Prima paginăReligie

Minunile Izvorului Tămăduirii vor fi sărbătorite la Roman

Dimensiune text

Cimitirul „Eternitatea” din Roman (foto) va deveni loc de pelerinaj pentru mulțimea de credincioși veniți să aducă de pomană.

 

 

Ortodoxia sărbătorește vineri, 10 mai, Izvorul Tămăduirii. Tradiția ortodoxă spune că cerul este deschis până la sărbătoarea Înălțării Domnului, iar cine moare în această perioadă ajunge în rai. Săptămâna Luminată este cunoscută pentru tămăduirile miraculoase petrecute în această perioadă, ce culminează cu sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare datează din a doua jumătate a primului mileniu creștin și este legată de un izvor din Constantinopol. Printr-o minune a Maicii Domnului, apa acestuia a devenit tămăduitoare și mulți bolnavi și-au găsit vindecarea.

În cinstea acestui moment, s-a statornicit o zi în care toți să-și aducă aminte și să reflecteze asupra acestor minuni. Astfel, biserica zidită în secolul al V-lea, de către împăratul Leon cel Mare (457 – 474), pe locul unde era situat acel izvor, a primit hramul „Izvorul Tămăduirii”. Pentru a ne aminti mereu de minunile făcute de Maica Domnului prin acest izvor, Sfinții Părinți au hotărât ca prima vineri de după Paști să fie închinată Maicii Domnului.

 

Pelerinaj în Cimitirul „Eternitatea” din Roman

 

În toate bisericile și mănăstirile, vineri, după Sfânta Liturghie, se săvârșește slujba de sfințire a apei, numită și „aghiazmă mică”, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate. În această zi, credincioșii vin să ia apa sfințită cu speranță în forța binefăcătoare a acesteia.

Nu este întâmplător faptul că sărbătoarea închinată puterii Maicii Domnului de a vindeca bolile și suferințele oamenilor a fost așezată în calendarul ortodox în prima vineri de după Paști. Maica Domnului a stat în Vinerea Patimilor lângă Crucea lui Hristos, din care au izvorât viață și mântuire.
Vinerea din Săptămâna Luminată este, pentru fiecare credincios ortodox, o zi de pelerinaj la mormântul unde strămoșii își găsesc odihna veșnică. Cimitirul „Eternitatea” din Roman va fi invadat, în această zi, de mulțimea de credincioși veniți să aducă de pomană în ziua de Izvorul Tămăduirii. Slujbele de pomenire se vor desfășura atât vineri, cât și sâmbătă și duminică, începând cu orele 8.00. Măsura este luată ca urmare a numărului mare de credincioși din Roman și din afara orașului care vin la cimitir de Izvorul Tămăduirii.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0