Prima paginăActualitateRoman

Moldova trece prin microhidrocentrală

Dimensiune text

Revenirea la vechiul curs reprezintă finalul unei alte etape în realizarea obiectivului. Cele două turbine ale microhidrocentralei vor fi aduse în ţară şi montate în 2014. Investiţia de la Roman este prima din ţară care foloseşte echipamente cu senzori şi stavilă gonflabilă.

Construcţia microhidrocentralei de pe râul Moldova se apropie de final. Vineri, 22 noiembrie, constructorul şi reprezentanţii autorităţilor locale au marcat încheierea cu succes a unei alte etape din cadrul proiectului: readucerea râului pe vechiul curs. Astfel, apa care, până acum, trecea pe lângă microhidrocentrală trece prin construcţia realizată în albia râului. „Asistăm la finalitatea unei etape şi aducerea Moldovei pe făgaşul normal, pe cursul vechi. S-a închis braţul artificial care s-a creat pentru desfăşurarea lucrărilor. Se vede că debitul a început să crească şi e foarte vizibil şi din cauza impurităţilor şi a PET-urilor care reflectă, din păcate, un comportament necivilizat. Va mai fi un moment emoţionant atunci când vor fi montate turbinele, după ce vor veni din Franţa. Mi s-a explicat că hidrocentrala va avea senzori de nivel şi, în funcţie de nivelul apei, turbinele vor porni sau se vor închide automat, astfel încât să fie un bun raport între nivelul apei în lac, debitul râului şi producţia de energie electrică”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.mhc 02

Constructorul trebuie să-şi îndrepte atenţia, în perioada imediat  următoare, către clădirea tehnică, care a fost ridicată, dar care nu are acoperiş şi tâmplărie. Tot până la finele anului trebuie terminate lucrările pe malul dinspre municipiul Roman, astfel încât să se unească digul nou realizat cu cel al Apelor Române.

„Am avut condiţiile necesare pentru a se face devierea râului Moldova, urmează să facem lucrările pe malul celălalt şi amenajarea coronamentului. A fost o vizită în Franţa în urmă cu două săptămâni, furnizorul va încheia realizarea microhidroagregatelor în luna decembrie, dar vor fi aduse în ţară anul viitor, fiindcă există anumite condiţii de depozitare. Montarea turbinelor este estimată a se realiza în luna martie 2014. Este prima investiţie din ţară cu asemenea echipamente, iar toată lucrarea implică un volum de 6.300 de metri cubi de beton şi 280 de tone de oţel-beton”, a declarat Bogdan Spătariu, director tehnic al firmei Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi.

Șeful administraţiei locale a lăudat constructorii, spunând despre aceştia că au lucrat foarte bine, au respectat graficul şi au înţeles situaţia şi atunci când banii nu au venit la timp, s-au implicat şi au dat dovadă de solidaritate cu comunitatea locală în legătură cu acest proiect. Laurenţiu Dan Leoreanu şi-a exprimat dorinţa ca ritmul de lucru să fie păstrat până la finalul investiţiei.

mhc 03„Referitor la această zonă, sunt mai multe surprize pregătite pentru anul 2014. Tot atunci va începe amenajarea punţii pietonale, care va fi un obiectiv frumos. Cred că va crea un pol important de atracţie turistico-economică în zona Romanului. Camera de supraveghere va fi scoasă pentru ca oamenii să vină şi să vadă cu ochii lor, dar cetăţenii au fost extrem de interesaţi de acest obiectiv, iar drept dovadă sunt miile de accesări ale link-ului de pe internet care permite vizionarea în timp real a zonei de construire a microhidrocentralei”, a precizat primarul Leoreanu, care a confirmat, totodată, că poartă negocieri strânse pentru ca energia electrică ce va fi produsă de microhidrocentrală să fie preluată în sistemul naţional de distribuţie a energiei.

Construcţia microhidrocentralei a început pe data de 28 mai 2012. Constructorul, SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi, va trebui să termine obiectivul în luna mai 2014. Valoarea contractului este de 22.210.674,52 lei, iar cei mai mulţi bani provin din fonduri europene.

Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Pas cu pas, se realizează un vis…Sincere felicitări!