existente, printr-o organizare corectă a exponatelor și asigurarea unor condiții optime de conservare și promovare a acestora. Sperăm ca acest proiect să prindă viață și cu ajutorul autorităților locale„, a spus directoarea Maria Palade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0