Prima paginăActualitateRoman

Minune: spălătoriile auto consumă apă cât o familie!

Dimensiune text

Angajaţii operatorului de apă au găsit mari diferenţe de consum la mai multe spălătorii auto din Roman. Au fost luate în calcul perioade de timp similare, doar că, anul acesta, consumul de apă a fost monitorizat cu atenţie de ApaServ. Directorul companiei are suspiciuni cu privire la consumurile declarate în 2013 şi va continua supravegherea agenţilor economici.

O spălătorie auto poate consuma, într-o lună, aproximativ aceeaşi cantitate de apă ca o familie cu patru persoane. Acest fapt poate fi greu de crezut, dar a fost constatat de reprezentanţii companiei ApaServ, după o perioadă de monitorizare a mai multor agenţi economici din municipiul Roman. „Am supravegheat 17 spălătorii şi restaurante din Roman, în primele patru luni ale acestui an, după care am comparat informaţiile cu cele din primele patru luni ale anului 2013. Diferenţele sunt majore şi reprezentanţii spălătoriilor nu au avut, în multe situaţii, explicaţii pertinente cu privire la consumul de apă”, a afirmat Cătălin Dughir, managerul general al companiei judeţene ApaServ.

În luna ianuarie, reprezentanţii operatorului de apă au verificat apometrele, după care au mers aproape în fiecare lună să citească indexul de consum. Ca urmare a acestei monitorizări, în perioada ianuarie – aprilie 2014, s-a înregistrat un consum de apă de 11.762 de metri cubi pentru 17 unităţi (spălătorii auto şi unităţi de alimentaţie publică), faţă de 9.273 de metri cubi declaraţi în aceeaşi perioadă a anului trecut. „Consumul de apă a crescut cu peste 20%, în condiţiile în care, pe parcursul anului 2013, o fabrică de pâine şi un restaurant au trecut la o sursă proprie de alimentare cu apă”, a precizat Cătălin Dughir.

Cele mai mari diferenţe de consum au fost înregistrate la o spălătorie care, în primele patru luni din 2013, avea un consum total de 78 de metri cubi de apă (o medie de 19,5 metri cubi pe lună), iar după monitorizare, consumul aferent celor patru luni s-a ridicat la 324 de metri cubi.

Într-un alt caz, consumul dinainte de monitorizare a fost de 82 de metri cubi, iar după vizitele angajaţilor ApaServ, acesta a urcat la 173 de metri cubi. O altă spălătorie a declarat doar 152 de metri cubi în perioada din 2013 şi 344 de metri cubi în perioada similară din anul acesta. Un restaurant aproape şi-a dublat consumul: doar 522 de metri cubi de apă – declaraţi în 2013 – şi 932 de metri cubi – înregistraţi anul acesta.

O altă situaţie care a atras atenţia angajaţilor ApaServ a fost cea a unui magazin cu bar care, în primele patru luni din 2013, a declarat că a consumat doar 34 de metri cubi (doar 8,5 metri cubi pentru o lună), iar anul acesta consumul a urcat la 173 de metri cubi de apă. Cu toate acestea, unitatea respectivă se află în continuare în atenţia celor de societatea care furnizează apa. De altfel, managerul ApaServ nu exclude posibilitatea ca acele consumuri mici, înregistrate în 2013, să fi fost realizate într-un mod incorect.

„Nu cred că toată lumea a avut o activitate foarte slabă anul trecut, iar anul acesta au înflorit afacerile. În plus, experienţa ne-a învăţat că nu toţi consumatorii sunt corecţi. De aceea, sper să se modifice legislaţia în domeniu, pentru ca furtul de apă să fie pedepsit mai aspru”, a adăugat Cătălin Dughir.

Între timp, coincidenţă sau nu, toate spălătoriile auto din oraş au majorat tarifele pentru serviciile oferite clienţilor persoane fizice.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0