Prima paginăActualitateRural

Ministrul Apelor are soluţie pentru podul de la Ion Creangă

Dimensiune text

varga02Ministrul Apelor, Lucia Ana Varga, a verificat în teren situaţia podului de la Ion Creangă. Ministrul Varga propune schimbul de terenuri între Romsilva şi Primăria Ion Creangă, în vederea modificării cursului râului Siret.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga, a fost, marţi, într-o vizită de lucru în judeţul Neamţ. Aceasta s-a întâlnit cu mai mulţi politicieni nemţeni la Durău, iar apoi s-a deplasat la podul de la Ion Creangă, pentru a vedea cu ochii ei de ce este nevoie de modificarea cursului Siretului, pentru ca râul să nu mai provoace distrugeri în satele adiacente şi să nu mai afecteze podul rutier. 

varga03Înainte de vizita în judeţ, mai mulţi parlamentari nemţeni, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Culiţă Tărâţă, i-au solicitat ministrului Lucia Varga sprijin pentru podul de la Ion Creangă şi pentru continuarea lucrărilor la digul de la Gâdinţi. De altfel, Culiţă Tărâţă a însoţit-o pe Lucia Varga pe parcursul vizitei de marţi în judeţ. Cei doi au fost însoţiţi şi de prefectul George Lazăr, deputatul Dorinel Ursărescu şi de mai mulţi specialişti, iar la pod au fost aşteptaţi de primarul comunei Ion Creangă, Petrică Prichici, şi de câţiva localnici. „Am înţeles despre ce este vorba. Eu consider că trebuie să mergem pe varianta schimburilor de teren între Romsilva şi Primăria Ion Creangă, mai ales că domnul primar a spus că are pădure pe care să o dea în loc. Întocmiţi un proiect de hotărâre şi adoptaţi-l în cadrul unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU)”, a declarat ministrul Lucia Varga. Odată ce proiectul de hotărâre de Guvern va fi întocmit de Prefectura Neamţ, ministrul Varga va putea să-l susţină într-o şedinţă de Guvern.

varga05Siguranţa podului de la Ion Creangă depinde de modificarea cursului râului Siret, dar pentru acest lucru este nevoie de reglementarea juridică a terenului de 16 hectare pe care trebuie intervenit şi care aparţine, acum, Romsilva.

În anul 2008 au fost luate în calcul două posibilităţi prin care se putea realiza schimbul de terenuri: o lege specială sau o hotărâre de Guvern. În prima situaţie, iniţiativa trebuia să aparţină unui parlamentar, în al doilea caz, proiectul de hotărâre de Guvern trebuia pornit de la Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ, fiindcă podul de la Ion Creangă aparţine CJ. Deputatul Marius Neculai a iniţiat proiectul legislativ şi s-a ocupat ca proiectul să devină lege. Însă, în luna martie 2012, preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea şi a cerut reexaminarea acesteia, motivând că scoaterea din fondul forestier naţional a unor terenuri aflate în proprietatea publică a statului şi transmiterea acestora din administrarea Direcţiei Silvice Neamţ în administrarea CJ Neamţ ar fi oportună numai cu condiţia compensării cu alte terenuri echivalente, respectându-se prevederile legale în vigoare.

Citește și:   Accident rutier la Recea, provocat de un șofer băut

Legea nepromulgată şi-a reluat cursul procedural, dar miercuri, 27 noiembrie 2013, a primit aviz nefavorabil de la Guvernul României. Ceea ce înseamnă că nu mai putem vorbi de lege. În schimb, autorităţile judeţene trebuie să întocmească un proiect de hotărâre de Guvern, iar primul pas va fi făcut în cel mai scurt timp, în cadrul şedinţei CJSU Neamţ.

varga04Suprafaţa de teren de 16 hectare pe care CJ Neamţ trebuie să o defrişeze conţine vegetaţie care împiedică scurgerea optimă a apei în zona podului de la Ion Creangă. Din această cauză, Siretul a provocat, în timp, numeroase distrugeri în satele situate de-a lungul râului şi a afectat podul rutier de pe drumul judeţean spre Vaslui. Consiliul Judeţean a alocat de mai multe ori sume considerabile pentru reparaţii la pod, dar lucrările s-au dovedit ineficiente. Soluţia defrişării şi a îndiguirii malului a fost aprobată ca fiind cea mai bună, în condiţiile în care proiectul prevedea şi o împădurire, ca o protecţie suplimentară a localităţilor situate pe malul stâng al Siretului.

Marţi seară, din cauza orei înaintate şi a frigului, Lucia Varga nu a vizitat şi digul de la Gâdinţi, dar a transmis celor prezenţi că vor fi bani pentru continuarea lucrărilor. Din lungimea totală a digului de protecţie de la Gâdinţi, de 3.030 de metri, a fost construită, în luna decembrie, o porţiune de 1,1 kilometri. Pentru continuarea lucrărilor de la Gâdinţi, Guvernul a mai alocat, la începutul lunii decembrie, la intervenţiile autorităţilor locale, o finanţare în valoare de 900.000 de lei.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0