Prima paginăActualitate

Motocompresor indisponibilizat în Roman, în cadrul operațiunii „Trivium”

Motocompresor indisponibilizat în Roman, în cadrul operațiunii „Trivium”

Dimensiune text

Poliția Română, cu sprijinul EUROPOL și în cooperare cu autorități de aplicare a legii din 15 state europene și un stat non-european, a acționat în sistem integrat, pentru combaterea criminalității contra patrimoniului. În județul Neamț, în urma operațiunii „TRIVIUM”, a fost indisponibilizat un motocompresor susceptibil a fi sustras din Germania, informează IPJ Neamț.

Joia trecută, 15 aprilie, sub coordonarea de specialitate a Direcției de Investigații Criminale, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Neamț în colaborare cu cei ai Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Roman, au acționat în sistem integrat în cadrul operațiunii „Trivium”, care a vizat identificarea unor bunuri, care provin din comiterea de infracțiuni, precum și a persoanelor care le dețin.

„Astfel, la domiciliul unui bărbat de 36 de ani, din Roman, polițiștii au identificat un motocompresor. În urma verificărilor efectuate și a cooperării cu autoritățile judiciare din Germania, s-a stabilit că acesta ar fi fost sustras din Germania, fiind indisponibilizat de polițiști. Din cercetările preliminare a reieșit că, în cursul lunii aprilie 2021, bărbatul în cauză ar fi achiziţionat bunul din municipiul București. În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de tăinuire”, au precizat reprezentanții IPJ Neamț.

63 de persoane reținute la nivel național

La nivel național, în România, în urma operațiunii „Trivium”, au fost reținute 63 de persoane. În Europa, în cadrul Platformei EMPACT (Platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor infracționale), Operațiunea „Trivium” a mai fost organizată în Țările de Jos, Cipru, Germania, Danemarca, Spania, Franța, Italia, Lituania, Polonia, Austria, Belgia, Grecia, Malta, Suedia, Albania și Portugalia.

Acțiunea s-a desfășurat în perioada 13-16 aprilie, pe teritoriul statelor implicate, în sistem integrat, sub forma unor zile comune de acțiune – Joint Action Days (JAD) și a avut ca scop combaterea grupurilor organizate de criminalitate itinerantă, specializate în comiterea de infracțiuni contra patrimoniului, în special a furturilor din locuințe, tâlhăriilor comise la magazine de bijuterii, furturilor din societăți comerciale, prin utilizarea de moduri deosebite de operare și a furturilor de biciclete de lux.

Pe teritoriul statelor implicate, au fost verificate 70.000 de persoane, 67.000 de vehicule, 228 de persoane fiind reținute și 88 de vehicule fiind imobilizate, alături de alte bunuri provenite din furturi, substanțe ilegale și sume mari de bani.

În România, în perioada 14-15 aprilie, la nivel național, Direcția de Investigații Criminale a coordonat activități punctuale, care au vizat și identificarea unor bunuri, care provin din comiterea de infracțiuni, a persoanelor care le dețin, precum și a persoanelor urmărite sau dispărute.

În urma activităților din România, au fost depistate și reținute 63 de persoane urmărite pentru fapte comise atât în România, cât și pe teritoriul unor state membre U.E., au fost ridicate cantități de aur, ceasuri de lux, laptopuri, telefoane mobile, atât de la persoane fizice, cât și din societăți de profil, fiind indisponibilizate și 22 de autovehicule.

De asemenea, au fost verificate 10.089 de persoane și controlate 101 societăți comerciale, fiind constatate 50 de infracțiuni. Polițiștii au aplicat 3.496 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 945.126 de lei. Au mai fost identificate și verificate 104 de biciclete, despre proveniența cărora existau suspiciuni.

La nivel național, activitățile au fost desfășurate de 3.750  de polițiști de investigații criminale, investigare a criminalității economice, ordine publică și rutieră. Coordonarea cu celelalte țări participante s-a realizat prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din IGPR.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0