Joi, 1 septembrie, începând cu ora 13:00, la Muzeul de Istorie (Casa Nevruzzi) vor fi organizate activități dedicate împlinirii a 65 de ani de la înființarea unității de cultură din Roman, informează reprezentanții Complexului Muzeal Național Neamț.
În acest sens, lucrările prezentate în cadrul Simpozionului „Proiecții Culturale: 65 de ani de la înființarea Muzeului de Istorie Roman” vor aduce în prim plan aspecte legate de cercetarea arheologică și drumul artefactelor de la descoperire la expunerea în muzeu. Implicarea specialiștilor din cadrul Laboratorului de Restaurare – Conservare al Complexului Muzeal Național Neamț în salvarea bunurilor culturale va fi evidențiată printr-un bogat material documentar.
Prezentarea de carte, programată la ora 14:15, include o expoziție a materialelor scrise de specialiștii din cadrul Laboratorului de Restaurare-Conservare, ca rezultate ale cercetărilor de laborator. Tot aici, vor fi expuse și volumele din Seria Educație Muzeală, „Muzee și Școli”, numerele 1, 2, 3 și 4, coordonatori Otilia Mircea, Ciprian – Dorin Nicola, apărute la Editura Mușatinia.
„Decizia Comitetului Executiv al Sfatului Popular Regional Bacău din 9 septembrie 1957, de înfiinţare a unui muzeu de istorie la Roman, trebuia pusă în practică, iar începuturile au fost dificile, pendulând între numeroase şi diferite probleme ridicate de o astfel de iniţiativă: găsirea unui spaţiu, dotarea cu mobilier specific, procurarea de resurse financiare necesare activităţii de cercetare, colectarea pe diferite căi a materialului necesar organizării unei expoziţii de bază şi a unui patrimoniu reprezentativ etc. Astăzi, instituţia este bine ancorată în peisajul muzeistic naţional, cu un patrimoniu bogat şi diversificat, funcţionând în două clădiri – monumente de arhitectură, una găzduind expoziţia de bază, cealaltă depozitele şi spaţiile destinate activităţii specifice de cercetare și conservare.
Corpul principal al Muzeului de Istorie din Roman se află într-o clădire-monument (Palatul Nevruzzi), remarcabilă datorită arhitecturii sale interioare şi exterioare (îmbinarea elementelor specifice stilului baroc, observată îndeosebi la cele două faţade principale, înzestrate cu balcoane şi frontoane), prin pictura şi decoraţia murală a plafonului, realizate de Ludwig Branner (1884), dar şi prin trecutul ei istoric.
Structural, clădirea cuprinde 15 săli, dintre care opt se găsesc la parter, iar şapte la etaj. Parterul este dedicat în totalitate arheologiei: epoca preistorică (paleolitic – bronz, în primele trei săli), epoca geto-dacică (secolele IV î.Hr – I d.Hr, în sălile 4-7), perioada dacilor liberi (secolele II – III d.Hr, în sala 7), etapa specifică culturii Sântana de Mureş (sf. sec. III – mijl. sec. V d.Hr, în sala 8) şi perioada de formare a poporului român (secolele VI – IX d.Hr, tot în sala 8). O scară interioară permite accesul publicului de la parter spre etaj, acesta din urmă având o sală (9) rezervată Sitului arheologic de la Brad – un proiect expoziţional de excepţie.
Restul sălilor concentrează în vitrine diverse obiecte din istoria evului mediu, (sec. XIV – XVIII, în sălile 10-12) şi epoca modernă (sec. XIX – primul sfert al sec. XX, în sălile 13-15). Remarcabile sunt obiectele descoperite local, cu prilejul cercetării arheologice a Cetăţii Muşatine şi a Noii Cetăţi a Romanului (sec. XIV-XV), precum şi cele care provin din săpăturile sistematice ale cimitirului medieval de la Săbăoani-Neamţ (sec. XVI-XVII)”, se arată în prezentarea muzeului romașcan, de pe site-ul Complexului Muzeal Național Neamț.
Comentarii