Prima paginăActualitateNeamt

Ministrul Mediului are soluții pentru podul de la Ion Creangă

Dimensiune text

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Leocadia Gavrilescu, a fost prezentă, joi, în Neamţ. Ministrul Mediului a oferit soluţii pentru problemele din judeţ care ţin de acest minister, cum ar fi groapa de gunoi de la Girov şi podul de la Ion Creangă. 

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Leocadia Gavrilescu- vicepreşedinte al Partidului Liberal Reformator (PLR), preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Toma Petcu, secretarul de stat la Ministerul Mediului, Iulian Jugan, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Florin Diaconu, directorul Direcţiei de Păduri din cadrul Ministerului Mediului, Ilie Mihalache, şi directorul de comunicare al

Ministerului Mediului, Mihai Drăgan, au fost prezenţi, joi seara, în judeţul Neamţ, la Hanul Răzeşilor, din comuna Tupilaţi, acolo unde s-au întâlnit cu şefii instituţiilor subordonate Ministerului Mediului din judeţul Neamţ, pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă judeţul, care ţin de competenţele Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Ministrul Gavrilescu a ţinut o conferinţă de presă în care a precizat câteva date de actualitate despre activitatea Ministerului pe care îl conduce. La conferinţă a luat parte şi preşedintele PLR Neamţ, Ion Asaftei.

„Sunt prezentă, zilele acestea, în mai multe locuri din ţară, pentru că am dorit să văd personal care sunt problemele reale din teritoriu. Participă la întâlniri toţi reprezentanţii instituţiilor care se află în subordinea Ministerului Mediului, pentru că vreau să cunosc toate probleme care sunt în fiecare judeţ. Am chemat şi reprezentanţii Sistemelor de Gospodărire a Apelor şi Administraţia Bazinală a Apelor (ABA) Prut – Bârlad şi Prut – Siret. Toate aceste instituţii trebuie să colaboreze, fiecare trebuie să ştie ce proiect are celălalt în derulare şi de ce unele proiecte sunt stopate pentru diverse avize”, a declarat ministrul Graţiela Gavrilescu.

Insistenţe pentru avizarea gropii de gunoi de la Girov

Una dintre problemele din judeţul Neamţ despre care ministrul Mediului avea cunoştinţă este avizul de care are nevoie Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ pentru exploatarea depozitului ecologic de deşeuri de la Girov. „Cunoaştem problemele referitoare la avizul pe care trebuie să îl primească CJ Neamţ pentru groapa de gunoi. Am rugat directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), pe directorul ABA Prut – Siret şi pe domnul Toma Petcu, preşedintele ANPM, să dea curs solicitării CJ Neamţ, să se reglementeze din start dacă sunt ceva completări de făcut la dosar şi, dacă sunt, să fie înştiinţaţi cei de la CJ, pentru ca ei să se poată mobiliza astfel încât problemele să fie rezolvate cât mai curând”, a precizat ministrul Gavrilescu.

„În maxim o lună se rezolvă problema podului de la Ion Creangă”

Graţiela Leocadia GavrilescuÎn cadrul conferinţei de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a fost întrebat despre stadiul în care se află proiectul întocmit de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ pentru consolidarea podului de la Ion Creangă, proiect care este blocat din cauza faptului că reprezentanţii autorităţilor judeţene nemţene nu au putut ajunge la o înţelegere cu Romsilva privind defrişarea a 12 hectare de pădure, necesară pentru desfăşurarea lucrărilor de consolidare a podului. Ministrul Gavrilescu a dat asigurări că, dacă se va vota săptămâna viitoare noul Cod Silvic, cel mai probabil în maximum o lună de zile va fi rezolvată şi problema acestui pod.

„Am discutat astăzi cu domnul Emil Vamanu, directorul ABA Siret Bacău, căruia i-am spus că trebuie să rezolvăm urgent această problemă. Proiectul podului a fost reactualizat şi m-am gândit deja de unde o să aloc bani pentru ca această problemă să fie rezolvată, respectiv de la Fondul de Mediu. Au participat la discuţii şi reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) şi am căzut de acord, astfel că, dacă se aprobă săptămâna viitoare noul Cod Silvic, în maximum o lună de zile putem rezolva problema podului de la Ion Creangă”, susţine ministrul Mediului.

Avantajele noului Cod Silvic

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a dorit să prezinte, prin intermediul presei, avantajele şi importanţa votării noului Cod Silvic. „Codul Silvic reglementează, aduce un aport benefic pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi nu mai lasă la mâna unei singure societăţi şi unui singur om monopolul, astfel încât să nu mai poată nimeni să se dezvolte. Prin noul Cod Silvic se rezolvă o problemă a înterprinzătorilor mici, a proprietarilor care au o suprafaţă mică de teren, care, de acum, nu mai sunt obligaţi să îşi introducă suprafaţa în amenajamente de 100 de hectare, ci au posibilitatea să se folosească după cum doresc de proprietatea lor, în condiţiile legii. De asemenea, aceşti mici proprietari vor avea sprijin şi pentru paza pădurii. Paza va intra în atributul Ocolului Silvic pe raza căruia se află suprafaţa respectivă de pădure, iar proprietarul va trebui să plătească o cotă, nu foarte mare, pentru acest serviciu. Cred că toate societăţile mici şi mijlocii, cele care sunt motorul forte al unei economii puternice, sunt cele care au cel mai mare aport în Produsul Intern Brut. Îmi doresc ca aceşti întreprinzători să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale şi egale şi să nu mai existe monopol”, explică ministrul Graţiela Gavrilescu.

Potrivit acesteia, inclusiv producătorii de mobilă vor avea beneficii după aplicarea acestui nou Cod Silvic. Ei vor fi stimulaţi prin stabilirea unui preţ avantajos pentru masa lemnoasă pe picior.

Ministrul Mediului, preocupat de defrişările ilegale

Ministrul Graţiela Gavrilescu a spus că Direcţia Generală de Control a Ministerului Mediului va declanşa controale în toate zonele în care va avea informaţii că se fac tăieri ilegale de arbori şi la toate societăţile care sunt acuzate că folosesc lemn provenit din defrişări ilegale. „Există şi în Neamţ zone în care s-au făcut tăieri ilegale de păduri, dar avem în vecinătate judeţul Suceava, acolo unde îşi desfăşoară activitatea una dintre companiile acuzate de curând că foloseşte lemn provenit din tăieri ilegale de păduri, Holtzindustrie Schweighofer. Am dispus un control amplu la această companie, prin care se urmăreşte legalitatea achiziţionării de către această societate de material lemnos tăiat din păduri. Garda de Mediu, pe de altă parte, a început să facă, săptămâna aceasta, un control al calităţii aerului la o fabrică de la Rădăuţi, care produce PAL folosind formaldehidă. Nu are nimeni voie să taie ilegal din România. Nu are nimeni voie să încalce legea, indiferent cine este acela, producător autohton sau străin. În cazul în care descoperim nereguli, nu vom ezita să trimitem dosarul mai departe, la Direcţia Naţională Anticorupţie sau la Parchetul General”, spune ministrul Gavrilescu.

Proiectul Ecotichetul va fi pus în aplicare în iunie

Graţiela Gavrilescu a amintit şi despre faptul că a fost lansat proiectu Ecotichetul l. „Proiectul se referă la maşini electrice şi hibrid electrice, pentru că viitorul nostru de poluare zero îl reprezintă aceste maşini. La jumătatea lunii iunie o să fie pus în aplicare. Eu sper ca, anul acesta, persoanele fizice şi juridice să poată să achiziţioneze un număr mai mare de maşini decât în anii trecuţi – noi ne-am pus în plan peste 150 de maşini maşini electrice sau hibrid electrice. Sperăm să fie şi persoane din Neamţ care să îşi cumpere astfel de maşini electrice. Ecotichetul este în sumă de 6.500 euro, la care se adaugă 6.500 de lei, dacă cel care îşi doreşte un tichet are şi o maşină veche ce poate fi valorificată prin programul Rabla. Ne dorim foarte mult ca fiecare român să-şi permită să-şi cumpere o astfel de maşină mai puţin poluantă”, a mai afirmat ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0