Prima paginăCultural

Minodora Ursachi, despre constelația artistică romașcană

Minodora Ursachi, despre constelația artistică romașcană

Dimensiune text

 

Recenta scriere a mult apreciatei muzeografe Minodora Ursachi – „Fenomenul artistic romașcan” (Editura Mușatinia 2016) – se constituie într-o veritabilă enciclopedie, cuprinzând suma trăirilor artistice a celor care s-au logodit prin linie și culoare cu Veșnicia.

Lucrarea în sine este un excepțional monument de cultură, având la bază documentarea riguroasă a autoarei, care a ales ca, din paginile cărții, să răzbată până la noi și lumina sufletului său generos, rescriind implicit istoria celei care a înființat Muzeul de Artă din Roman, organizând peste 300 de expoziții în decursul a 30 de ani, la care se adaugă susținerea a numeroase activități culturale de prestigiu.

 

Cu o stilistică impecabilă, parte a unui talent scriitoricesc recunoscut, Minodora Ursachi se oprește cu răbdare de cercetător asupra fiecărui detaliu din viața pictorului recenzat, reușind să-i pună în valoare toate fețele personalității artistice. Cele șapte capitole ale cărții se citesc pe nerăsuflate, cititorul avizat simțind nevoia de a lua lectura de la început într-o dulce zăbavă a lecturii. La aceste toate se adaugă realizarea elegantă a lucrării, într-o ediție de lux, în deplină armonie cu întreg conținutul.

În fața acestui demers cultural de anvergură, mă înclin cu respect, având în memorie cuvintele lui Correggio când a văzut capodopera lui Rafael „Sfanta Cecilia” expusă într-o bazilică din Bologna: Anch’io sono pittore!

 

Alexandru Mihăilă

 

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0