Prima paginăCultural

Muzeu dedicat sculptorului Neculai Păduraru

Dimensiune text

Sculptorul Neculai Păduraru intenționează să deschidă un muzeu în satul Sagna. Lucrările artistului ar putea fi expuse într-o clădire pe care preotul Vasile Anghel o „vede” lângă biserică. Marele sculptor român a dorit să deschidă acest muzeu în clădirea Spitalului Vechi din Roman.

 

 

Sculptorul Neculai Păduraru, unul dintre cei mai mari artiști ai României, revine la izvoare. Nu pentru a se odihni în satul Sagna, acolo unde a văzut lumina zilei, ci pentru a-și împlini un vis peste care romașcanii cu putere de decizie au lăsat praful să se aștearnă. Cu tenacitatea artistului care nu are liniște până când nu își vede opera terminată, sculptorul, desenatorul și pictorul Neculai Păduraru se întoarce în Sagna cu un gând: să înființeze un muzeu. Preotul satului, părintele Vasile Anghel, îl așteaptă pe sculptorul Neculai Păduraru pentru a pune bazele, poate, celui mai important muzeu al României.

 

Creațiile sculptorul Păduraru, răspândite în toată lumea

 

sculptor mihai paduraru 02Recunoscut mai mult peste hotare decât la el acasă, sculptorul Neculai Păduraru a primit un mare dar de la Dumnezeu. „Aventura” artistică a început la 16 ani, când a ales să urmeze Liceul de Artă. Ca absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, a cunoscut imediat succesul în mari expoziții din afara țării. Este profesor universitar la catedra de sculpură și doctor în arte vizuale în cadrul Universității Naționale de Arte București.

Scuptorul Neculai Păduraru vorbește despre talentul său cu o modestie copleșitoare și o sensibilitate care își au rădăcinile în vatra satului Sagna: „Pentru mine nu au contat niciodată banii ca valoare, nici nu mi i-am dorit, nici nu i-am avut. Altele sunt adevăratele bucurii și valori. De aceea, am creat pentru oameni și îmi doresc să le dăruiesc oamenilor ceea ce am primit ca har și dar”.

muzeu mihai paduraru 03Lucrările sale se găsesc în colecții private și în muzee din România, Austria, Argentina, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Norvegia, Olanda, România, Spania, Suedia și Statele Unite.  Marele artist  dăruiește lumii valori inestimabile, dar nu i-a uitat nici pe cei de acasă. În septembrie 2006, Neculai Păduraru s-a întors la sfințirea bisericii din satul natal, la care și-a adus contribuția într-un cvasianonimat dictat de moștenirea primită de la părinți. „Icoanele împărătești care îi reprezintă pe Maica Domnului și pe Mântuitorul Iisus Hristos sunt lucrate de profesorul Păduraru. El specifică pe spatele celor două lucrări un lucru important: sunt realizate în post și rugăciune”, a spus părintele Vasile Anghel, parohul bisericii din Sagna.

muzeu mihai paduraru 04

Chiar dacă lucrările sale au recunoaștere pe multe meridiane ale lumii, dorința artistului a fost de a se constitui în Roman un muzeu căruia să-i doneze toate lucrările sale.
„Nu pot să mă plâng. Am primit recunoaștere la mari expoziții ale lumii. Am predat în străinătate, iar orgoliul meu, dacă l-aș avea, de artist, ar recunoaște și alte bucurii, dar asta ar însemna să uit că sunt dator acestor locuri și oamenilor de la care moștenesc ceea ce sunt”, spunea, în 2006, scuptorul Neculai Păduraru.

 

Muzeul Păduraru, lângă biserica din Sagna

 

muzeu mihai paduraru 06Intenția sa de a dona lucrări comunității locale, de a ne da șansa ca, printr-un centru cultural ctitorit într-o aripă a Spitalului „Precista Mare”, să ne recuperăm spiritual și să intrăm într-un circuit artistic de interes european, au fost sortite eșecului. Clădirea Spitalului Vechi a fost concesionată de firma Turoag de la Asociația „Precista Mare”, în scopul constituirii unui așezământ de protecție socială și spirituală, în armonie cu un centru cultural în care nota predominantă urma să o dea Muzeul „Neculai Păduraru”. Intrarea în administrarea Parohiei „Precista Mare” a clădirii care a adăpostit peste 200 de ani Spitalul din Roman a întrerupt brusc și brutal visul sculptorului Neculai Păduraru de a strânge laolaltă opera sa.

„De foarte mulți ani mă gîndesc la acest proiect, pe care nu-l pot realiza decât în anumite condiții, lucrările mele, de artă monumentală, cerând un anumit spațiu de expunere, o perspectivă a privitorului, dar și garanții și măsuri de securitate. Las iubitorii de artă și cunoscătorii să aprecieze valoarea lor, singurul meu argument fiind acela al succesului de care s-au bucurat la expoziții internaționale. E trist că îmi cunosc opera mai mult japonezii sau americanii decât concetățenii mei, dar asta poate fi și motivația ca acest muzeu să poată fi realizat la Roman. Ar fi o șansă ca orașul să poată fi revitalizat, să scape de aerul trist și cenușiu, să fie pe o hartă a spiritualității de care să se bucure turiști din țară și din străinătate, deopotrivă cu iubitorii de arte de aici”, argumenta artistul în anul 2007.

Lipsa de interes a autorităților romașcane nu i-a zădărnicit speranța, voința și încrederea sculptorului Neculai Păduraru.  Artistul se întoarce, cu generozitate, spre satul natal. „Ne dorim înființarea unui muzeu în care să fie expuse toate lucrările pe care le are în atelierul din București. Pentru acest demers vom avea nevoie și de sprijinul autorităților locale. Vreau să-l invit pe profesorul Păduraru la Sagna, pentru a schița detaliile clădirii în care va funcționa acest muzeu și care va fi amplasat lângă biserică”, a spus părintele Vasile Anghel.

COMENTARII

WORDPRESS: 0