Prima paginăNeamt

Muncesc în străinătate și iau pensie în România

Dimensiune text

Peste trei mii de nemțeni, cei mai mulți plecați la lucru în străinătate, contribuie la bugetul de pensii din România. În luna august, la Casa de Pensii Neamț au fost înregistrate doar 117 de contracte noi de asigurare. 72.000 de nemțeni lucrează în străinătate, mulți dintre ei neavînd contribuții plătite la bugetul de pensii din țara respectivă.

 

72.000 de nemțeni, din care 9.300 de romașcani, erau declarați ca fiind plecați la muncă în străinătate în anul 2011, în perioada organizării recensămîntului populației și locuințelor. Din zecile de mii de nemțeni care lucrează peste graniță, mulți muncesc fără a plăti taxe statului în care lucrează, încercînd, astfel, să cîștige sume cît mai mari, din care să-și poată întreține rudele rămase acasă. Puțini dintre cei care lucrează în străinătate se gîndesc, însă, și la momentul în care vor deveni pensionari. Pe lîngă faptul că nu cotizează cu nimic la bugetul de pensii în țara care i-a „adoptat” temporar, aceștia nu contribuie nici la bugetul de asigurări sociale din România. În consecință, la vîrsta a treia, ei vor trăi fie din mila rudelor, fie din cea a statului. În România, pensia minimă garantată, de care beneficiază cei care nu au contribuit suficient la bugetul asigurărilor sociale, este de doar 350 de lei.

Conform datelor Casei Județene de Pensii Neamț, doar 3.228 de nemțeni – cei mai mulți fiind persoane care muncesc peste graniță – au încheiat contracte de asigurare socială în baza cărora plătesc contribuții lunare care le vor garanta, la bătrînețe, dreptul la pensie. Numărul lor reprezintă mai puțin de cinci procente din totalul persoanelor care muncesc în  străinătate.
Conform prevederilor Legii 263/2010, se poate asigura în sistemul public de pensii, pe baza unui contract de asigurare socială, orice persoană care dorește să se asigure sau să își completeze venitul asigurat. Pot încheia contracte de asigurare socială atît persoanele care lucrează în străinătate, cît și avocații, personalul clerical și cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege și neintegrate în sistemul public. În luna august a acestui an, Casa de Pensii Neamț a încheiat 117 contracte noi de asigurare. Față de o medie de 69 de contracte de asigurare încheiate lunar, în perioada ianuarie – iulie, în luna august s-a constatat o creștere cu 72% a numărului de contracte de asigurare nou încheiate. La această dată sînt înregistrate 3.228 de contracte de asigurare socială în Neamț„, a precizat directorul executiv al Casei Județene de Pensii Neamț, Sandu Cezar Aanegroae.

Contractele de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul sau mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, și casa de pensii, producînd efecte de la data înregistrării acestuia și nu retroactiv, neplata contribuțiilor de asigurări sociale datorate în baza contractului de asigurare determinînd rezilierea din oficiu a acestuia.

Începînd cu data de 1 ianuarie 2012, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în declarația individuală de asigurare sau în contractul de asigurare socială este de 741 de lei (35% din cîștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale), iar nivelul maxim este de 10.585 de lei. Contribuția de asigurări sociale, reprezentînd 31,3% din venitul lunar asigurat, se datorează de la data încheierii contractului de asigurare socială și se achită lunar. Contribuția lunară aferentă nivelului minim al venitului lunar asigurat este de 232 de lei.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • mama omida 9 ani

    hai sa fim seriosi!cine se mai gandeste ca prinde pensia in Romania?cine imi garanteaza mie ca nu cotizez ca prostu si imi fac sperante ca peste dou’jde ani un fond privat de adm a pensiilor va mai exista..in Romania!!mai bine dau cu ghebu si imi pun eu deoparte ptr pensie,nu stau la pomana statului si a nimanui…contribui ca prostu zeci de ani si iesi la pensie la 70,pentru doua,trei pensii,ei merci!!!!doi cartofi ai gasi eu pe undeva sa nu crap de foame!!!