Prima paginăActualitateNeamt

Mită la poarta Centrului de arest preventiv: un comisar-şef şi un agent de Poliție, acuzați de luare de mită

Dimensiune text

Șeful Centrului de arest preventiv din cadrul IPJ Neamţ şi un şef de tură sunt acuzaţi de luare de mită. Soţia unui bărbat arestat preventiv a dat bani şi produse alimentare celor doi, pentru ca soţul să aibă parte de tratament preferenţial. 

Un comisar-şef şi un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ sunt urmăriţi penal pentru luare de mită. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 30 martie, faţă de inculpaţii Ioan Catană, comisar şef de poliţie, şef al Centrului de reţinere şi arest preventiv din cadrul IPJ Neamţ, şi Vasile Brînzei, agent de poliţie, şef de tură în cadrul Centrului de reţinere şi arest preventiv din cadrul IPJ Neamţ.

Procurorii DNA susţin că, în cursul lunii noiembrie 2014, comisarul-şef Ioan Catană, în calitate de şef al Centrului de reţinere şi arest preventiv din cadrul IPJ Neamţ, a pretins şi a primit de la persoana denunţătoare 500 de euro şi o carcasă de oaie, pentru ca soţul acesteia, arestat preventiv, să beneficieze de un tratament preferenţial în cursul executării măsurii preventive.

În aceeaşi perioadă, agentul Vasile Brînzei, în calitate de şef de tură în cadrul Centrului de reţinere şi arest preventiv IPJ Neamţ, a primit de la aceeaşi persoană suma totală de 400 de lei şi produse alimentare în valoare de 90 de lei pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să faciliteze comunicarea dintre persoana respectivă şi soţul acesteia, arestat preventiv din cadrul Centrului.

„În datele de 6, 18 şi 24 martie, inculpatul Catană Ioan a primit de la aceeaşi persoană denunţătoare suma totală de 400 de euro şi produse alimentare în valoare totală de 300 de lei, pentru ca, atât în temeiul atribuţiilor sale de serviciu, cât şi prin încălcarea acestora, să îi asigure condiţii de deţinere mai favorabile soţului denunţătoarei şi să-i permită comunicarea de mesaje către alte persoane. În datele de 12 şi 16 martie, inculpatul Brînzei Vasile a primit de la aceeaşi persoană denunţătoare suma totală de 150 de lei, pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să-i faciliteze comunicarea cu soţul, arestat preventiv în cadrul Centrului, să-i transmită persoanei arestate alimente contrar normelor legale şi pentru a se interesa de declaraţiile date în faţa organelor judiciare de către o altă persoană”, se arată în comunicatul DNA.

Timp de două luni, comisarul-şef Ioan Catană şi agentul de poliţie Vasile Brînzei vor trebui să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi, să nu se apropie de martorii şi inculpaţii din prezenta cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale, să nu desfăşoare activităţi în cadrul IPJ Neamţ în exercitarea cărora au săvârşit faptele, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. În cazul în care nu respectă condiţiile impuse de controlul judiciar, cei doi riscă să fie arestaţi preventiv.

În această cauză, procurorii DNA beneficiază de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Neamţ.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0