Prima paginăReligieCultural

Mitropolitul Visarion Puiu a fost evocat la Muzeul de Istorie

Dimensiune text

Personalitatea mitropolitului a fost evocată în semn de preţuire pentru unul dintre cei mai curajoşi luptători ai rezistenţei anticomuniste.

Muzeul de Istorie din Roman a găzduit ediţia a XIX-a a Zilelor Mitropolit Visarion Puiu. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi Asociaţia „Mitropolit Visarion Puiu” şi a constat în evocarea vieţii şi activităţii marelui ierarh român. La eveniment au participat preoţi ortodocşi şi catolici din Italia, profesori, oameni de cultură şi membri ai Asociaţiei „Mitropolit Visarion Puiu”.

visarion 02„Acest eveniment are loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Înaltpreasfinţitului Ioachim, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Mitropolitul Visarion Puiu a fost o personalitate a vieţii cetăţii noastre, a Romanului, dar, mai ales, a Bisericii Ortodoxe Române. Nicolae Iorga îl considera «un adevărat călugăr ostaş care s-a risipit generos pentru o activitate deosebită». Viaţa sa a fost asemeni unei candele, unei lumânări care a ars intens şi care a luminat paşii multora, dar a reuşit să încălzească sufletele multor oameni aflaţi în suferinţă, în special din Transnistria. A fost un mare român, un mare cărturar. La plecarea sa din ţară, în 1944, a lăsat în urmă peste 40 de lucrări publicate. A fost nevoit să se refugieze în Occident, pentru că a primit o condamnare la moarte nedreaptă în 1946. Dumnezeu l-a ocrotit şi a putut să-şi continue drumul, misiunea sa. A fost ctitorul primei eparhii ortodoxe române în afara graniţelor ţării, la Paris, în 1945” a spus preot doctor Florin Aurel Țuscanu, preşedintele Asociaţiei „Mitropolit Visarion Puiu”.

Preotul Țuscanu a citit mesajele primite de la membri ai Asociaţiei „Visarion Puiu”, susţinători şi colaboratori ai acesteia, printre aceştia colonel (r) Dumitru Stavarache din Constanţa, preşedintele de onoare al Asociaţiei „Visarion Puiu”. „În urmă cu 19 ani, doi-trei oameni au aprins un mic foc, prima ediţie a Zilelor Visarion Puiu, la Casa de Cultură din Paşcani. De această lumină s-au bucurat, în timp, tot mai mulţi oameni. Unii s-au oprit, alţii au continuat şi ei cu vreascuri la menţinerea focului. Manifestările au fost extinse la Roman şi Mănăstirea Neamţ, apoi la Bucureşti, Topliţa, Piteşti, Focşani, Ștefăneşti, Argeş, Săvârşin, Arad, Bălţi şi Cernăuţi. Participarea unui număr tot mai de mare de specialişti şi pasionaţi ai adevărului istoric, publicarea unui număr impresionant de lucrări, realizarea unor plăci comemorative s-au numărat printre acţiunile de cinstire a mitropolitului Visarion Puiu”, susíne preşedintele de onoare al Asociaţiei „Mitropolit Visarion Puiu”.

Despre activitatea ierarhului român, care împlineşte în acest an 136 de ani de la naşterea sa şi 80 de ani de la alegerea, investirea şi înscăunarea ca mitropolit al Bucovinei, a vorbit şi profesorul Petru Flenchea: „Visarion Puiu a fost elev la Seminarul Teologic Ortodox de la Roman. Și-a început ucenicia în vremea celui mai valoros ierarh al Bisericii Ortodoxe Române din secolul al XIX-lea, episcopul Melchisedec Ștefănescu. Înnoirea învăţământului teologic, începută de episcopul Melchisedec, a fost urmată de Visarion Puiu, după primul război mondial”.

La simpozion a participat şi elevi de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec”, conduşi de preot profesor doctor Ionuţ Amărinei, care au interpretat câteva cântece religioase.

Tot joi a avut loc lansarea numărului 4 al revistei Asociaţiei „Mitropolit Visarion Puiu” – Valori perene”şi a avut loc vernisajul unei expoziţii foto documentare. Vineri, 27 februarie, este programat pelerinajul „Pe urmele lui Visarion Puiu la Paşcani şi Mănăstirea Neamţ”. Sâmbătă, 28 februarie, la Roman, Paşcani şi Mănăstirea Neamţ se vor oficia slujbe de pomenire în memoria mitropolitului Visarion Puiu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0