Prima paginăRural

Model de salvare a agriculturii propus la Bălușești

Dimensiune text

Ca om de afaceri, Maria Zalatu administrează o fermă agricolă din satul Bălușești care include creșterea animalelor și cultivarea pămîntului. La numai 45 de ani, Maria îi lansează și pe cei doi băieți ai ei în afaceri agricole.

Sector vital, deși vulnerabil, agricultura a devenit de ani buni pentru Maria Zalatu (45 de ani) din satul Bălușești, comuna Icușești un mod de viață. Cu 25 de ani în urmă, Maria își unea destinul cu Laurențiu Zalatu. Amîndoi locuiau și munceau în orașul Bacău, dar s-au gîndit într-o zi că le-ar merge mai bine dacă s-ar întoarce în satul natal. Nu au stat prea mult pe gînduri și, odată ajunși acasă, s-au pus pe treabă. Pentru început, au decis să facă bani din comerț. Ca orice familie de la țară, Maria și Laurențiu Zalatu dețineau și cîteva animale. Gîndul înființării unei ferme după toate regulile a apărut cînd Maria și Laurențiu Zalatu au văzut că banii obținuți din comerț nu sînt mulți, iar familia crescuse cu încă doi membri. De la cîteva animale, familia Zalatu a ajuns să aibă cea mai mare fermă de vaci de lapte din comuna Icușești.

 

Singura fermă de animale din comuna Icușești

 

Succesul constă în unitatea familiei, crede Maria Zalatu. „Nu am fi putut reuși dacă nu am fi urmărit amîndoi același scop. Am devenit mai puternici cînd ni s-au alăturat și copiii noștri”, a spus Maria Zalatu.

SC Mery Ferma Mare SRL este condusă cu mînă de fier de Maria Zalatu. „Am schimbat cîțiva oameni pînă am găsit pe cei mai potriviți care să lucreze la fermă. Acum, dacă noi sîntem prinși cu alte treburi și nu sîntem în fermă, este ca și cum am fi acolo”, spune întreprinzătoarea. Ferma are dotări performante, iar curățenia este literă de lege. Pe lîngă creșterea animalelor, familia Zalatu vinde și produse agricole: grîu, porumb. Au în arendă 330 de hectare de teren agricol, iar anul viitor vor contracta alte 200 de hectare. Practică o agricultură modernă și acest lucru se vede în cîmp. Utilajele cumpărate în leasing își fac treaba și i-a ajutat totodată să devină independenți.

Cum în agricultură totul se valorifică, familia Zalatu s-a gîndit unde și ce trebuie să transforme repede în bani. „Avem contract cu firma Dorna către care livrăm lapte. Zilnic vindem lapte proaspăt la un dozator din Piața Mare. Laptele nostru este apreciat pentru calitate și asta se poate observa din cererea mare de lapte proaspăt din partea romașcanilor”, spune Maria Zalatu.

 

Strategii de afaceri

 

În satul Bălușești, sat de oameni gospodari, cu case frumoase ridicate cu bani din afară, un singur om s-a încumetat să deschidă o hală de producție destinată industriei textile. Satul Bălușești este în plină dezvoltare, cu multe familii tinere, iar asfaltarea drumului care străbate satul îi aduce un plus de atractivitate. Profitînd de acest mic, dar util avantaj, primarul comunei Icușești, Leonard Oprea își dorește ca atelierul de confecții din Bălușești, care funcționează de cîțiva ani, să nu fie singura afacere deschisă în zonă. Gura satului vorbește că în zonă ar mai apărea o hală de producție, lucru speculat pozitiv de Maria Zalatu. „Dincolo de faptul că s-ar mai crea niște locuri de muncă, orice om care trece prin fața magazinului nostru va intra să cumpere cel puțin o pîine”, spune întreprinzătoarea.

 

Zeci de prieteni la nunta de argint

 

Maria Zalatu nu s-a rușinat niciodată cînd a fost vorba de muncă. Se ocupă de bunul mers al fermei și asta îi mănîncă tot timpul. Dacă este nevoie, vinde în magazinul din sat sau la dozatorul din oraș. Este optimistă și pare că, în fiecare an, cîștigă pariul cu agricultura. Privind-o, nu poți crede că preocupările zilnice cuprind o arie atît de mare de activități. Cochetă, îmbrăcată în ton cu moda vremii, Maria Zalatu este exemplul perfect de femeie pentru care, oricît de ocupată ai fi , trebuie să-ți acorzi timpul necesar pentru a arăta bine.

De curînd, Maria și Laurențiu Zalatu au aniversat 25 de ani de la căsătorie. Aproape le-au fost cei doi băieți, unul absolvent de facultate, Finanțe-Bănci, celălalt încă student, la Agronomie. Zeci de prieteni vechi sau noi au participat la sărbătoare, cuceriți de sufletul deschis și generozitatea familiei Zalatu. După 25 de ani de căsătorie, Mariei și Laurențiu Zalatu au bucuria că afacerea va fi lăsată pe mîini bune.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0