Prima paginăActualitate

Muncă în străinătate cu „viză” de la primărie

Dimensiune text

Părinții care pleacă în străinătate sînt obligați să anunțe autoritățile. Ei trebuie să desemneze persoana în grija căreia își vor lăsa copiii. Persoana în grija căreia va fi lăsat copilul trebuie să treacă de un test psihologic.

 

 

Senatul a adoptat o inițiativă legislativă care prevede ca părinții care au copii minori și care doresc să plece la muncă în străinătate să fie obligați să lase copiii în grija unui membru al familiei extinse și să anunțe autoritățile locale înainte de a pleca din țară. Potrivit proiectului, părintele care urmează să obțină un contract de muncă în străinătate ar urma să fie obligat să numească o persoană, din familia extinsă, în grija căreia va rămîne minorul. Persoana în grija căreia va fi încredințat copilul trebuie să fie cu cel puțin 18 ani mai în vîrstă decît copilul, să dispună de echivalentul salariului minim brut pe economie, să fie familiarizată cu creșterea unui copil și să nu aibă în îngrijire mai mult de trei copii minori.

Inițiatorii mai propun ca persoana în grija căreia va fi lăsat copilul să treacă de un test psihologic, realizat de un specialist din cadrul primăriei localității de reședință. În proiect se mai prevede că, în situația în care minorul nu este tratat corespunzător, acesta poate fi mutat într-un centru de plasament, la inițiativa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din unitatea administrativ teritorială în care se află copilul. Proiectul va trebui să treacă și de Camera Deputaților.

„În principiu, inițiativa este una bună, pentru că fenomenul copiilor lăsați singuri de către părinții care pleacă la muncă în străinătate a luat amploare în ultimii ani. Depinde, însă, ce se urmărește prin această lege și ce efecte va avea. Probabil, părinții vor fi mai responsabili, însă, fiind o inițiativă din partea statului, aș vrea să cred că nu e doar una formală. În opinia mea, ar fi avut mai mare succes dacă ar fi fost implicate organizații non-guvernamentale serioase. În anii trecuți, noi am avut proiecte și studii pe tema copiilor abandonați în țară de către părinții care pleacă la muncă în străinătate. Este foarte greu acum să faci o estimare a numărului de copii lăsați în grija rudelor, dar este de ordinul zecilor de mii”, a apreciat preotul Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas.

În ultimii mai, mai ales în satele catolice din zona Romanului, familiile au fost decimate de fenomenul emigrației, astfel că sute de copii au rămas în grija fraților mai mari sau a rudelor. În parohia „Isus Bunul Păstor”, din Roman, la începutul anului, din cei 1.656 de enoriași, 516 sînt plecați în străinătate, cei mai mulți fiind plecați în Italia. Tot în Roman, în parohia Sfînta Tereza a Pruncului Isus”, din cele 904 familii, 35 se află cu toți membrii în străinătate, iar din cei 2.515 credincioși, 336 se află la muncă în străinătate. În parohia „Fericitul Ieremia Valahul”, din Roman, din cei 1.617 credincioși, 261 se află la muncă în alte țări.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • mama omida 9 ani

    daca ii las in grija statului,cine tre’ sa treaca testul psihologic??