HomeRoman

Mitropolitul Visarion Puiu, evocat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Cu binecuvîntarea PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost pomenit, la sfîrșitul săptămînii trecute, în cadrul Sfintei Liturghii, mitropolitul Visarion Puiu (foto), fost elev al Seminarului Teologic Ortodox „Sfîntul Gheorghe” din Roman, la împlinirea a 48 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

 

După Sfînta Liturghie și slujba Parastasului, a fost evocată personalitatea ierarhului la Biserica Sfîntul Vasile cel Mare din Roman.
În cadrul evocării s-a amintit pe scurt viața și slujirea unui ierarh de excepție. Pomenirea mitropolitului Visarion Puiu este un act de prețuire, de cinstire, pe care posteritatea o aduce înaltului ierarh pentru toate neodihnele sale, dar și o încercare a membrilor asociației noastre de a-l face cunoscut contemporanilor noștri ca un adevărat model. A fost admirat și controversat, prețuit de unii și prigonit de alții, autoexilat în 1944. După 20 de ani s-a sfîrșit, cu tristețe în suflet, departe de granițele țării, într-un sat din apropierea Parisului. Dumnezeu a rînduit ca, în anul 1992, un grup de studenți teologi, împreună cu preotul român de la Paris, părintele Costandache, să exhumeze rămășițele sale pămîntești și să le aducă în cripta clericilor ortodocși români de la Paris. Visarion Puiu a fost, așa cum aprecia și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o personalitate dinamică și complexă care trebuie înțeleasă în contextul timpului și spațiului în care a trăit și activat. Dragostea sa pentru Biserică trebuie prețuită în orice timp și spațiu ne-am afla„, a declarat preot Florin Țuscanu, protopop al Protopopiatului Roman, care este și președintele Asociației „Visarion Puiu”, organizatorul manifestării.

În sala ce-i poartă numele, din cadrul Bisericii „Sfîntul Vasile” din Roman, se află o expoziție foto documentară permanentă dedicată, în acest spațiu avînd loc activități religioase și culturale menite să readucă în atenția contemporanilor viața și faptele celui care, la 10 august 1964, s-a mutat la cereștile locașuri.

Între 1945-1958, Visarion Puiu a fost cîrmuitor al eparhiei românilor din străinătate. Este judecat, în 1946, alături de un lot de 302 persoane, de Tribunalul Poporului din București. A fost condamnat la moarte în contumacie, iar apoi Biserica Ortodoxe Române (BOR), sub presiunea regimului totalitar, l-a caterisit în 1950. A fost reabilitat post-mortem de Sfîntul Sinod al BOR, în anul 1990.

Comentarii

WORDPRESS: 0