HomeActualitateRural

Monument al eroilor, inaugurat la Nisiporeşti

Vechiul monument a fost dărâmat, în locul acestuia fiind ridicat unul nou, cu fonduri de la bugetul local. La eveniment au participat autorităţi judeţene, oameni politici şi localnici.

Vechiul monument al eroilor din localitatea Nisiporeşti, comuna Boteşti, nu mai există. În locul lui, autorităţile locale au construit un nou monument, cu care se mândresc toţi localnicii. Lucrarea a fost finalizată, panglica inaugurală fiind tăiată sâmbătă, 24 august. La eveniment au participat reprezentanţi ai Consiliului Local Boteşti, prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Emilia Arcan, senatorul Leonard Cadăr, fiu al comunei Boteşti, deputatul PNL Dorin Ursărescu, senatorul PSD Ioan Chelaru, parohul bisericii din localitate, Flavian Enăşcuţ, Cleopatra Brânduşa Bursuc, directorul Liceului Tehnologic Nisiporeşti, cadre didactice, elevi, veterani de război şi localnici.

Conform tradiţiei, invitaţii au fost întâmpinaţi de copii îmbrăcaţi în frumoase costume populare, cu pâine şi sare, cele două elemente cu caracter sacru care au arătat ospitalitatea şi respectul localnicilor pentru cei care le vizitează comuna.

Senatorul Leonard Cadăr, prefectul George Lazăr, vicepreşedintele CJ Neamţ Emilia Arcan, primarul comunei Boteşti, Georgeta Blaj, şi deputatul Dorin Ursărescu

Senatorul Leonard Cadăr, prefectul George Lazăr, vicepreşedintele CJ Neamţ Emilia Arcan, primarul comunei Boteşti, Georgeta Blaj, şi deputatul Dorin Ursărescu

Dezvelirea monumentului a coincis cu o procesiune religioasă la mormântul Veronicăi Antal, din cimitirul satului – fiică a satului ucisă în urmă cu 55 de ani, pe care localnicii o văd printre sfinţii catolici. Preoţii romano-catolici au oficiat o scurtă slujbă de pomenire pentru cei căzuţi pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale. „Sunt onorată să mă aflu la acest eveniment important pentru comunitate. Vin cu mare drag în comuna Boteşti şi faptul că am fost părtaşi la inaugurarea acestui monument arată că suntem alături de localnici nu doar atunci când venim să le cerem votul. Este de admirat că Georgeta Blaj, primarul comunei Boteşti, s-a descurcat pe plan local pentru ridicarea acestui obiectiv. Acest lucru ne arată că este o femeie puternică, iniţiind multe proiecte pe plan local, deşi se află la primul ei mandat”, a precizat Emilia Arcan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Primarul comunei Boteşti a dezvăluit tuturor celor prezenţi cum s-a născut ideea construcţiei acestui monument. „Iniţial, am propus repararea vechiului monument, aflat într-o stare avansată de degradare. La insistenţa părintelui paroh, am renunţat la idee şi ne-am centrat atenţia pe o construcţie nouă. Fostul monument a fost dărâmat şi am pornit în căutarea unui proiect deosebit, care să fie mândria comunei”, a declarat primarul comunei Boteşti. Valoarea construcţiei acestui monument se ridică la 50.000 de lei. „Nu am reuşit să achităm integral factura acestui obiectiv, dar constructorul a înţeles situaţia şi ne va aştepta”, a explicat primarul Georgeta Blaj. Monumentul a fost realizat de Ioan Ghiujan, administratorul SC Ghiujan Construct SRL din localitatea Nisiporeşti.

monumentul eroilor NisiporestiDupă dezvelirea şi sfinţirea noului monument, au fost depuse coroane de flori din partea senatorului Leonard Cadăr, a Consiliului Local Boteşti şi a Liceului Tehnologic din Nisiporeşti, precum şi din partea PNL. Evenimentul a cuprins şi un program artistic, realizat în cele mai mici detalii de elevii Liceului Tehnologic din Nisiporeşti, moment coordonat de directorul unităţii de învăţământ.

Trei veterani de război au primit diplomă de excelenţă din partea Consiliului Local: Dumitru Cojocaru, Vasile Oprea şi Andrei Pal. „Am făcut parte din Divizia I Vânători de Munte. Puţini au fost cei care s-au întors acasă din război. Unii s-au întors fără mâini, fără picioare. Un tribut greu, plătit pentru eliberarea Ardealului”, a spus Vasile Oprea, unul dintre veteranii de război prezenţi la eveniment.

Fiu al comunei, senatorul Cadăr consideră că realizarea acestui obiectiv era necesară. „Mă bucur că acest proiect a fost finalizat. Întotdeauna trebuie să ridicăm o rugăciune pentru cei care şi-au pierdut viaţa pe câmpurile de luptă, dar şi pentru cei care au supravieţuit războiului şi care mai pot să ne povestească despre faptele de vitejie ale poporului nostru. Bunicii mei mi-au povestit, ţinându-mă pe genunchi, tot ce au trăit în timpul războiului. De aceea, cred că, indiferent de condiţiile din societate, astfel de proiecte nu trebuie lăsate pe ultimul loc. Aici este istoria poporului român, iar ceea ce mai putem face noi pentru cei căzuţi la datorie este să-i elogiem, să amintim tuturor faptele şi sacrificiul lor şi să-i pomenim”, a spus, emoţionat, senatorul Leonard Cadăr.

Acesta spune că şi acţiunile locuitorilor comunei trebuie să fie la înălţimea faptelor înaintaşilor. „Fondurile europene pot fi motorul economiei României, dar statul român nu-i trage la răpundere pe cei care tergiversează termenii de executare a lucrărilor. Mă refer la durata mare a contestaţiilor la licitaţiile lucrărilor. Proiectul trebuie să se execute în câteva luni, iar licitaţiile depăşesc, în multe cazuri, doi ani. Am o relaţie foarte bună cu doamna primar Blaj. Am discutat toate problemele care există în comună şi am stabilit priorităţile fiecărei localităţi. Între acestea se numără extinderea reţelei de apă şi de canalizare şi asfaltarea unor tronsoane de drumuri. Sunt proiecte prioritare, necesare pentru dezvoltarea comunei”, a spus senatorul Leonard Cadăr.

Comentarii

WORDPRESS: 0