Prima paginăSocialEducatie

Model secret pentru uniformele de la Roman Vodă

Dimensiune text

Modelul uniformei şi firma producătoare s-au stabilit după un adevărat meci verbal între părinţii participanţi la Adunarea Generală a Asociaţiei Părinţilor de la „Roman-Vodă”. Firma a înregistrat modelul la OSIM şi nu permite promovarea în presă până ce nu se încheie contractul.

Alegerea modelului şi stabilirea firmei care va produce uniformele ce vor fi purtate de elevii de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” au provocat discuţii care au durat mai bine de două ore. Consiliul reprezentativ al Asociaţiei Părinţilor a convocat pentru marţi, 19 noiembrie, o adunare generală în cadrul căreia urma să fie stabilit modelul uniformei, precum şi detaliile legate de comandarea şi executarea acestora. Asta după ce, din discuţiile anterioare realizate cu părinţi de la fiecare clasă, 78% dintre părinţi au fost de acord cu introducerea ţinutei reprezentative.

Ordinea de zi nu a mai fost, însă, respectată, discuţiile transformându-se într-un război „pe replici”, declanşat de intervenţiile a doi dintre părinţii prezenţi la întâlnire, medicul Filip Panait – care a dat deja în judecată conducerea şcolii pentru că vrea să introducă uniforma obligatorie – şi Daniel Cîniparu. Replicile au zburat în toate părţile, discuţiile fiind cu greu readuse la subiect de preşedinta Consiliului director al Asociaţiei Părinţilor şi de ceilalţi membri ai consiliului participanţi la şedinţă.

„Poate cineva să-mi spună cum pot eu să fiu obligat să cumpăr o uniformă?” „Astea sunt uniforme sau sunt costume de circ? Băiatul meu face naveta, merge 40 de minute cu autobuzul, cum să vină în uniformă?” „Problema nu e că uniforma e verde, mov, sau roşie, cu nasturi sau fără. Problema e că minoritatea, în acest caz dumneavoastră, trebuie să acceptaţi hotărârea majorităţii şi să vă supuneţi”. „Asta cu majoritatea e o glumă, nu?” „Nimeni nu e obligat să rămână la această şcoală. Dacă nu-ţi convine regulamentul, mută copilul la o şcoală care nu are uniformă”. „Nu vă daţi seama că vă obligă să purtaţi uniformă ca să vă manipuleze mai uşor?” „Nu înţeleg care e legătura dintre uniformă şi manipulare? Adică eu n-am cap să gândesc? Domnule, îmi jigneşti intelectul!” „Eu vreau să ştiu cât costă în total această comandă”. „N-am venit aici să fiu spectator. Dacă sunteţi actor şi vă place să vă auziţi vorbind, căutaţi o scenă. Aici stau pe timpul meu” „E în joc viitorul copiilor noştri. Chiar nu înţelegeţi că vor să îi transforme în masă de manevră?” „S-a stabilit o dată că se va purta uniformă şi aşa va rămâne. Suntem aici să stabilim modelul şi să alegem varianta cea mai convenabilă” „Doamnă, eu m-am prezentat, pe dumneavoastră nu vă cunosc”. „Dacă veneaţi şi la şedinţele de până acum, ştiaţi cine sunt”. „Nu sunt de acord cu propunerile pe care le face conducerea acestei şcoli, care acceptă petreceri sataniste de Halloween. Vor să facă uniforme de vrăjitoare şi de draci!”. „Eu zic să lăsăm propunerile sataniste pentru altă şedinţă şi să vedem ce alegem dintre modelele propuse”. „Pierd autobuzul. Am venit aici să discut despre uniforme, nu să ascult prostii”. „Deci, ce votăm? Firma sau modelul?” „Nu-i mai explicaţi doamnei, că durează prea mult. Pierde autobuzul”. „Cumpăraţi, cumpăraţi tot, ca să am eu ce da în judecată”, sunt doar câteva dintre replicile cu care s-au duelat  participanţii la întâlnire. S-a ajuns, totuşi, la o concluzie. Părinţii au ales modelul realizat de o firmă din Iaşi, format din sacou, vestă şi cravată, urmând să se încerce negocierea unui preţ rezonabil, mai mic decât cel înaintat iniţial de firmă, de 260 de lei. Propunerile au fost votate.Deoarece firma a înregistrat modelul de unifomă la OSIM, nici un părinte – şi cu atât mai puţin directorul instituţiei şcolare de prim rang a Romanului – nu a oferit nici o fotografie sau schiţă a uniformei elevilor CNRV- care a ajuns subiect naţional din cauza gestionării defectuoase a informaţiilor şi relaţiilor. Adică, până la semnarea contractului cu reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor, modelul de uniformă este secret.

Cei doi apărători ai „dreptului la liberă exprimare” a elevilor prin ţinută nu s-au abţinut la vot şi nici nu au votat împotrivă, fapt consemnat în procesul verbal al şedinţei.

COMENTARII

WORDPRESS: 29
 • un citizen 7 ani

  Domnul doctor (are doctoratul?) poarta sacou, care e tot o uniforma. Consulta, cumva, in chiloti, sau are un halat alb?

  • ????? 7 ani

   Deşteptăciunea are limite, prostia n-are margini,asa ca, daca taceai ,filozof ramaneai.

 • gabriela 7 ani

  Ar trebui ca Liceul Roman Voda sa-si inregistreze la OSIM o uniforma, avand in vedere vechimea si prestigiul acestuia, pentru ca uniforma elevilor sa-i apartina liceului, nu unei firme producatoare. Aceasta uniforma probabil ca a fost executata cu indicatii date de cei din liceu si probabil ca va avea insemnele liceului , denumirea acestuia ,de aceea cu atat mai mult trebuie sa apartina liceului. Odata ce modelul apartine firmei producatoare isi va putea impune ce pret doreste, nu va fi concurenta. Astfel ajung elevii de la Roman-Voda sa poarte uniforme „de firma”. Dealtfel, liceul are prioritate privind protejarea la OSIM a unei uniforme care are denumirea si insemnele proprii. Inregistrarea se poate face foarte simplu, online, pe situl OSIM, la un pret mai mult decat accesibil.
  Stimate doamne si stimati domni, dati un exemplu pozitiv viitorilor absolventi eminenti roman-vodisti invatandu-i sa-si protejeze ideile !!!!!!!

  • RITA 7 ani

   Ce desteapta te mai dai,si in realitate esti un nimeni.

  • Aceasta este si intentia Comitetului de parinti dar mai intai trebuie negociat si semnat contractul cu firma producatoare. Dorim exclusivitate pentru acest model cu tot ceea ce implica aceasta.

  • Yina 7 ani

   crezi ca daca inregistram la OSIM o uniforma, nu facem mare branza doar.uniformele nu sunt ca si cartile.nu se stie cat va sta un anumit elev la Roman-Voda.se poate muta oricand.cartile se returneaza in fiecare an scolar terminat, sa se faca la fel si cu uniformele?????? mare prostie.

 • marius 7 ani

  Aceasta situatie nu este un „moft, nu presupune o educatie mai buna sau rezultate excelente pentru elevi, ci constituie efectiv o afacere. daca tot vreti uniforme,” doamna derectoare „,gasiti sponsori si le dati gratuit. Apropo de ce toti directorii au fost schimbati si „matale” nu ai fost?

  • Marin 7 ani

   Sponsorizari se fac pentru un merit anume,nicidecum sa imbraci un liceu intreg care unii elevi nici macar nu merita ,sau sponsorizare pentru un bolnav ca tine

  • Argument 7 ani

   Vrei sa iti demonstrez ca tot ceea ce ai scris tu este egal cu zero?

   1. „Aceasta situatie nu este un “moft (…) ” —– intr-adevar, imi place ca esti de acord cu mine. Uniformele NU reprezinta un moft, ci tin de disciplina, de statului unei institutii de invatamant. Elevii unor institutii de invatamant care se remarca prin ceva, se mandresc cu uniforma atunci cand merg la o gala, la o festivitate de premiere si accepta un premiu. In acel moment, ei reprezinta INSTITUTIA care i-a format.

   2. „…nu presupune o educatie mai buna sau rezultate excelente pentru elevi (…)” ——– Bineinteles ca nu te poti astepta ca toti cei 1080 elevi de liceu sa fie olimpici. Insa as vrea sa te documentezi si sa spui care a fost procentul celor care au promovat examenul de bacalaureat. Oricum CNRV reflecta o educatie MAI BUNA decat in alte locuri.

   3. „daca tot vreti uniforme,” doamna derectoare “ (…) ” —– nu directoarea liceului vrea uniforme, ci parintii care sunt intr-un procentaj de peste 70%. Eu sunt elev la acest liceu si tot vreau uniforma.

   4. „gasiti sponsori si le dati gratuit. (…) ” ——- ai fost vreodata in viata ta sa obtii o sponsorizare pentru vreo actiune sau pentru vreun proiect? Se vede ca nu. Cand mergi la un sponsor trebuie sa prezinti un plan de actiune, sa ii explici care este motivul si cu ce iese el castigat din asta. Aici pentru ce e nevoie de sponsori? E pur si simplu o conventie vestimentara si nimic mai mult pe care un elev ar trebui sa o respecte.

   5. „Apropo de ce toti directorii au fost schimbati si “matale” nu ai fost? (…)
   —- aici nu ma bag, te legi chestii din politica. Oricum suni a hater, pentru ca amesteci uniformele cu directorii si cu nu mai stiu ce.

   • das 7 ani

    Disciplina, statutul unei institutii…daca se exprima prin uniforma…ma repet poate fi vorba de scoli militare, vocationale etc…Dar conform societatii in care traim, trebe sa ne remarcam prin toale…prin forma … (chiar daca uniforma…). Continutul nu conteaza…
    2. Situatia e comentabila…intram intr-un cerc vicios…cum se aleg „elitele” la CNRV? cum se repartizeaza fondurile si repartitiile de la inspectorat? (apolitic, bineanteles…) si doc tot se aduce vorba, chiar sa vedem, care e procentul de promovabilitate la bac?!??! daca comentam si intram in nalize s-ar putea sa avem surpize…surprize….
    3. propunerea a venit de la conducerea scolii, nu de la parinti! punct!
    4.Cati bani dau parintii la CNRV? Ce s-a facut, dotat in acest liceu cu bani de la parinti?! (unii dintre ei, intamplator sau nu, destul de „potenti” financiar…)
    5.corect
    PS. Romanul s-a nascut poet…si iubitor de fotbal…si politician…etc. etc..
    ps.2 postacii constanti, ave Cezar!

    • Pentru das 7 ani

     Apreciez incercarea de a-mi raspunde la comentariu.
     In primul rand, o intrebare: ati absolvit tot CNRV? Fiindca ma indoiesc, avand in vedere greselile gramaticale „trebe”, „bineanteles”.

     Eu am scris mai sus de olimpiade, festivitati de premiere, la care elevii reprezinta liceul si in acelasi timp se mandresc ca apartin liceului. Bineinteles, ati ales sa selectati ce va convine si sa va reduceti la ideea de scoli militare si vocationale. „Continutul nu conteaza”, ati spus, ironic. Haha, daca nici acei elevi care merg la nationale si sunt din Roman nu mai au continut, atunci nu mai stiu cine are.

     2. Care surprize, surprize la BAC? Aici nu suntem la o emisiune TV, iar pe site-ul ministerului se poate vedea lista de elevi a CNRV-ului cu tot cu rezultatele de la BAC si alte statistici. Promovabilitatea e peste 90%.
     „Elitele” la CNRV mereu s-au ales pe merite (concursuri, olimpiade). Asta nu e de ajuns? Nu stiu ce treaba au repartitiile inspectoratului mentionate mai sus, eu ma refeream doar la elevi.

     3. Parintii au votat si sunt peste 70%. Punct si eu.

     4. Sponsori = parinti?
     Eu raspunsesem primului comentariu in care se sugera ca ar trebui mers pe la sponsori si facuta cheta pentru platirea uniformelor pt toti elevii liceului. Care e o chestie absurda.

     „Cati bani dau parintii la CNRV? Ce s-a facut, dotat in acest liceu cu bani de la parinti?! (unii dintre ei, intamplator sau nu, destul de “potenti” financiar…)” —————-> sa inteleg ca parintii daca sunt bogati, ar fi obligati sa investeasca in liceu? DE CE? Nu pot decat sa ma mir de unele teorii….

     • das 7 ani

      sunt greseli de tastare, rezultate din diferenta de viteza intre viteza de apasare a ecranului si viteza procesorului telefonului…se intampla uneori, si la case mai mari. cei care mai stau pe net sau redacteaza lucrari pe calculator stiu la ce ma refer. Dar nu simt nevoia de da justificari ci doar de a atrage atentia asupra afirmatiei mele de mai sus: pentru unii conteaza forma…nu fondul.
      Nu ati inteles (sau asa ati vrut sa para…) afirmatiile mele.
      Democratie inseamna si libertate de exprimare. Progresul se produce cand apare critica. Prin urmare nu aveti de ce sa fiti asa ofuscat(a) cand cineva este de alta parere.
      Pun aici punct schimbului de replici, am lucruri mai importante de facut.

 • cristina 7 ani

  Pentru elevii roman-vondisti… „Sa purtati cu mandrie si cu cinste uniforma Colegiului „ROMAN-VODA”!! Asa sa ne ajute Dumnezeu!” Felicitari!!

  • ALIN 7 ani

   CE CINSTE ASA MARE A FACUT ACEST LICEU DE IL RIDICI ASA IN SLAVI? ESTE UN LICEU CA MAI TOATE LICEELE DIN ROMAN.

   • Si tu vii de unde? 7 ani

    Normal, daca esti un elev mediocru, te doare in pana de rezultatele liceului.

   • romascan 7 ani

    alin,,,,orice s-ar spune,colegiul national roman -voda ,a fost,este si va fi cel mai bun liceu romascan,,,,cei mai buni elevi din roman si nu numai au urmat acest liceu care a pregatit ptr.viata ,multi specialisti de astazi,in diferite domenii,medici de prestigiu,profesori,avocati,ingineri,arhitecti,artisti plastici,actori etc.,,,ceia ce afirmi tu ,se traduce prin invidie,fie esti elev la un alt liceu sau ai urmat un alt liceu,de aceea te roade invidia.

   • Yina 7 ani

    stii ceva alin? „Roman-Voda” nu se poate compara cu un liceu pentru sport sau unul tehnologic. (nu dau nume)

 • cristina 7 ani

  COLEGIUL NATIONAL ROMAN-VODA…

 • das 7 ani

  Uniforma e una (purtata de armata, politie etc) si tinuta obligatorie e altceva… In 89 am iesit in strada si pentru a scapa de inregimentare, de uniformizare. Am luptat si pentru libertatea de exprimare ca individualitati…pentru a nu mai fi mase de manevra. Dar se pare ca degeaba. Multi din profesorii de la CNRV erau copilasi sau f. tineri atunci. Au profitat de revolutie. Dar acum sunt democrati….Oricum, replica „daca nu iti convine muta copilul la alta scoala” e memorabila….si tipica pentru modul de comunicare si rezolvare a problemelor la minunatul, inegalabilul, stralucitorul, elitistul etc CNRV.

  • keo 7 ani

   Foarte bine spus,daca vor uniforma sa mearga la scoala in Corea De Nord.Aici deocamdata traim intr-o tara libera care a murit sute de Romani pentru democratie.

   • CRISAN 7 ani

    N-ar fi mai bine sa ii duceti acasa la doctor, poate ii educa el mai bine,si fara uniforma,si cu ….tot tacamul

 • Elena 7 ani

  Faceti reclama la Athos Collection. Se vede din poza.

 • sam 7 ani

  uniforma scolara ,un semn de normalitate in educatie. bravo !!!

 • corina 7 ani

  In UNIUNEA EUROPEANA ,absolventii de liceu nu poarte uniforme,sa inteleg ca le noi se instaureaza DICTATURA.

 • Mihailovici Tatiana 7 ani

  Credeam ca doamna Zanocea a fost prezenta la sedinta in calitate de parinte, nu pentru a perpetua circul patologic al domnului Panait… Pacat,doamna! Aveti si dumneavoastra copil in acest liceu si totusi alegeti senzationalul… :O

  • User 7 ani

   Si ii platiti dumneavoastra facturile si cheltuielile la intretinere? Nu trebuie sa mai si munceasca? Ce este asa senzational in aceasta stire nu stiu. Va recomand Libertatea pentru senzational.

 • Mihai 7 ani

  De ce trebuie sa hatarasca parintii daca se poarta sau nu uniforma??? Poate ar trebui sa fie intrebati elevii, fiindca elevii vor trebui sa le poarte, nu ???

 • Doctorul Panait 7 ani

  Mihailovici Tatiana,
  Eu cred ca este comod sa faci parte din turma, probabilitatea sa primesti un bat pe spate este redusa, dar tot in turma ramai.
  Vad ca te pricepi la diagnostice, probabil ai vazut multe desene animate.
  Constat ca lumea se schimba si nu mai accepta sa fie manipulata. Vad comentarii mult mai diverse si interesante. Este un semn bun, un semn de maturitate sociala.
  Dr. Filip Panait