Prima paginăActualitateRoman

Ministerul Culturii nu vrea Cetatea Nouă. „Să o ia Romanul!”

Dimensiune text

Cetatea Nouă a Romanului de la Gâdinţi poate fi salvată printr-un proiect cu fonduri europene accesat de autorităţile locale, şi nu cu fonduri ale Ministerului Culturii. Acesta este punctul de vedere al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, formulat în această săptămână, într-un răspuns la o interpelare a senatorului Ioan Chelaru din luna noiembrie a anului trecut. „Sper să găsim înțelegere pentru a putea demara proiectul de preluare a Cetății”, afirmă primarul Leoreanu.

Soluţia agreată, preluarea sitului în administrarea municipiului Roman

După ani de uitare, situaţia Cetăţii Noi a Romanului a intrat din nou în atenţia autorităţilor, la începutul anului trecut. Laurenţiu Leoreanu, primarul municipiului Roman, Vasile Băbuţă, primarul comunei Gâdinţi, şi Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură Neamţ, s-au întâlnit, în luna aprilie, pentru a căuta soluţii în vederea restaurării acestui important monument. Autorităţile locale de la Gâdinţi nu dispun de fonduri pentru punerea în valoare a Cetăţii Noi a Romanului, iar soluţia agreată a fost preluarea în administrarea municipiului Roman a acestui important obiectiv şi începerea demersurilor necesare în vederea restaurării ei.

„E un prim pas în recunoaşterea istoriei municipiului Roman”

În cadrul şedinţei Consiliului Local Roman din 20 august 2015, proiectul privind inventarul parţial al terenurilor proprietate privată a municipiului Roman a însemnat şi includerea în „zestrea” oraşului a Cetăţii de la Gâdinţi. „Vă informez, cu această ocazie, că intră în domeniul privat al municipiului Roman şi Cetatea nouă a Romanului, Cetatea de la Gâdinţi. Avem negaţie de la Consiliul Judeţean, negaţie de la comuna Gâdinţi, că le-ar aparţine lor. Pe cale de consecinţă, dacă nu le aparţine lor, înseamnă că ne aparţine nouă. Am introdus-o în domeniul privat, urmând să fie declarată la cartea funciară, să facem cadastru şi să gândim un proiect unde a fost cea mai mare cetate de şes a lui Ștefan cel Mare. E un prim pas în recunoaşterea istoriei municipiului Roman, legat şi de un loc cu însemnătate deosebită”, a afirmat atunci Laurenţiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Situl arheologic al Cetăţii Noi a Romanului de la Gâdinţi

Situl arheologic al Cetăţii Noi a Romanului de la Gâdinţi

Hotărâre de guvern pentru preluarea Cetăţii de către municipiul Roman

În luna august, prefectul de Neamţ Vlad Angheluţă afirma că Prefectura Neamţ va propune un proiect de hotărâre de Guvern pentru ca Cetatea Nouă a Romanului de la Gâdinţi să fie inclusă în domeniul privat al municipiului Roman. O hotărâre de Guvern, care să confirme acordul celor două unităţi administrativ-teritoriale, este obligatorie. „Este o chestiune administrativă, dar absolut necesară, pentru ca Cetatea Nouă a Romanului să fie, oficial, în domeniul privat al municipiului Roman. Prin hotărâre de Guvern se va modifica anexa privind inventarierea terenurilor proprietate privată la nivelul localităţii”, a precizat atunci prefectul Ioan Vlad Angheluţă.

Senatorul Ioan Chelaru a cerut sprijinul ministrului Culturii

În şedinţa Senatului din data de 23 noiembrie 2015, senatorul PSD de Neamţ Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului, a adresat în plen o interpelare ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, despre situaţia Cetăţii Noi a Romanului şi despre posibilitatea demarării unui proiect în vederea salvării acestui monument istoric.

„Considerăm că este obligaţia noastră de a demara un demers privind salvarea acestui monument istoric, axându-ne pe trei coordonate: istoric, turistic şi economic. Pe această cale, numeroase obiective din patrimoniul local ar putea fi incluse în circuitul turistic intens, prin amenajarea întregii zone în scop de divertisment şi relaxare. Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere crearea numeroaselor locuri de muncă într-o zonă defavorizată şi dezvoltarea economică a zonei mai ales pe linie de servicii, alimentaţie publică şi industrie hotelieră. Stimate domnule ministru, vă adresez rugămintea de a dispune analizarea şi verificarea faptelor în vederea demarării unui proiect privind salvarea unui monument istoric de prim rang pentru ţara noastră”, se menţiona, între altele, în interpelarea senatorului Ioan Chelaru.

Ministrul Culturii: „Implicarea autorităţilor locale este în mai mare măsură să genereze un proiect de asemenea anvergură”

Răspunsul ministrului Vlad Alexandrescu la interpelarea din luna noiembrie a senatorului Chelaru a venit la începutul acestei săptămâni, luni, 15 februarie:

„Stimate domnule senator, la interpelarea formulată de dumneavoastră, care are ca obiect «situaţia privind obiectivul Cetatea nouă din judeţul Neamţ», la care se solicită răspuns scris, vă comunicăm următoarele.

La cca. 5 km est de municipiul Roman, în localitatea Gâdinţi, pe malul stâng al Siretului, în apropierea confluenţei cu Moldova se află situl denumit «Cetatea Nouă a Romanului», ridicată în secolul al XV-lea, prezentând particularitatea de a fi fost singura cetate ce nu s-a ridicat, conform tradiţiei şi practicii medievale, pe locuri dominante, greu accesibile. În secolul al XVII-lea, cetatea este distrusă devenind inutilizabilă şi încetează să mai fie menţionată în istorie. Treptat, zidurile fortificaţiei s-au risipit, iar astăzi se mai păstrează temeliile de piatră pe malul Siretului, mărturii ce au generat două campanii de cercetări arheologice.

Propunerile de punere în valoare expuse în materialul anexat la interpelare, privind sit arheologic protejat – înscris în Lista Monumentelor Istorice la codul NT-I-s-A 10502 şi în Repertoriul Arheologic Naţional, la codul 124171.02 – trebuie să ţină seamă de faptul că vestigiile pot fi scoase la lumină doar după degajările de pământ prin realizarea de cercetări arheologice. Astfel, se impune o analiză mai profundă în cadrul unei documentaţii tehnice în care să se formuleze propuneri realiste şi sustenabile de conservare şi valorificare turistică a sitului.

Totodată, este necesară stabilirea unei administrări a sitului luând în considerare implicarea administraţiei municipale a Romanului sau a judeţului Neamţ. Implicarea autorităţilor locale, menţionate, este în mai mare măsură să genereze un proiect de asemenea anvergură prin care se valorifică resursa culturală locală, apelând la programele finanţate din fondurile europene pentru perioada 2014-2020.

În contextul bugetului limitat, în raport cu cerinţele crescute ale activităţilor culturale, Ministerul Culturii îşi concentrează fondurile în anul 2016 pentru continuarea unor şantiere de restaurare începute anterior şi de încheiere a unor lucrări la edificii culturale ale instituţiilor din subordine. Cu aleasă consideraţie, Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii”.

Birocrație excesivă, dar se poate

Primarul Laurențiu Leoreanu a confirmat faptul că, de-acum încolo, viitorul Cetății stă în mâinile autorităților locale. Acesta spune că de la Ministerul Culturii s-a primit o adresă prin care se precizează punctul de vedere conform căruia Primăria Roman poate să găsească soluții, dar singură.

„Din punct de vedere legislativ, ni s-a explicat cum putem rezolva situația cadastrală a Cetății. Practic, este nevoie de o hotărâre a Consiliului Local de la Gâdinți prin care Cetatea să treacă în domeniul privat, după care să intre în domeniul privat al Romanului și mai departe în cel public al municipiului. Este birocrație, dar important este că decizia se ia local. Am discutat cu primarul comunei Gâdinți pentru a identifica soluția de a avea o cale de acces pentru efectuarea cadastrului, deoarece terenurile din zonă sunt proprietate privată. Sper să găsim înțelegere pentru a putea demara proiectul de preluare a Cetății”, a declarat primarul Leoreanu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0