Mircea Leoreanu, fiul cel mic al primarului, vrea să deschidă un incinerator pentru deşeuri medicale

HomeEconomie

Mircea Leoreanu, fiul cel mic al primarului, vrea să deschidă un incinerator pentru deşeuri medicale

 

Laurenţiu şi Mircea Leoreanu

Laurenţiu şi Mircea Leoreanu

Mircea Leoreanu, fiul primarului Laurenţiu Leoreanu, intenţionează să construiască în Roman un incinerator de deşeuri medicale, în strada Nordului, nr. 3. Acesta a obţinut deja certificatul de urbanism, dar mai trebuie să primească şi avizele şi fondurile necesare. Mircea a mai obţinut o finanţare europeană în urmă cu şase ani, însă, acum, tatăl acestuia este circumspect asupra norocului pe acest nou proiect, dar spune că îl încurajează să-şi dezvolte afacerea.

Primul pas – certificatul de urbanism, apoi banii

Primarul Laurenţiu Leoreanu a explicat faptul că obţinerea certificatului de urbanism, emis de Primăria Roman în luna iunie a acestui an, pentru firma SC Danway Consulting SRL, este primul pas pentru realizarea obiectivului. Urmează, ulterior, obţinerea avizelor de la celelalte instituţii ale statului, iar mai apoi depunerea documentaţiei pentru atragerea de fonduri.

„Se doreşte să se acceseze un proiect european. Este drum lung până acolo, acum nici nu este deschisă sesiunea de proiecte. Este o idee de a se face un incinerator, iar primul element pregătitor este certificatul de urbanism. De aici şi până la a se face documentaţia, a se obţine avizele şi a se întocmi proiectul este un drum foarte lung”, a declarat edilul.

Primăria Roman are specialişti care au dovedit, în timp, că pot face proiecte care să primească undă verde pentru finanţare. În cazul firmei fiului său, primarul Laurenţiu Leoreanu a precizat că-şi sprijină fiul, dar „de pe margine”: „Eu pot să-i dau un sfat, nu pot să mă implic direct. Sigur că m-aş bucura să câştige proiectul. A avut un prim proiect pe Start-up care a fost câştigat şi s-a dovedit a fi foarte bun. Nu a fost implicată sub nicio formă administraţia publică locală sau partenerii noştri. Le-am spus din capul locului acest lucru şi, pe viitor, doresc să se întâmple la fel”.

Idee bună, şanse nu foarte bune

Totuşi, chiar dacă în zona noastră nu există un incinerator şi această idee a lui Mircea Leoreanu poate fi benefică pentru Roman, primarul municipiului spune că util ar fi de realizat un astfel de obiectiv, dar are şi rezerve asupra reuşitei obţinerii de fonduri.

„Dacă mă întrebaţi personal, poate nu ar trebui să spun, dar am anumite rezerve că s-ar putea câştiga. Nu e un proiect simplu. Este o idee pe care eu nu am de ce să nu o susţin ca părinte, dar implicarea mea este minimă. Nu vreau să sting curajul şi iniţiativa tinerilor, dar nu cred foarte mult în realizarea lui. Ca utilitate, ar fi foarte bun. În Geneva, s-a trecut de la faza cu gropi de depozitare finală, cum avem noi la Girov. Au staţii, cum e cea de la Cordun, de colectare şi selecţie, iar tot deşeul care rezultă în urma selecţiei se duce la incinerator. Nu mai există groapa finală. Noi am venit cu această soluţie în ţară – a gropilor finale -, nefiind, la momentul acela, vizionari. Trebuia să mergem cu un pas înainte, pentru ca – la implementare – să fim în linie cu ţările moderne. Oricum, acest proiect este minimal, de nivel micro, chiar. Un incinerator care să deservească o zonă costă zeci de milioane de euro, iar în acest caz proiectul se ridică la 50 – 70.000 de euro pe fonduri europene. El nu ar rezolva o problemă macro, ci ar fi o verigă intermediară, o afacere de familie”.

Terenul este proprietatea firmei, mai spune edilul, fiind cumpărat în urmă cu 5-6 ani de la o persoană privată, şi nu de la Primăria Roman.

Are tata doi băieţi

În prezent, Mircea Leoreanu este indirect buyer la TRW Automotive Roman. Pe 4 septembrie va împlini 25 de ani, fiind cel mai mic dintre băieţii familiei Leoreanu. În 2012, Mircea a mai câştigat un proiect cu finanţare externă, prin licitaţie de proiecte pe programul Stimularea înfiinţării şi dezvoltării de microîntreprinderi, cu o finanţare de 177.860 lei (34.860 lei contribuţie proprie), prin care şi-a pus la punct dotarea societăţii Danway Consulting SRL, firmă care are ca obiect principal de activitate consultanţă pentru afaceri şi management.

Și fiul cel mare al familiei primarului, Alex Leoreanu, s-a remarcat cu brio în viaţa publică, acesta servindu-şi patria, pentru mai bine de şapte luni, într-o bază militară din Afganistan, de unde s-a întors având calificativul excepţional. Alex a absolvit, în 2012, Academia Tehnică Militară, fiind specializat în securitate şi diplomaţie.

 

Comentarii

WORDPRESS: 4
  • Daca nici asta nu mai e conflict de interese…

  • Joan 8 ani ago

    Uitati-va la Animal Planet: aceleasi principii care guverneaza lumea animalelor sunt aplicabile si societatii omenesti(romascane). Ce se naste pisica soareci prinde. Asa au aparut si dinastiile: masculul Alfa isi protejeaza progenitura in timp ce pulimea roboteste legata la ochi prin curtea vechilului. Da’ asta-i situatia: in tara chiorilor cel care are un ochi este Imparat.

  • Deseuri Medicale adica tot ce inseamna seringi, pansamente, materiale sanitare folosite in spitale,
    O Alta groapa de gunoi dar mult mai „prietenoasa” (::

  • …MAI DEGRABA AR CONSTRUI UN INCINERATOR UMAN ….!PE ZI CE TRECE , 80_90% DINTRE CETATENII ROMANIEI DEVIN…..”DESEURI” !!!